Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Health-Promoting Properties of Hemp Oil
10.15199/65.2021.12.5
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
Streszczenie
Olej konopny jest otrzymywany z nasion i kwiatów konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Najbardziej rozpowszechniony rodzaj oleju to ten zawierający CBD, który pozbawiony jest właściwości psychogennych. Konopie siewne mają dość szerokie zastosowanie, od kosmetologii, aż po przemysł spożywczy. Zarówno olej z nasion jak i kwiatów, charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami dla organizmu człowieka. Olej konopny właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim obecnością w swoim składzie kwasów tłuszczowych. Włączony do diety m.in. pozytywnie wpływa na profil lipidowy krwi, dzięki czemu spowalnia rozwój miażdżycy i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Uznawany jest także za leczniczy produkt o działaniu uspakajającym, ułatwiającym zasypianie oraz neuroprotekcyjnym.
Abstract
Hemp oil is obtained from the seeds and flowers of hemp (Cannabis sativa L.). The most common type of oil is CBD, which is devoid of psychogenic properties. Hemp has quite a wide range of applications, ranging from cosmetology to the food industry. Both seed and flower oil have health- promoting properties for the human body. Hemp oil owes its health properties primarily to the presence of fatty acids in its composition. Included in the diet, among others has a positive effect on the blood lipid profile, thanks to which it slows down the development of atherosclerosis and reduces the risk of cardiovascular diseases. It is also considered a medicinal product with a sedative, sleep-promoting and neuroprotective effect.
Słowa kluczowe
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
Keywords
CBD
hemp
impact on health
Bibliografia
[1] Abuhasira R., L. Shbiro, Y. Landschaft. 2018. „medical use of cannabis and cannabinoids containing products – regulations in Europe and North America”. European Journal of Internal Medicine 49 (5) : 2-6, DoI: 10.1016/j.ejim.2018.01.001. [2] Anderson L.C. 1980.„Leaf variation among Cannabis species from a controlled garden”. Botanical Museum leaflets Harvard University 28 (1) : 61-69. [3] Andre C.m., J.F. Hausman, G. Guerriero. 2016.„Cannabis sativa: the plant of the thousand and one molecules”. Frontiers in Plant Science 7 (4) : 19, DoI: 10.3389/fpls.2016.00019. [4] AuduB.S.,P.C.ofojekwu,A.Ujah,m.N.o.Ajima.2014.„Phytochemical,proximatecomposition,aminoacid profile and characterization of marijuana (Cannabis sativa L.)”. The Journal of Phytopharmacology 3 (1) : 35-43. [5] Bogacz A. 2019. „Konopie – najbardziej uniwersalna roślina na świecie. Cz. 1”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5-6 : 33-36. [6] Bołonkowska o., A. Pietrosiuk, K. Sykłowska-Baranek. 2011. „Roślinne związki barwne, ich właściwości biologiczne oraz możliwości wytwarzania w kulturach in vitro”. Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego 1 : 1-27. [7] BursteinS.2015.„Cannabidiol(CBD)anditsanalogs:Areviewoftheireffectsoninflammation”.Bioorganic & Medicinal Chemistry 23 : 1377-1385. DoI: 10.1016/j.bmc.2015.01.059. [8] Cerino P., C. Buonerba, G. Cannazza, J. D’Auria, E. ottoni, A. Fulgione, A. Di Stasio, B. Pierri, A. Gallo. 2021. „A review of hemp as food and nutritional supplement”. Cannabis and Cannabinoid Research 6 (1) : 19-27. DoI: 10.1089/can.2020.0001. [9] Crippa J.A., A.W. Zuardi, R. martín-Santos, S. Bhattacharyya, Z. Atakan, P. mcGuire, P. Fusar-Poli. 2009. „Cannabis and anxiety: a critical review of the evidence”. Human Psychopharmacology 24 (7) : 515-523, DoI: 10.1002/hup.1048. [10] DeBriyneN.,D.Holmes,I.Sandler,E.Stiles,D.Szymanski,S.moody,S.Neumann,A.Anadón.2021.„Can- nabis, cannabidiol oils and tetrahydrocannabinol – what do veterinarians need to know?”. Animals 11 (3) : 892, DoI: 10.3390/ani11030892. [11] DellaRoccaG.,A.DiSalvo.2020.„Hempinveterinarymedicine:fromfeedtodrug”.FrontiersinVeterinary Science 7 (1) : 387, DoI: 10.3389/fvets.2020.00387. [12] EFSA.2011.„EuropeanFoodSafetyAgency.EFSA—FEEDAPpanelscientificopiniononthesafetyofhemp (Cannabis genus) for use as animal feed”. EFSA 2011, 9. [13] Elsohly m.A., D. Slade. 2005.„Chemical constituents of marijuana: the complex mixture of natural cannabinoids”. Life Sciences 78 (5) : 539-548, DoI: 10.1016/j.lfs.2005.09.011. [14] FarinonB.,R.molinari,L.Costantini,N.merendino.2020.„theseedofindustrialhemp(Cannabissativa L.): nutritional quality and potential functionality for human health and nutrition”. Nutrients 12 : 1935, DoI:10.3390/nu12071935. [15] Hazzaht.,C.Andre,G.Richter,S.mcGrath.2020.„Cannabisinveterinarymedicine:acriticalreview”.Journal of the American Holistic Veterinary Medical Association 61 (1) : 17-41. [16] House J.D., J. Neufeld, G. Leson, G. 2010.„Evaluating the quality of protein from hemp seed (Cannabis sativa L.) products through the use of the protein digestibility-corrected amino acid score method”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 : 11801-11807. [17] Kaniewski R., I. Pniewska, A. Kubacki, m. Strzelczyk, m. Chudy, G. oleszak. 2017.„Konopie siewne (Cannabis sativaL.)–wartościowaroślinaużytkowailecznicza”.PostępyFitoterapii18(2):139-144. [18] King J.W. 2019. „the relationship between cannabis/hemp use in foods and processing methodology”. Current Opinion in Food Science 28 : 32-40. DoI: 10.1016/j.cofs.2019.04.007. [19] Klir Ž., J. Novoselec, Z. Antunović. 2019.„An overview on the use of hemp (Cannabis sativa L.) in animal nutrition”. Poljoprivreda 25 (2) : 52-61, DoI: 10.18047/poljo.25.2.8. [20] Korus J., m. Witczak, R. Ziobro R., L. Juszczak. 2017. „Hemp (Cannabis sativa subsp. sativa) flour and protein preparationasnaturalnutrientsandstructureformingagentsinstarchbasedgluten-freebread”.Lebensmit- tel-Wissenschaft & Technologie 84 : 143-150. DoI:10.1016/j.lwt.2017.05.046. [21] Kriese U., E. Schumann, W.E. Weber, m. Beyer, L. Brühl, L. matthäus. 2004. „oil content, tocopherol com- position and fatty acid patterns of the seeds of 51 Cannabis sativa L. genotypes”. Euphytica 137 : 339-351. DoI:10.1023/B:EUPH.0000040473.23941.76. [22] Kurek-Górecka A., R. Balwierz, P. mizera, m. Nowak, E. Żurawska-Płaksej. 2018.„Znaczenie terapeutyczne i kosmetyczne oleju konopnego”. Farmakognozja 74 (12) : 704-708. [23] Łanoch m. 2019.„Aspekty prawne żywności z Cannabis sativa ze szczególnym uwzględnieniem stosowania CBDwsuplementachdiety”.PrzemysłSpożywczy73(1):9-12.DoI:10.15199/65.2019.1.2. [24] LeishmanE.,m.manchanda,R.thelen,S.miller,K.mackie,H.B.Bradshaw.2018.„Cannabidiol’supregulation of N-acyl ethanolamines in the central nervous system requires N-acyl phosphatidyl ethanolamine-specific phospholipase D”. Cannabis and Cannabinoid Research 3 (1) : 228-241, DoI:10.1089/can.2018.0031. [25] Lodzki m., B. Godin, L. Rakou, R. mechoulam, R. Gallily, E. touitou. 2003. „Cannabidiol-transdermal deliv- ery and anti-inflammatory effect in a murine model”. Journal of Controlled Release 93 (3) : 377-387. DoI: 10.1016/j.jconrel.2003.09.001. [26] Lukin A., K. Bitiutskikh. 2017.„Investigation on the use of hemp flour in cookie production”. Bulgarian Jour- nal of Agricultural Science 23 (4) : 664-667. [27] marciniak-Lukasiak K., A. Zbikowska, I. Szymanska, K. Zbikowska. 2019. „Właściwości surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych”. Przemysł Spożywczy 73 (10) : 24-29. DoI: 10.15199/65.2019.10.4. [28] masataka N. 2019. „Anxiolytic effects of repeated cannabidiol treatment in teenagers with social anxiety disorders”. Frontiers in Psychology 10 : 2466. DoI: 10.3389/fpsyg.2019.02466. [29] mcAllister S.D., R. murase, R.t. Christian, D. Lau, A.J. Zielinski, J. Allison, C. Almanza, A. Pakdel, J. Lee, C. Limbad. 2011.„Pathways mediating the effects of cannabidiol on the reduction of breast cancer cell proliferation, invasion, and metastasis”. Breast Cancer Research and Treatment 129 : 37-47. DoI: 10.1007/ s10549-010-1177-4. [30] moreira F.A., D.C. Aguiar, F.S. Guimarães. 2006.„Anxiolytic-like effect of cannabidiol in the rat vogel conflict test”. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry 30 (8) : 1466-1471. DoI:10.1016/j. pnpbp.2006.06.004. [31] Pamplona F.A., L.R. da Silva, A.C. Coan. 2018.„Potential clinical benefits of CBD-rich cannabis extracts over purified CBD in treatment-resistant epilepsy: observational data meta-analysis”. Frontiers in Neurology 9 : 759, DoI:10.3389/fneur.2018.00759. [32] Pojić m., t. Dapcevic HadnaCev, m. HadnaCev. 2015. „Bread supplementation with hemp seed cake: a by-product of hemp oil processing”. Journal of Food Quality 38 : 431-440. DoI: 10.1111/ jfq.12159. [33] PollioA.2016.„thenameofCannabis:ashortguidefornonbotanists”.CannabisandCannabinoidResearch 1 (1) : 234-238, DoI: 10.1089/can.2016.0027. [34] RupasingheH.P.V.,A.Davis,S.K.Kumar,B.murray,V.D.Zheljazkov.2020.„Industrialhemp(Cannabissativa subsp. sativa) as an emerging source for value-added functional food ingredients and nutraceuticals”. Molecules 25 (18) : 4078, DoI:10.3390/molecules25184078. [35] Schultz C.J., W.L. Lim, S.F. Khor, K.A. Neumann, J.m. Schulz, o. Ansari, m.A. Skewes, R.A. Burton. 2020. „Consumer and health-related traits of seed from selected commercial and breeding lines of industri- al hemp, Cannabis sativa L”. The Journal of Agriculture and Food Research 2 : 100025. DoI: 10.1016/j. jafr.2020.100025. [36] SchwabU.S.,J.C.Callaway,A.t.Erkkilä,J.Gynther,m.I.Uusitupa,t.Järvinen.2006.„Effectsofhempseed and flaxseed oils on the profile of serum lipids, serum total and lipoprotein lipid concentrations and haemo- static factors”. European Journal of Nutrition 45 : 457-470. DoI: 10.1007/s00394-006-0621-z. [37] Seltzer E.S., A.K. Watters, D. macKenzie, L.m. Granat, D. Zhang. 2020. „Cannabidiol (CBD) as a promising anti-cancer drug”. Cancers 12 : 3203, DoI:10.3390/cancers12113203. [38] Senila L., E. Neag, o. Cadar, m.H. Kovacs, A. Becze, m. Senila. 2020.„Chemical, nutritional and antioxidant characteristicsofdifferentfoodseeds”.AppliedSciences10:1589,DoI:10.3390/app10051589. [39] Shannon S., N. Lewis, H. Lee, S. Hughes. 2019.„Cannabidiol in anxiety and sleep: a large case series”. Perm Medical Journal. 23 : 18-41. [40] Shrivastava A., P.m. Kuzontkoski, J.E. Groopman, A. Prasad. 2011. „Cannabidiol induces programmed cell death in breast cancer cells by coordinating the cross-talk between apoptosis and autophagy”. Molecular Cancer Therapeutics 10 : 1161-1172. DoI: 10.1158/1535-7163.mCt-10-1100. [41] SmeriglioA.,E.m.Galati,m.t.monforte,F.Lanuzza,V.D’Angelo,C.Circosta.2016.„Polyphenoliccompounds and antioxidant activity of cold-pressed seed oil from inola cultivar of Cannabis sativa L”. Phytotherapy Re- search 30 : 1298-1307. DoI: 10.1002/ptr.5623. [42] Stockings E., D. Zagic, G. Campbell, m. Weier, W.D. Hall, S. Nielsen, G.K. Herkes, m. Farrell, L. Degenhardt. 2018. „Evidence for cannabis and cannabinoids for epilepsy: a systematic review of controlled and ob- servational evidence”. Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. Psychiatry 89 (7) : 741-753, DoI:10.1136/jnnp-2017-317168. [43] Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii. Dz. U. 2005 Nr 179 poz. 1485. [44] Vonapartis E., m.P. Aubin, P. Seguin, A.F. mustafa, J.B. Charron. 2015.„Seed composition of ten industrial hemp cultivars approved for production in Canada”. Journal of Food Composition and Analysis 39 : 8-12. DoI:10.1016/j.jfca.2014.11.004. [45] Wood L. 2019.„Analysis on the world’s $36.9 billion cannabis market, 2019-2024: data on both medicinal & recreational end-uses”. Business Wire website. [46] Wroniak m., K. Krośnicka, S. Domańska, E. Symoniuk. 2020. „Rynkowe oleje tłoczone na zimno – jakość i stabilność oksydacyjna”. Przemysł Spożywczy 74 (1) : 30-38. DoI:10.15199/65.2020.1.5. [47] Żuk-Gołaszewska K., J. Gołaszewski. 2018. „Cannabis sativa L. – cultivation and quality of raw material”. Journal of Elementology 23 (3) : 971-984, DoI: 10.5601/jelem.2017.22. [48] URL 1. https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue/search/public/index.cfm [dostęp: 17.10.2021 r.]
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-12 , nr katalogowy 135126
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH