Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Selected chemical properties of camelina seed oil (Camelina sativa L.) supplemented with natural antioxidant additives
10.15199/62.2021.10.5
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
Streszczenie
Przeprowadzono analizy chemiczne świeżo tłoczonego na zimno oleju z lnianki siewnej wzbogaconego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi (rozmarynem, sumakiem, tymiankiem i pieprzem). Próbki olejów przechowywano, a następnie badano pod względem zaawansowania zmian hydrolitycznych (liczba kwasowa), zawartości pierwotnych produktów utlenienia (liczba nadtlenkowa) i stabilności oksydacyjnej w teście Rancimat. Aktywność przeciwutleniającą zastosowanych dodatków wyrażono za pomocą współczynnika ochronnego (WO). Wykazano, że rozmaryn i tymianek charakteryzowały się największą efektywnością przeciwutleniającą i przedłużyły trwałość oleju lniankowego, a suplementacja oleju sumakiem lub pieprzem czarnym nie wpłynęła na jego stabilność oksydacyjną.
Abstract
To the freshly cold-pressed camelina oil was added ground rosemary, sumac, thyme or pepper in an amt. of 1% by mass and stored for 1, 2 and 3 months. The oil samples were tested for acid no., peroxide no. and oxidative stability in the Rancimat test. The antioxidant activity of the additives used was expressed by the protective factor (WO). Rosemary and thyme showed the greatest antioxidant effectiveness and extended the life of the oil, while supplementing the oil with sumac or black pepper did not affect its oxidative stability.
Bibliografia
[1] H. Abramovič, V. Abram, Food Technol. Biotechnol. 2005, 43, nr 1, 63. [2] D. Kurasiak-Popowska, Fragmenta Agronomica 2019, 36, nr 2, 42. [3] K. Mińkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, M. Ropelewska, Food. Sci. Technol. Qual. 2010, 6, nr 73, 146. [4] Ł. Sobiech, M. Grzanka, D. Kurasiak-Popowska, D. Radzikowska, Agriculture 2020, 10, 185. [5] Ł. Jęczmionek, Nafta Gaz 2010, 66, nr 9, 841. [6] D. Kurasiak-Popowska, K. Stuper-Szablewska, J. Nawracała, Przem. Chem. 2017, 96, nr 10, 2077. [7] N. Kim, Y. Li, X.S. Sun, Ind. Crops Prod. 2015, 64, 1. [8] H. Abramovič, V. Abram, Acta Agricul. Slovenica 2006, 87, 255. [9] K. Kryża, L. Stodolnik, G. Szczepanik, Zesz. Nauk. Akademii Morskiej w Gdyni 2011, 68, 57. [10] M. Wroniak, M. Marcinkowska, K. Ratusz, Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 2010, 553, 227. [11] M. Woźniak, K. Ostrowska, Ł. Szymański, K. Wybieralska, R. Zieliński, Food Sci. Technol. Qual. 2009, nr 4 (65), 133. [12] A. Szajdek, J. Borowska, Food Sci. Technol. Qual. 2004, nr 4 (41), 5. [13] Z. Zaborowska, K. Przygoński, B. Dziarska, E. Wojtowicz, A. Kupka, Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 3, 877. [14] J. Newerli-Guz, Bromat. Chem. Toksykol. 2012, 3, 887. [15] M. Ibrahim Abu-Reidah, M.M. Jamous Rana, S. Mohammed Ali-Shtayeh, Jordan J. Biol. Sci. 2014, 7, nr 4, 233. [16] M. Kosar, B. Bozan, F. Temelli, K.H.C. Baser, Food Chem. 2007, 103, 952. [17] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [18] PN-EN ISO 3960:2012, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [19] PN-ISO 6886:2009, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie stabilności oksydacyjnej (Test przyspieszonego utleniania). [20] Codex-ALINORM 09/32/17, Codex Alimentarius, FAO/WHO – Codex standard for named vegetable oils. [21] A. Masłowski, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, A. Sagan, M. Szmigielski, J. Mazur, L. Rydzak, P. Sobczak, Agric. Eng. 2013, 1, nr 141, 115. [22] S. Marszałkiewicz, A. Siger, E. Radziejewska-Kubzdela, K. Ratusz, M. Rudzińska, Nauka Przyr. Technol. 2017, 11, nr 3, 235. [23] B. Dziarska, A. Kupka, K. Przygoński, E. Wojtowicz, Z. Zabrowska, Brom. Chem. Toksykol. 2011, 44, nr 3, 877. [24] K. Ratusz, E. Popis, H. Ciemniewska-Żytkiewicz, M. Wroniak, J. Therm. Anal. Calorim. 2016, 126, 343. [25] M. Özcan, J. Med. Food 2003, 6, nr 1, 63. [26] M. Raczyk, E. Popis, B. Kruszewski, K. Ratusz, M. Rudzinska, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2015, 118, nr 5, 834. [27] A. Sagan, A. Blicharz-Kania, M. Szmigielski, D. Andrejko, P. Sobczak, K. Zawiślak, A. Starek, Sustainability 2019, 11, 5638. [28] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, M. Szmigielski, Przem. Chem. 2018, 97, nr 11, 1953. [29] E. Bursal, E. Köksal, Food Res. Int. 2011, 44, 2217.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2021-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH