Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 11
Innowacje w pakowaniu żywności w gospodarce zrównoważonej
Innovation in Food packaging in a sustainable economy
10.15199/65.2021.11.6
Grażyna Budryn
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 134743
10.15199/65.2021.11.6
Streszczenie
W projektowaniu opakowań do żywności coraz częściej obserwowana jest integracja aspektów środowiskowych i gospodarki w obiegu zamkniętym. Odpowiedzią na wyznaczone cele zrównoważonego rozwoju jest stworzenie tzw. zrównoważonego opakowania, czyli produktu bezpiecznego przez cały cykl życia, wytwarzanego i poddawanego recyklingowi lub biodegradacji w sposób korzystny dla środowiska naturalnego. Jednocześnie opakowanie powinno wspomagać zrównoważoną gospodarkę żywnością. Ten cel pozwalają osiągnąć nowoczesne systemy pakowania w tym opakowania aktywne oraz inteligentne. W dalszym ciągu istnieje jednak potrzeba oceny oddziaływania na środowisko różnych materiałów/systemów opakowaniowych, aby ułatwić podjęcie decyzji o bardziej przyjaznym dla środowiska pakowaniu żywności.
Abstract
In the design of food packaging, the integration of environmental aspects and circular economy has been increasingly observed. The answer to the goals of sustainable development is the creation of the so-called sustainable packaging, i.e. a product that is safe throughout its life cycle, manufactured and recycled or biodegradable in a way that is beneficial for the natural environment. At the same time, packaging should support sustainable food economy. This goal is achieved by modern packaging systems, including active and intelligent packaging. However, there is still a need to assess the environmental impact of different packaging materials/systems to facilitate the decision on more environmentally friendly food packaging.
Słowa kluczowe
opakowania zrównoważone
opakowania aktywne
opakowania inteligentne
Keywords
sustainable packaging
active packaging
intelligent packaging
Bibliografia
[1] Aarnio T., A. Hämäläinen. 2008. „Challenges in packaging waste management in the fast food industry”. Resources, Conservation and Recycling 52 : 612-621. DOI: org/10.1016/j.resconrec.2007.08.002. [2] Aday M.S., U. Yener. 2015. „Assessing consumers’ adoption of active and intelligent packaging. British Food Journal 117 : 157-177. DOI: 10.1108/BFJ-07-2013-0191. [3] Angellier-Coussy H., V. Guillard, C. Guillaume, N. Gontard. 2013. „Role of packaging in the smorgasbord of action for sustainable food consumption”. Agro Food Industry 23 : 15-9. [4] Anjum A., M. Zuber, K.M. Zia, A. Noreen, M.N. Anjum, S. Tabasum. 2016. „Microbial production of polyhydroxyalkanoates (PHAs) and its copolymers: a review of recent advancements”. International Journal of Biological Macromolecules 89 : 161-74. DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2016.04.069. [5] Ashok A., M. Mathew, C.R. Rejeesh. 2016. „Innovative value chain development of modified starch for a sustainable environment: a review”. International Journal of Polymer Science and Engineering 2 (1) : 20-32. [6] Belay Z.A., O.J. Caleb, U. Linus. 2016. „Modelling approaches for designing and evaluating the performance of modified atmosphere packaging (MAP) systems for fresh produce: a review”. Food Packaging and Shelf Life 10 : 1-15. DOI: 10.1016/j.fpsl.2016.08.001. [7] Dainelli D., N. Gontard, D. Spyropoulos, E. Zondervan-van den Beuken, P. Tobback. 2008. „Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns”. Trends in Food Science and Technology 19 : S103-112. DOI: 10.1016/j.tifs.2008.09.011. [8] Emadian S.M., T.T. Onay, B. Demirel. 2017. „Biodegradation of bioplastics in natural environments”. Waste Management 59 : 526-536. DOI: 10.1016/j.wasman.2016.10.006. [9] Glavič P., R. Lukman. 2007. „Review of sustainability terms and their definitions”. Journal of Cleaner Production 15 : 1875-1885. DOI: 10.1016/j.jclepro.2006.12.006. [10] Guillard V., S. Gaucel, C. Fornaciari, H. Angellier-Coussy, P. Buche, N. Gontard. 2018. „The Next generation of sustainable food packaging to preserve our environment in a circular economycontext frontiers in nutrition”. Frontiers in Nutrition 5 : 121. DOI: 10.3389/fnut.2018.00121. [11] Hertel T., J. Steinbuks, U. Baldos. 2013. „Competition for land in the global bioeconomy”. Agricultural Economics 44 : 129-138. DOI: org/10.1111/agec.12057. [12] Jaśkiewicz A., G. Budryn, A. Nowak, M. Efenberger-Szmechtyk. 2020. „Novel biodegradable starch film for food packaging with antimicrobial chicory root extract and phytic acid as a cross-linking agent”. Foods 9 (11) : 1696. DOI: 10.3390/foods9111696 [13] Lang D.J., C.R. Binder, R.W. Scholz, A. Wiek, B. Stäubli, C. Stieber. 2007. „Sustainability Potential Analysis (SPA) of landfills – a systemic approach: initial application towards a legal landfill assessment”. Journal of Cleaner Production 15 : 1654-1661. DOI: 10.1016/j.jclepro.2006.08.009. [14] Licciardello F. 2015. „Packaging, blessing in disguise. Review on its diverse contribution to food sustainability”. Trends in Food Science and Technology 65 : 32-39. DOI: 10.1016/j.tifs.2017.05.003. [15] Manyes L., F.B. Luciano, J. Mañes, G. Meca. 2025. „In vitro antifungal activity of allyl isothiocyanate (AITC) against Aspergillus parasiticus and Penicillium expansum and evaluation of the AITC estimated daily intake”. Food Chemistry and Toxicology 83 : 293-299. DOI: 10.1016/j.fct.2015.06.011. [16] Martins A.A., T.M. Mata, A.V. Costa, S.K. Sikdar 2007. „Framework for sustainability metrics”. Industrial and Engineering Chemistry Research 46 : 2962-2973. DOI: 10.1021/ie060692l. [17] Otoni C.G., P.J.P. Espitia, R.J. Avena-Bustillos, T.H. McHugh. 2016. „Trends in antimicrobial food packaging systems: Emitting sachets and absorbent pads”. Food Research International 83 : 60-73. DOI: 10.1016/j.foodres.2016.02.018. [18] Realini C.E., B. Marcos. 2014. „Active and intelligent packaging systems for a modern society. Meat Science 98 : 404-419. DOI: 10.1016/j.meatsci.2014.06.031. [19] Tuomisto H.L., P.F. Scheelbeek, Z. Chalabi, R. Green, R.D. Smith, A. Haines, A.D. Dangour. 2017. „Effects of environmental change on population nutrition and health: a comprehensive framework with a focus on fruits and vegetables”. Wellcome Open Research 2 : 21. DOI: 10.12688/wellcomeopenres.11190.1. [20] Verghese B.K., H. Lewis, S. Lockrey, H. Williams. 2015. „Packaging’s role in minimizing food loss and waste across the supply chain”. Packaging Technology Science 28 : 603-620. DOI: 10.1002/pts. [21] Vermeulen S.J., B.M. Campbell, J.S.I. Ingram. 2012. „Climate change and food systems”. Annual Review of Environment and Resources 37 : 195-222. DOI: 10.1146/annurev-environ-020411-130608. [22] Waage S.A. 2007. „Re-considering product design: a practical «road-map» for integration of sustainability issues”. Journal of Cleaner Production 15 : 638-649. DOI: 10.1016/j.jclepro.2005.11.026.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-11 , nr katalogowy 134743
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH