Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 10
Skrzydełko czy udko?
Chicken Wing or Leg?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134023
Streszczenie
Mięso drobiowe ma wszechstronne zastosowanie do kulinarnej obróbki termicznej. Wykorzystuje się je najczęściej do pieczenia (drób pieczony z nadzieniem lub bez) i smażenia. Można z niego również przygotowywać potrawy gotowane. Mięso drobiowe nadaje się też do sporządzania potraw duszonych. W artykule scharakteryzowano różne gatunki drobiu (kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, perliczki) i łownego ptactwa (bażanty, kuropatwy, przepiórki). Omówiono cechy mięsa drobiowego, jego wartość odżywczą oraz wykorzystanie poszczególnych elementów kulinarnych drobiowych tuszek. Przedstawiono przykłady potraw z mięsa drobiowego i mięsa łownego ptactwa, który oferuje gastronomia. Szeroki asortyment potraw z mięsa drobiu i łownych ptaków umożliwia każdemu konsumentowi znalezienie dania odpowiadającego gustom i wskazaniom dietetycznym.
Abstract
Poultry meat is widely used for culinary heat treatment. It is most often used for baking (poultry baked with or without filling) and frying. Cooked dishes can be also prepared from these meat. Poultry meat is also suitable for stewed dishes. In the article were characterized various species of poultry (chickens, turkeys, geese, ducks, guinea fowls) and game birds (pheasants, partridges, quails). The characteristics of poultry meat, its nutritional value and the use of individual culinary elements of poultry carcasses were discussed. Examples of dishes from poultry meat and bird game meat, which is offered by gastronomy, are presented. A wide range of dishes from poultry meat and game birds allows every consumer to find a dish that suits tastes and dietary indications.
Słowa kluczowe
mięso drobiowe
kurczaki
indyki
gęsi
kaczki
łowne ptactwo
cechy mięsa
wartość odżywcza
kulinarne wykorzystanie
potrawy
Keywords
poultry meat
chicken
turkeys
geese
ducks
game birds
meat characteristics
nutritional value
culinary use
dishes
Bibliografia
[1] Adamski Marek, Joanna Kuźniacka, Natalia Milczewska. 2017. „Preferences of consumers for choosing poultry meat". Polish Journal of Natural Sciences 32 (2): 261-271. [2] Augustyńska-Prejsnar Anna, Małgorzata Ormian, Zofia Sokołowicz. 2018. „Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 90-96. [3] Barowicz Tadeusz. 2017. „Kąski z gąski, indyka i kaczki. Książka z przepisami na dania z drobiu”. Warszawa: Wydawnictwo Rea. [4] Biswas Subhasish, Rituparna Banerjee, D. Bhattacharyya, Gaurab Patra, Arun K. Das, Sudip Kumar Das. 2019. „Technological investigation into duck meat and its products-a potential alternative to chicken". World's Poultry Science Journal 75 (4): 609-620. [5] Duma-Kocan Paulina, Elżbieta Głodek. 2017. „Wartość odżywcza i dietetyczna mięsa drobiowego". Gospodarka Mięsna 03, 46-47. [6] Flis Marian, Eugeniusz R. Grela, Dariusz Gugała, Albert Kołodziejski. 2019. „Skład tuszki i profil kwasów tłuszczowych mięśni piersiowych samców i samic bażanta łownego (Phasianus Colchicus)". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 26, 1(118): 111-124. [7] Gálvez F., R. Domínguez, M. Pateiro, J. Carballo, I. Tomasevic, J. M. Lorenzo. 2018. „Effect of gender on breast and thigh turkey meat quality". British Poultry Science 59 (4): 408-415. [8] Krempa Agata, Barbara Czerniejewska-Surma, Orina Surma, Domika Plust, Piotr Zapletal. 2019. „Effect of cooking methods on sensory and lipid quality of mallard duck meat". European Poultry Science 83, 1-12. [9] Lewko Lidia, Ewa Gornowicz, Marian Pietrzak, Waldemar Korol. 2017. „The effect of origin, sex and feeding on sensory evaluation and some quality characteristics of goose meat from polish native flocks". Annals of Animal Science 17 (4): 1185-1196. [10] Marć-Pieńkowska Joanna. 2019. „Mięso drobiowe – wydajność rzeźna, podstawowe parametry jakości i skład chemiczny". Gospodarka Mięsna 08, 58-60. [11] Mroczek Janusz, Karolina Mroczek. 2020. „Cechy fizyko-chemiczne oraz wartość odżywcza mięsa drobiowego". Polskie Drobiarstwo 07, 6-9. [12] Nowicka Katarzyna, Wiesław Przybylski, Ewa Górska, Danuta Jaworska, Rafał Wołosiak, Dorota Derewiaka. 2018. „Variability in nutritional value of traditional Goose meat product". Animal Science Papers and Reports 36 (4); 405-420. [13] Pieszka Marek, Halina Bielińska, Tadeusz Barowicz 2020. „Polskie kulinarne dziedzictwo – gęsina". Polskie Drobiarstwo 02, 70-72. [14] Polak Elżbieta, Joanna Markowska. 2019. „Wpływ gotowania sous-vide w różnych warunkach temperatury i czasu na wydajność, teksturę i jakość organoleptyczną mięsa piersi indyczej." Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 74 (2): 32-47. [15] Pomianowski Janusz F., Zuzanna Sadłowska, Jolanta Wieczorek. 2017. „Meat of traditional and alternative poultry species in the catering industry". Polish Journal of Natural Sciences 32 (1): 153–159. [16] Różewicz Marcin. 2018. „Tuszki i mięso bażanta łownego – wykwintny produkt dla wymagającego konsumenta". Gospodarka Mięsna 01, 40-41. [17] Wołoszyn Janina, Monika Wereńska, Zuzanna Goluch, Gabriela Haraf, Andrzej Okruszek, Mirosława Teleszko, B. Król. 2020. „The selected goose meat quality traits in relation to various types of heat treatment". Poultry Science 99 (12): 7214-7224. [18] Ziejewska Krystyna, Edward Gigilewicz. 2019. „Gęś – arystokratka na polskich stołach. Walory gęsiny i przepisy kulinarne”. Iława: Wydawnictwo Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-10 , nr katalogowy 134023
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
29.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH