Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 9
Ocena Cyklu Życia (LCA) opakowań w koncepcji zrównoważonego rozwoju
Life Cycle Assessment (LCA) of Packaging in The Concept of Sustainable Development
10.15199/65.2021.9.6
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 133593
10.15199/65.2021.9.6
Streszczenie
Zrównoważony rozwój obejmuje równowagę pomiędzy wymaganiami środowiskowymi i społecznymi a rozwojem gospodarki. Niewłaściwe opakowanie może przyczynić się do wzrostu ilości strat żywności i odpadów opakowaniowych, a zarazem do ubożenia środowiska naturalnego. Dlatego branża opakowaniowa musi sprostać coraz bardziej restrykcyjnym przepisom legislacyjnym, które określają m.in. wyższe wymagane poziomy odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych. Metoda LCA (Ocena Cyklu Życia) umożliwia ocenę wpływu opakowania na środowisko w całym swoim cyklu życia, uwzględniając różne kategorie wpływu (np. emisje substancji, zagospodarowanie terenu, zużycie paliw kopalnych) oraz kategorie szkód (np. zdrowie ludzkie, jakość ekosystemu, zasoby). Badania naukowe pokazują, że rzetelna analiza LCA pozwala na wybór optymalnego rozwiązania opakowaniowego, w tym składu materiału opakowaniowego, kształtu i wielkości opakowania czy techniki pakowania, dla określonego rodzaju żywności.
Abstract
Sustainable development involves a balance between environmental and social requirements and the development of the economy. Improper packaging can increase the food and packaging waste, and at the same time impoverish the environment. Therefore, the packaging industry has to cope with increasingly restrictive legislative provisions, which define, inter alia, greater recovery and recycling of the required packaging waste. The LCA method allows the environmental impact of packaging to be assessed throughout the life cycle, taking into account different impact categories (e.g. substance emissions, land use, fossil fuel consumption) and damage categories (human health, ecosystem quality, resources). Scientific research shows that reliable LCA analysis allows for the selection of the optimal packaging solution, including the composition of the packaging material, the shape and size of the packaging or the packaging technique, for a specific food.
Słowa kluczowe
opakowania
odpady
straty żywności
zrównoważony rozwój
ocena cyklu życia
metoda LCA
Keywords
packaging
wastes
food losses
sustainable development
life cycle assessment
LCA method
Bibliografia
[1] Accorsi R., L. Versari, R. Manzini. 2015. „Glass vs. Plastic: Life Cycle Assessment of Extra-Virgin Olive Oil Bottles across Global Supply Chains”. Sustainability 7 : 2818-2840. DOI 10.3390/su7032818. [2] Bertolini M., E. Bottani, G. Vignali, A. Volpi. 2016. „Comparative Life Cycle Assessment of Packaging Systems for Extended Shelf-Life Milk”. Packaging Technology Science 29 : 525-546. DOI 10.1002/pts.2235. [3] Climate Change. 2015. Synthesis Report. Summary for Policymakers. Intergovernmental Panel on Climate Change. http://www.ipcc.ch [dostęp: 11.08.2021] [4] Dostatni E., A. Kowalewska. 2016. „Analiza prośrodowiskowa wyrobu i propozycja jego udoskonalenia z wykorzystaniem narzędzia informatycznego”. W: Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji. Tom 2, 701-712. Opole: Oficyna Wydawnicza Polskiego Zarządzania Produkcją. [5] Dyrektywa 94/62/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 1994 r. w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (Dz.U. L 365). [6] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/852 z dnia 30 maja 2018 r., zmieniająca dyrektywę 94/62/WE (Dz.U. L 150). [7] ECA (Europejski Trybunał Obrachunkowy). 2020. „Działania UE na rzecz rozwiązania problemu odpadów tworzyw sztucznych”. Przegląd nr 04. https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/RW20_04/RW_Plastic_waste_PL.pdf [dostęp: 12.08.2021]. [8] European Commission. 2018. „Plastics: Reuse, recycling and marine litter. Final Report.” Luxembourg: Publications Office of the European Union. [9] European Commission. 2019. „Circular Economy: Implementation of the Circular Economy Action Plan”. https://ec.europa.eu/environment/pdf/circular-economy/new_circular_economy_action_plan.pdf [dostęp: 10.08.2021]. [10] EUROSTAT. 2020. Waste statistics. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Waste_statistics/pl&oldid=504430 [dostęp: 10.08.2021] [11] FAO 2019. The State of Food and Agriculture. Moving forward on food loss and waste reduction, Rome. [12] Ganczewski G. 2018. Cradle-to-Gate Life Cycle Assessment Results. COST FP1405 ActInPak. [13] Ganczewski G., K. Nowakowski, M. Grochocka, K. Wójcik. 2014. „Ocena cyklu życia (LCA) wybranych opakowań do pomidorów.” CHEMIK 68 (8) : 692-702. [14] Guillard V., S. Gaucel, C. Fornaciari, H. Angellier-Coussy, P. Buche, N. Gontard. 2018. „The Next Generation of Sustainable Food Packaging to Preserve Our Environment in a Circular Economy Context”. Frontiers in Nutrition 5:121. DOI 10.3389/fnut.2018.00121. [15] He H., Y. Fu, Y. Zhao, S. Liu, G. Zuo, P. Guo, W. Xu. 2021. „Applied properties and life cycle assessment of flexible packaging lamination processes: a comparative study.” The International Journal of Life Cycle Assessment 26 : 561-574. DOI 10.1007/s11367-021-01883-4 . [16] Heimowska A. 2015. „Opakowania zgodne z ideą zrównoważonego rozwoju.” Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 377 : 159-173. DOI 10.15611/pn.2015.377.11 [17] Hischier R., B. Weidema, H.J. Althaus, C. Bauer, G. Doka, R. Dones, R. Frischknecht, S. Hellweg, S. Humbert, N. Jungbluth, T. Köllner, Y. Loerincik, M. Margni, T. Nemecek. 2010. „Implementation of Life Cycle Impact Assessment Methods”. W Ecoinvent Report No. 3, v2.2. Dübendorf.: Swiss Centre for Life Cycle Inventories. [18] ISO 14040:2009. Zarządzanie środowiskowe – Ocena cyklu życia – Zasady i struktura. Warszawa: Polski Komitet Normalizacyjny. [19] ISO 14044:2009. Zarządzanie środowiskowe -- Ocena cyklu życia -- Wymagania i wytyczne. Warszawa: Polski Komitet Normalizacyjny. [20] Kardaś P. 2020. Opakowania szklane. W: Środowiskowe aspekty projektowania opakowań, 42-48. Warszawa: Krajowa Izba Gospodarcza. [21] Lesiuk A., P. Oleszczuk, M. Kuśmierz. 2012. „Zastosowanie techniki LCA w ekologicznej ocenie produktów, technologii i gospodarce odpadami”. W Adsorbenty i katalizatory. Wybrane technologie a środowisko, 453-466. Uniwersytet Rzeszowski. [22] Mendes A.C., G.A. Pedersen. 2021. „Perspectives on sustainable food packaging: is bio-based plastics a solution?” Trends in Food Science & Technology 112 : 839-846. DOI 10.1016/j.tifs.2021.03.049. [23] Pardo G., J. Zufia. 2012. „Life cycle assessment of food-preservation technologies”. Journal of Cleaner Production 28 : 198-207. DOI 10.1016/j.jclepro.2011.10.016. [24] Pauer E., B. Wohner, V. Heinrich, M. Tacker. 2019. „Assessing the Environmental Sustainability of Food Packaging: An Extended Life Cycle Assessment including Packaging-Related Food Losses and Waste and Circularity Assessment”. Sustainability 11, (3): 925. DOI 10.3390/su11030925 [25] Ram A., P. Sharma. 2017. „A study on Life Cycle Assessment”. International Journal of Engineering and Advanced Technology 6 : 197-201. [26] Rodriguez L.J., S. Fabbri, C.E. Orrego, M. Owsianiak. 2020. „Comparative life cycle assessment of coffee jar lids made from biocomposites containing poly(lactic acid) and banana fiber”. Journal of Environmental Management 266 : 110493. DOI 10.1016/j.jenvman.2020.110493. [27] Rossi V., N. Cleeve-Edwards, L. Lundquist, U. Schenker, C. Dubois, S. Humbert, O. Jolliet. 2015. „Life cycle assessment of end-of-life options for two biodegradable packaging materials: sound application of the European waste hierarchy”. Journal of Cleaner Production 86 : 132-145. DOI 10.1016/j.jclepro.2014.08.049. [28] Rybaczewska-Błażejowska, M., A. Masternak-Janus, E. Bujak. 2016. „Ocena cyklu życia (LCA) opakowań – butelka PET versus butelka szklana”. W Innowacje w Zarządzaniu i Inżynierii Produkcji, 874-885. Opole: Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją. [29] Schweitzer J.P., S. Gionfra, M. Pantzar, D. Mottershead, E. Watkins, F. Petsinaris, P. ten Brink, E. Ptak, C. Lacey, C. Janssens. 2018. „Unwrapped: How throwaway plastic is failing to solve Europe’s food waste problem (and what we need to do instead)”. W A study by Zero Waste Europe and Friends of the Earth Europe for the Rethink Plastic Alliance. Brussels: Institute for European Environmental Policy (IEEP). [30] Sousa-Gallagher M.J., P.V. Mahajan. 2013. „Integrative mathematical modelling for MAP design of fresh-produce: Theoretical analysis and experimental validation”. Food Control 29 : 444-450. DOI 0.1016/j.foodcont.2012.05.072. [31] Speck R., S. Selke, R. Auras, J. Fitzsimmons. 2015. „Choice of life cycle assessment software can impact packaging system decisions”. Packaging Technology and Science 28 (7) : 579-588. DOI 10.1002/pts.2123. [32] Wohner B., V.H. Gabriel, B. Krenn, V. Krauter, M. Tacker. 2020. „Environmental and economic assessment of food-packaging systems with a focus on food waste. Case study on tomato ketchup”. Science of the Total Environment 738: 139846. DOI 10.1016/j.scitotenv.2020.139846. [33] Zampori L., G. Dotelli. 2014. „Design of a sustainable packaging in the food sector by applying LCA”. International Journal of Life Cycle Assessment 19 : 206-217. DOI 10.1007/s11367-013-0618-9. [34] Żakowska H. 2008. Systemy recyklingu odpadów opakowaniowych w aspekcie wymagań ochrony środowiska. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-9 , nr katalogowy 133593
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH