Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2021 roku
Technological value of rye grain from 2021 harvest year
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 134851
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna żyta ze zbiorów 2021 roku. Materiałem do badań było 145 próbek ziarna żyta pochodzących z towarowej produkcji rolniczej z różnych rejonów Polski. Wartość technologiczną ziarna żyta określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność, gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka oraz liczba opadania. Badane próbki ziarna żyta charakteryzowały się nieco wyższą gęstością ziarna w stanie zsypnym niż próbki ziarna żyta ze zbiorów 2020 roku. Mimo tego, udział próbek ziarna ze zbiorów 2021 r., charakteryzujących się dobrą gęstością ziarna w stanie zsypnym, tj. powyżej 71 kg/hl, był na zdecydowanie niższym poziomie niż w odniesieniu do ziarna ze zbiorów 2020 roku. średnia zawartość białka była o 0,6% s.m. wyższa niż w przypadku ziarna żyta ze zbiorów 2020 roku. Wykazano, że blisko 40% badanych próbek żyta charakteryzowało się zbyt niską aktywnością enzymów amylolitycznych (liczba opadania powyżej 250 s), a ponad 13% cechowało się liczbą opadania wskazującą na bardzo wysoką aktywność enzymów amylolitycznych. Dlatego w wybranych rejonach kraju może wystąpić problem z pozyskaniem ziarna żyta o odpowiednim poziomie liczby opadania.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological quality of rye grain from 2021 harvest year. The tested material were 145 rye grain samples from different part of Poland. The technological quality of rye grain was determined by such quality parameters as: moisture content, test weight, protein content and falling number test. The tested rye grain samples were characterized by a slightly higher test weight compared to rye grain samples from 2020 harvest year. Despite this, the share of grain samples from 2021 harvest year, characterized by a favorable test weight (above 71 kg/hl), was much lower than for rye grain from the 2020 harvest year. The average protein content was 0,6% higher than in the case of rye grain samples from 2020 harvest year. It was found that nearly 40% of the tested rye grain samples from 2021 harvest year were characterized by too low alfa-amylase activity (the falling number over 250 s), and over 13% of rye grain samples were characterized by the falling number value indicating very high alfa-amylase activity. Therefore, in selected regions of Poland, there may be a problem with obtaining rye grain with an appropriate level of falling number.
Słowa kluczowe
żyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
rye
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Borowy T. 2015. Właściwość technologiczna i żywieniowa ziarna żyta. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2 (59), 3-6. [2] Dzienis G. 2018. żyto ozime – gatunek niedoceniony w Polsce. Praca Przeglądowa. Agronomy Science, LXXIII (1), 19-28. [3] Gąsiorowski h. 1994. żyto. Chemia i technologia. PWRiL. Poznań. [4] Gleń A. 2003. Wartość technologiczna ziarna żyta a dobór odmiany i dawka azotu. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 47 (8), 27-29. [5] Główny Urząd Statystyczny 2020. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2019 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/ obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcja- upraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2019- roku,9,18.html 03.11.2021. [6] Główny Urząd Statystyczny 2020. Użytkowanie gruntów i powierzchnia zasiewów w 2019 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/ obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/ rolnictwo/uzytkowanie-gruntow-i- powierzchnia-zasiewow-w-2019 roku,8,15. html 04.11.2021. [7] Główny Urząd Statystyczny 2021. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i- ogrodnicze/wstepny-szacunek-glownych- ziemioplodow-rolnych-i-ogrodniczych-w- 2021-roku,3,15.html 03.11.2021 [8] Główny Urząd Statystyczny 2021. Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i- -ogrodnicze/przedwynikowy-szacunek- glownych-ziemioplodow-rolnych-i- ogrodniczych-w-2021-roku,4,20.htmll 30.09.2021. [9] Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2020. Wydawnictwo GUS, Warszawa. [10] Różewicz M. 2020. Potencjał wykorzystania ziarna żyta. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 63 (2), 20-23. [11] Słowik e. 2005. Właściwości technologiczne i metody oceny żyta. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 3, 6-9. [12] Stępniewska S., G. Cacak-Pietrzak. 2016. Wartość wypiekowa mąki żytniej i meto- dy jej oceny. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 60 (4), 40-43. [13] Stępniewska 2020. Raport z oceny wartości technologicznej ziarna żyta ze zbiorów 2020 r. https://www.ibprs.pl/wp-content/ uploads/2021/08/Zyto_zbiory_2020_PL.pdf 08.11.2021. [14] TGe 2020. Wymagania i standardy jakościowe dla zbóż będących przedmiotem obrotu giełdowego w ramach RTRS. https://tge.pl/pub/TGe/RTRS/Standardy_jako_ciowe_dla_pszenic.pdf 10.11.2021.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 134851
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH