Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Identyfikacja stopnia rozwoju pleśni z rodzaju Aspergillus w substancji biologicznej przy wykorzystaniu emisji fotonowej
10.15199/48.2022.01.18
Anna MIERNIK
Aneta ŁOPATKA
nr katalogowy: 135349
10.15199/48.2022.01.18
Streszczenie
Ludzkość od wieków dotyka szkodliwe działanie metabolitów pochodzenia pleśniowego, czego sutkiem są zatrucia spowodowane spożyciem zapleśniałej żywności czy pasz. Do najbardziej szkodliwych metabolitów grzybowych zalicza się mykotoksyny [3]. Grzyby pleśniowe to mikroorganizmy należące do królestwa grzybów, wytwarzające strzępki jako wielojądrowe komórki, tworzące grzybnię. Grzyby z rodzaju Aspergillus mogą powodować niektóre choroby u ludzi. W Polsce prowadzono badania z wykorzystaniem zjawiska ultra słabej emisji fotonowej, oceniające jakość produktów spożywczych, w trakcie których zaobserwowano, że istnieje praktyczna możliwość różnicowania materii organicznej pod względem stopnia emisji fotonów. Celem badań było określenie wielkości i struktury emisji fotonów wybranych substancji biologicznych tj. owoców egzotycznych w trakcie ich degradacji, generowanych przez pleśń Aspergillus, której stopień ekspansji określono na podstawie liczby zarodników zidentyfikowanych na powierzchnia owoców w kontrolowanych warunkach. Stwierdzono korelację między stopniem degradacji materii organicznej, liczbą zarodników a liczbą emitowanych fotonów. Możliwe jest określenie stopnia degradacji komórek biologicznych na podstawie analizy fotonowej, co daje nową metodę pomiarową nie wykorzystywaną w żadnym systemie kontroli jakości produktu
Abstract
For centuries, mankind has been affected by the harmful effects of mold metabolites, resulting in poisoning caused by the consumption of moldy food or feed. The most harmful fungal metabolites include mycotoxins [3]. Molds are microorganisms that belong to the kingdom of fungi. Fungi of the genus Aspergillus can cause some human diseases [1]. In Poland, research was conducted using the phenomenon of ultra-weak photon emission, assessing the quality of food products, during which it was observed that there is a practical possibility of differentiating organic matter in terms of the degree of photon emission [5]. The aim of the study was to determine the size and structure of photon emission of selected biological substances, i.e. exotic fruit during their degradation, generated by Aspergillus mold, the expansion degree of which was determined on the basis of the number of spores identified on the fruit surface under controlled conditions. There was a correlation between the degree of degradation of organic matter, the number of spores and the number of emitted photons. It is possible to identify the degree of degradation of biological cells on the basis of photon analysis, which gives a new measurement method not used in any product quality control system. (Identification of the degree of development of Aspergillus mold in a biological substance using photon emission
Słowa kluczowe
emisja fotonowa
pleśnie
Aspergillus
Keywords
photon emission
molds
Aspergillus
Bibliografia
[1] Piotrowska M. 2012. Wykorzystanie mikroorganizmów do usuwania mikotoksyn z żywności i pasz. Postępy Mikrobiologii. T. 51. Z. 2 s. 109–119. [2] Chełkowski J. 2010. Mikotoksyny, grzyby toksynotwórcze i mikotoksykozy [online]. [Dostęp 28.05.2013]. Dostępny w Internecie: http://www.cropnet.pl/dbases/mycotoxins.pdf.pl/download [3] CAST 2003. Mycotoxins: risks in plant, animal and human systems. Task force report. No 139. Ames, Iowa, USA. ISSN 0194-4088 ss. 216. [4] Krzyzewski J. 2008. Składniki antyodżywcze w dietach krów mlecznych. Bydło. Nr 4 s. 8–13 [5] Dagnas S., Membré J.M. Predicting and Preventing Mold Spoilage of Food Products. Journal of Food Protection, Vol. 76, No. 3, 2013, Pages 538–551 doi:10.4315/0362-028X.JFP-12- 349 [6] Tipples. K.H. (1995) Quality and nutrItional changes in stored grain. In: D.S. Jnyas. N.D.G. White and W.E. Muir (editors). Stored Grain Ecosystems. Marcel Dekker. Neh York. pp. 325 351. [7] Jakubowski T. The influence of microwave radiation at the frequency 2.45 GHz on the germination, Przegląd Elektrotechniczny, 94 (2018), nr 12, 254-257, DOI10.15199/48.2018.12.58 [8] Jakubowski T. Effects of microwave radiation on the germination of Solanum Tuberosum L. tubers, Bangladesh Journal of Botany, 45 (2016), nr 5, 1255-1257 [9] Cifra M., Pospisil P. Ultra-weak photon emission from biological samples: Definition, mechanisms, properties, detection and applications, J. Photochem. Photobiol. B: Biol. (2014). [10] Oziembłowski M., Dróżdż M., Kiełbasa P., Dróżdż T., Gąsiorski A., Nawara P., Tabor S. Ultra słaba luminescencja (USL) jako potencjalna metoda oceny jakości żywności tradycyjnej, Przegląd elektrotechniczny, R. 93 NR 12/2017, 131-134. [11] Syrotiuk V., Syrotyuk S., Ptashnyk V.; Tryhuba A., Baranovych S. Gielzecki J. Jakubowski T. A hybrid system with intelligent control for the processes of resource and energy supply of a greenhouse complex with application of energy renewable sources, Przegląd Elektrotechniczny, 96 (2020), nr 7, 149-152, DOI 10.15199/48.2020.07.28 [12] Trzyniec K., Kiełbasa P., Oziembłowski M., Dróżdż M., Nawara P., Posyłek Z., Leja R. Wykorzystanie emisji fotonów do oceny jakości jabłek, Przegląd elektrotechniczny, R. 93 NR 12/2017, 183-186. [13] Trzyniec K., Popardowski E., Juliszewski T., Baran D., Miernik A. Wykorzystanie ultra słabej emisji fotonowej do klasyfikacji oceny jakości czekolad, Przegląd elektrotechniczny, R. 95 NR 12/2019, 229-232. [14]Nawara P., Trzyniec K., Dróżdż T., Popardowski E., Juliszewski T., Zagórda M., Miernik A. Analiza możliwości identyfikacji parametrów jakościowych oliwy przy wykorzystaniu ultra słabej luminescencji wtórnej, Przegląd elektrotechniczny, R.96 NR 2/2020, 117-120. [15] Miernik A., Kiełbasa P., Findura P., Byrska K. Influence of the constant electric field on the photon emission characteristics of selected utility cultivars of the Camellia plant, Journal of Physics - Conference Series, 2021, nr 1782, s.1-8, Numer artykułu:012021. DOI:10.1088/1742-6596/1782/1/012021 [16] Kiełbasa P., Dróżdż T., Nawara P., Dróżdż M. 2017. Wykorzystanie emisji biofotonów do parametryzacji jakościowej produktów spożywczych. Przegląd Elektrotechniczny, nr 1, s. 153-156 [17] Kiełbasa P., Dróżdż T., Nawara P., Dróżdż M., Trzyniec K. 2018. Assessment of the potential of using photon emission to identify selected qualitative features of organic matter. Applications of Electromagnetics in Modern Techniques and Medicine (PTZE). Racławice, Poland, Page s: 117 – 120, DOI: 10.1109/PTZE.2018.8503186. [18] Schuster, .E., Dunn-Coleman, .N., Frisvad, .J. et al. On the safety of Aspergillus niger – a review. Appl Microbiol Biotechnol 59, 426–435 (2002). https://doi.org/10.1007/s00253-002-1032- 6 [19] Krakowiak D., Łopatniuk O, Bohacz J. 2021. Pleśnie i mykotoksyny w produktach żywnościowych o niskiej i wysokiej aktywności wodnej, Wybrane zagadnienia z zakresu produkcji surowców, żywności i kosmetyków, Lublin 58- 64.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 135349
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH