Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Impact of the „Farm to Fork” Strategy on the Dairy Sector Development
10.15199/65.2021.10.1
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
Streszczenie
Strategia „od pola do stołu” określi warunki funkcjonowania unijnego sektora rolno-spożywczego, w tym także branży mleczarskiej. Polska branża mleczarska jest relatywnie dobrze przygotowana do realizacji strategii, która będzie jednak dużym wyzwaniem, gdyż gospodarstwa rolne i przemysł mleczarskich będą zmuszone przeprowadzić głębokie procesy modernizacyjne. Strategia stwarza branży zarówno szanse, jak i zagrożenia rozwojowe. Szansą jest niewątpliwie restrukturyzacja branży w kierunku modelu gospodarki w obiegu zamkniętym, która będzie generowała korzyści społeczne i gospodarcze oraz będzie miała korzystny wpływ na środowisko naturalne. Realizacja strategii będzie wymagała głębokich procesów dostosowawczych i modernizacyjnych, których efektem może być wzrost kosztów produkcji i przetwórstwa mleka oraz cen produktów mlecznych. W konsekwencji może wystąpić pogorszenie przystępności cenowej produktów oraz konkurencyjności branży na rynkach wewnętrznym i zewnętrznym.
Abstract
the„Farm to Fork”strategy defines the conditions for the functioning of the EU agri-food sector, including the dairy industry. the Polish dairy sector is relatively well prepared to implement the strategy, which, however, will be a big challenge, as farms and the dairy industry would have to carry out a substantial modernization processes. The strategy creates opportunities for the sector as well as development threats. The opportunity is undoubtedly the restructuring of the sector towards a circular economy model, which will generate social and economic benefits and will have a positive impact on the environment. The implementation of the strategy will require an adjustment and modernization processes, which may result in an increase in the costs of milk production and processing as well as the prices of dairy products. As a consequence, the affordability of products and the sector’s competitiveness on the foreign markets may deteriorate.
Słowa kluczowe
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
Keywords
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
Bibliografia
[1] Bates B.C., Z.W. Kundzewicz, S. Wu, J.P. Palutikof. 2008. Clima Change and Water. IPCC Secretariat : Geneva. [2] BSI. 2008. Guide to PAS 2050 How to assess the carbon footprint of goods and services, London, https://aggie-horticulture.tamu.edu/faculty/hall/publications/PAS2050_Guide.pdf. BSI. 2008. PAS 2050 – Specification for the assessment of the life cycle greenhouse gas emissions of goods and services, London. [3] Czekała W. 2015. „Stan aktualny i tendencje rozwoju w gospodarce nawozami naturalnymi w Polsce”. Archiwum Gospodarki Odpadami i Ochrony Środowiska 17 (1) : 39-46. [4] European Medicines Agency. 2019. „Sales of veterinary antimicrobial agents in 31 European countries in 2017. Trends from 2010 to 2017”. European Medicines Agency. (EMA/294674/2019). [5] Gołasa P. 2018. „Emisja gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie – poziom i źródła pochodzenia”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 18 (3) : 71-75. [6] Grochowska R. (red.). 2015. „Ocena strat ponoszonych na poszczególnych etapach łańcucha mleczarskiego w Polsce”. Studia i Monografie 162. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy : Warszawa. [7] Gutry-Korycka M., A. Sadurski, Z.W. Kundzewicz, J. Pociask-Karteczka, L. Skrzypczyk. 2014. „Zasoby wodne a ich wykorzystanie”. Nauka 1 : 77-98. [8] Komisja Europejska. 2020. Europejski Zielony Ład, Bruksela, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_pl. [9] Komisja Europejska. 2020. Od pola do stołu, Bruksela, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/actions-being-taken-eu/farm-fork_pl. [10] Łaba S. (red.). 2020. Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala i przyczyny problemu. Wydawnictwo IOŚ-PIB : Warszawa. [11] Mekonnen M.M., A.Y. Hoekstra. 2012. „A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products”. Ecosystems 15 : 401-415. DOI:10.1007/s10021-011-9517-8. [12] Ridoutt B.G., P. Sanguansri, M. Freer, G.S. Harper. 2012. „Water footprint of livestock: Comparison of six geographically defined beef production systems”. The International Journal of Life Cycle Assessment 17 (2) : 165-175. DOI:10.1007/s11367-011-0346-y. [13] Szajner P., H. Warsewicz-Górska, A. Babuchowski. 2020. „Badanie dotyczące wpływu unijnej strategii «Od pola do stołu» na rozwój sektora mleczarskiego w Polsce”. Polska Izba Mleka, Białystok. [14] Walczak J. 2018. „Przeciwdziałanie zmianom klimatu w produkcji zwierzęcej”. Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy : Kraków, http://izoo.krakow.pl/zalaczniki/aktualnosci/content/1101/pub_01.pdf. [15] Żekało M. 2017. „Wybrane aspekty ekonomiczne produkcji mleka w gospodarstwach ekologicznych”. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, https://www.ierigz.waw.pl/aktualnosci/seminaria-i-konferencje/21495,42,3,0,1511768103.html.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-10 , nr katalogowy 134153
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH