Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Pszenżyto – krajowa produkcja ziarna i możliwe kierunki jego wykorzystania
Triticale – domestic production of grain and possible directions of its use
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 134853
Streszczenie
Pszenżyto jest rodzajem zboża, które zostało uzyskane na drodze hybrydyzacji pszenicy oraz żyta. Jako mieszaniec międzygatunkowy ma cechy obu form rodzicielskich. W początkowym okresie wprowadzania jego uprawy w Polsce zajmowało mały areał powierzchni, która wraz z upływem czasu, systematycznie się poszerzała. Obecnie to ok. 13,5 tys. ha, co przekłada się na znaczną skalę produkcji ziarna. Pszenżyto jest głównie przeznaczane na cele paszowe, jednak możliwe jest rozszerzenie jego wykorzystania zarówno na cele spożywcze i przemysłowe, jak również wykorzystanie ziarna gorszej jakości na cele energetyczne.
Abstract
Triticale is a new type of cereal that was obtained by hybridising wheat and rye. As an interspecific hybrid, this cereal has features of both parental forms. In the initial period of introducing its cultivation in Poland, it was grown on a small acreage of land, which was systematically expanded with the passage of time. Currently, each year, the acreage of its cultivation is at the level of 13.5 thousand hectares, which translates into a significant scale of grain production. It is mainly intended for fodder purposes, but it is possible to extend the use of triticale grains both for food and industrial purposes, as well as the use of inferior quality grains for energy purposes.
Słowa kluczowe
wartość paszowa
wykorzystanie spożywcze
produkcja ziarna
Keywords
feed value
food use
grain production
Bibliografia
AchremowiczB.,C.Puchalski,T.haber.2015. Wykorzystanie ziarna pszenżyta w przemy- śle fermentacyjnym. Postępy Techniki Prze- twórstwa Spożywczego 1:95-98. Arizmendi-Cotero D., M.A. Bernal-es- trada, A. Dominguez-Lopez, M. Díaz- -Ramírez, N. Ponce-García, A. Villanueva- -Carvajal. 2020. endogenous enzymes of triticale used as natural sweeteners of wheat-triticale cookies. Cereal Chemistry 97(5):1075-1083. Arroyo J., L. fortun-Lamothe, J.P. Dubois, f. Lavigne, M Bijja., C. Molette. 2014. The influence of choice feeding and cereal type (corn or triticale) during the finish- ing period on performance of mule ducks. Poultry Science, 93 (9): 2220-2226, doi:. org/10.3382/ps.2013-03669. Dynkowska W., D. Boros. 2009. Czynniki warunkujące przydatność ziarna różnych zbóż do produkcji energii odnawialnej – przegląd literatury. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 251: 67-81. elangovan A.V., M. Bhuiyan, R. Jessop, P.A. Iji. 2011. The potential of high-yield- ing triticale varieties in the diet of broiler chickens. Asian Journal of Poultry Science, 5: 68-76. fraś A., D. Gołębiewski, K. Gołębiewska, D.R. Mańkowski, M. Gzowska, D. Boros. 2018. Triticale-oat bread as a new product rich in bioactive and nutrient components. Journal of Cereal Science, 82: 146-154. Gambuś h. 1995. Zastosowanie ziarna pszenżyta w piekarstwie. Żywność Techno- logia Jakość, (4), 43-56. Gumienna M., M. Lasik, K. Szambelan, Z. Czarnecki, J. Nowak. 2008. Zastosowa- nie metody równoczesnej hydrolizy i fer- mentacji zacierów pszenżytnich do pro- dukcji bioetanolu. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 13(4): 111-119. GUS 2020. Rolnictwo w 2019 roku. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- -lesnictwo/rolnictwo/ https://ec.europa.eu/info/food-farming- -fisheries/farming. Jaśkiewicz B. 2016. Regionalne zróżni- cowanie produkcji pszenżyta w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Eko- nomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 18(1): 98-104. Jaśkiewicz B., A. Sułek. 2017. Kierun- ki zmian produkcji zbóż w Polsce. Rocz. Nauk. Stowarzyszenia Ekonomistów Rol- nictwa i Agrobiznesu, 19(1): 66-73 doi: 10.5604/01.3001.0009.8340. Jaśkiewicz B. 2010. Kierunki wykorzystania ziarna pszenżyta. Wieś Jutra 4: 25-26. Józefiak D., A. Rutkowski, B.B. Jensen, R.M. engberg. 2007. effect of dietary in- clusion of triticale, rye and wheat and xylanase supplementation on growth per- formance of broiler chickens and fermen- tation in the gastrointestinal tract. Animal Feed Science and Technology, 132: 79-93; org/10.1016/j.anifeedsci.2006.03.011 Kaszkowiak e., J. Kaszkowiak, M. Szymczak. 2013. Spalanie ziarna kukurydzy, pszenży- ta i żyta uprawianych przy ograniczonym nawożeniu azotowym. Inżynieria i Apara- tura Chemiczna, (2): 58-59. [16] Kokoszyński D., M. Kotowicz, D. Piwczyń- ski, Z. Bernacki, Z. Podkówka, P. Dor- szewski, M. Grabowicz, M. Saleh. 2018. effects of feeding whole-grain triticale and sex on carcass and meat character- istics of common pheasants. Italian Jour- nal of Animal Science, 17 (4): 1083-1093, doi:org/10.1080/1828051X.2018.1443028. [17] Kokoszyński D., P. Soroko, K. Stręczny. 2018. effect of diet dilution with whole trit- icale grain on body weight, carcass com- position, physicochemical and sensory properties of meat in common pheasants. Food and Nutrition Report, 2 (1): 1-7. [18] Konca y., S.B. Beyzi. 2013. effect of free choice feeding based on emmer, triticale and wheat to Japanese quail (Coturnix co- turnix japonica) on performance, inner or- gans and intestinal viscosity. Scientific Pa- pers, Series D. Animal Science, 56: 113-119. [19] Konca y., f. Kirkpinar, S. Mert, C. Atac. 2012. effects of mixed or separate feeding with whole barley or triticale on growth performance, gastrointestinal system, nu- trient digestibility and blood constituents [20] [21] [22] [23] [24] in turkeys. Revue De Medecine Veterinarie, 163: 522-529. Leon A.e., A. Rubiolo, M.C. Anon. 1996. Use of triticale flours in cookies: Quality factors. Cereal Chemistry, 73(6), 779-784. Obuchowski W., K. Banecki M. Gutsche. 2010. Charakterystyka wybranych odmian pszenżyta jako potencjalnego surowca do produkcji chleba chrupkiego metodą eks- truzji. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 15: 13-17. Obuchowski W., Z. Banaszak, A. Makow- ska, M. łuczak. 2008. Analiza czynników kształtujących zawartość skrobi w pszen- życie i przydatność tego zboża w produk- cji bioetanolu. Aparatura Badawcza i Dy- daktyczna, 13(4): 8-18. Obuchowski W., A. Szwengiel, J. Kobus- -Cisowska, D. Kmiecik, A. łuczak. 2015. Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika sub- stancji bioaktywnych. Inżynieria Przetwór- stwa Spożywczego, 2: 24-30. Osek M., M. Milczarek, A. Janocha, R. świ- niarska. 2010. effect of triticale as a partial or complete wheat and maize substitute in broiler chicken diets on growth performance, slaughter value and meat quality. Annales Animal Science, 10, 3: 275-283. Pérez G.T., A.e. León, P.D. Ribotta, A. Agu- irre, O.J. Rubiolo, M.C. Añón. 2003. Use of triticale flours in cracker-making. Euro- pean Food Research Technology, 217: 134-137. Sucharzewska D., e. Nebesny 2000. Ocena przydatności mąki pszenżytniej do pro- dukcji wafli. Żywność Technologia Jakość, 1 (22):82-91. Tywończuk J., K. Lipiński, C. Lewicki, I. Rap- czyńska, B. Goschorski. 1994. Zastosowa- nie zróżnicowanego udziału pszenżyta odmiany Grado w mieszankach pełno- porcjowych dla tuczników. Acta Academi- ae Agriculturae ac Technicae Olstenensis. Zootechnica, (42):77-86. Widodo A.e., J.V. Nolan, P.A. Iji. 2015. The nutritional value of new varieties of high-yielding triticale: feeding value of triticale for broiler chickens. South African Journal of Animal Science, 45 (1): 74-81. Zarghi h., A. Golian, h. Aghel. 2010. ef- fect of triticale on performance and blood chemistry of commercial growing turkeys. Global Veterineria, 4: 441-446.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 134853
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH