Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Study of thermal technics for monitoring the microbiological quality poultry meat
10.15199/65.2021.11.2
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
Streszczenie
Celem pracy było sprawdzenie możliwości zastosowania techniki termowizyjnej do kontroli stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego wędliny drobiowej. Badaniom poddano próbki wędliny zanieczyszczone (w sposób kontrolowany) bakteriami z gatunku Proteus mirabilis. Zaobserwowano, że wraz ze wzrostem liczby drobnoustrojów wzrasta temperatura radiacyjna powierzchni wędliny, co może stanowić podstawę do opracowania metody diagnostycznej z wykorzystaniem systemu termografii aktywnej monitorującego jakość mikrobiologiczną żywności.
Abstract
The aim of this paper was to evaluate the feasibility of applying thermal technics to control the degree of microbiological contaminations of poultry meat products. The samples of meat contaminated in a controlled manner with the Proteus mirabilis bacteria were studied. It was observed that with the growth of microorganisms on the surface, the radial temperature of meat products also increased. This observation could be the basis for the development a diagnostic method using an active thermograph system which controls microbiology quality of food.
Słowa kluczowe
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
Keywords
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
Bibliografia
[1] Baranowski P., W. Mazurek, R.T. Walczak. 2003. „The use of thermography for pre-sowing evaluation of seed germination capacity”. Acta Horticulturae 604 (2) : 459-465. DOI:10.17660/ACTAHORTIC.2003.604.50. [2] Baranowski P., J. Lipecki, W. Mazurek, R.T. Walczak. 2005. „Detekcja uszkodzeń mechanicznych jabłek z wykorzystaniem termografii”. Acta Agrophysica 6 (1) : 19-29. [3] Barbin D., G. El Masry, D. Sun, P. Allen, N. Morsy. 2013. „Non-destructive assessment of microbial contamination in porcine meat using NIR hyperspectral imaging”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 17 : 180-191. DOI:10.1016/J.IFSET.2012.11.001. [4] Braissant O., A. Bachmann, G. Bonkat. 2015. „Microcalorimetric assays for measuring cell growth and metabolic activity”. Methodology and applications. Methods 76 : 27-34. DOI: 10.1016/j.ymeth.2014.10.009. [5] Ginesu S., D.D. Giusto, V. Margner, P. Meinlschmidt P. 2002. „Detection of foreign bodies in food by thermal imagery”. IAPR Workshop of Machine Vision Applications Dec 11-13, 128-131. [6] Ibarra J. G., Y. Tao, H. Xin H. 2000. „Combined IR imaging-neural network method for the estimation of internal temperature in cooked chicken meat”. Optical Engineering 39 (11) : 3032-3038. DOI: 10.1117/1.1314595. [7] Krewski A., J. Sanecki, P. Sacha. 2004. „Nowe rozwiązania techniki termalnej zastosowane do diagnostyki urządzeń”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Szczecinie 1 (73) : 323-332. [8] Kręgiel D. 2011. „Zastosowanie luminometrii w badaniach adhezji drobnoustrojów do powierzchni abiotycznych”. LAB Laboratoria, Aparatura, Badania 16 (4) : 10-14. [9] Lahiri B.B., M.P. Divya, S. Bagavathiappan, T. Sabu, J. Philip. 2012. „Detection of pathogenic gram negative bacteria using infrared thermography”. Infrared Physics & Technology 55 : 485-490 DOI 10.1016/j.infrared.2012.07.011. [10] Nanni Costa L., C. Stelletta, C. Cannizzo, M. Gianesella, P. Lo Fiego, M. Morgante. 2007. „The use thermography on the slaughter-line for the assessment of pork and raw ham quality. Italian Journal Animal Science 6 : 704-706. DOI 10.4081/ijas.2007.1s.704. [11] Prasał M., K.M. Sawicka, A. Wysokiński. 2010. „Termowizja jako metoda diagnostyczna stosowana w kardiologii”. Kardiologia Polska 68 (9) : 1052-1056. [12] Rojek M. 2011. „Diagnostyka termowizyjna”. Open Access Library 2 : 62-78. [13] Salaimeh A.A., J.J. Campion, B.Y. Gharaibeh, M.E. Evans, K. Saito. 2011 „Real-time quantification of viable bacteria in liquid medium using infrared thermography”. Infrared Physics & Technology 54 (6) : 517-524. DOI 10.1016/j.infrared.2011.08.00. [14] Salaimeh A.A., J.J. Campion, B.Y. Gharaibeh, M.E. Evans, K. Saito. 2012 „Real-time quantification of Staphylococcus aureus in liquid medium using infrared thermography”. Infrared Physics & Technology 55 : 170-172. DOI 10.1016/j.infrared.2011.11.00. [15] Schaefer A.L., N. Cook, S.V. Tessaro, D. Deregt, G. Desroches, P.L. Dubeski, A.K.W. Tong, D.L. Godson. 2004. „Early detection and prediction of infection using infrared thermography”. Canadian Journal of Animal Science 84 (1) : 73- 80. DOI:10.4141/A02-104. [16] Shama G., D.J. Malik. 2013. „The uses and abuses of rapid bioluminescencje-based ATP assays”. International Journal of Hygiene and Environmental Health 216 : 115-125. DOI 10.1016/j.ijheh.2012.03.009. [17] Siedliska A., P. Baranowski, M. Zubik, W. Mazurek, B. Sosnowska B. 2018. „Detection of fungal infections in strawberry fruit by VNIR/SWIR hyperspectral imaging”. Postharvest Biology and Technology 139 : 115-126. DOI: 10.1016/j.postharvbio.2018.01.018. [18] Świderski W. 2009. „Metody i techniki termografii w podczerwieni w badaniach nieniszczących materiałów kompozytowych”. Problemy Techniki Uzbrojenia 38 (112) : 75-92. [19] Vadivambal R., D.S. Jayas. 2011. „Applications of thermal imaging in agriculture and food industry – A Review”. Food Bioprocess Technology 4 (2) : 186-199. DOI:10.1007/s11947-010-0333-5. [20] Yoshihito F., K. Mieko, M. Koji M., S. Hiroyuki, I Teruo, T. Kouichiro, S. Yasuo. 2004. „Sensitive Detection of Bacteria and Spores Using a Portable Bioluminescence ATP Measurement Assay System Distinguishing from White Powder Materials”. Journal of Health Science 50 (2) : 126-13. DOI: 10.1248/jhs.50.126
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-11 , nr katalogowy 134735
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH