Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4
Bezalkoholowe – jakie to proste
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133168
Piwo to obecnie trzeci najpopularniejszy napój na świecie po wodzie i herbacie. Według danych Eurostatu w 2019 r. w krajach Unii Europejskiej wyprodukowano 34 mld l piwa alkoholowego oraz około 1,4 mld l piwa o zawartości alkoholu poniżej 0,5%. Dodatkowo Polska została drugim po Niemczech największym producentem piwa w Unii Europejskiej [1]. W Europie, w tym również w Polsce, można zaobserwować trend odchodzenia od napojów wysokoalkoholowych na rzecz słabszych trunków. Dobrym przykładem jest krajowy rynek piwa bezalkoholowego, który stale rośnie osiągając 5,7% rynku w 2020 r. Dla porównania w 2019 r. segment piw bezalkoholowych stanowił zaledwie 4,7% rynku [2]. W ciągu ostatnich siedmiu lat spożycie piwa w Polsce per capita wynosiło około 100 l rocznie i ten wynik utrzymuje się na w miarę stałym poziomie [3, 4]. Można zatem wnioskować, że popularność tego napoju będzie cieszyła się stałą popularnością, zaś zmienią się upodobania konsumentów, którzy coraz częściej będą sięgać po piwa nisko- i bezalkoholowe. W poniższym artykule zostaną przedstawione wybrane metody produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu wraz z omówieniem ich silnych i słabych stron.[...]
Bibliografia
[1] “Happy International Beer Day!,” 2020. [Online]. Available: https://ec.europa. eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/EDN-20200807-1. [Accessed: 23-Jul-2021]. [2] “Branża piwowarska na minusie w 2020 roku. Najwięcej tracą piwa mocne, najszybciej zyskują bezalkoholowe,” Kierunek Spożywczy, 2021. [Online]. Available: https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,82438,branza- piwowarska-na-minusie-w-2020-roku-najwiecej-traca-piwa-mocne-najszybciej-zyskuja-bezalkoholowe.html. [Accessed: 24-Jul-2021]. [3] The Brewers of Europe, “European Beer Trends - Statistics Report | 2020 Edition,” Eur. Beer Trends, pp. 1–36, 2021. [4] The Brewers of Europe, “European Beer Trends - Statistics Report | 2019 Edition,” Eur. Beer Trends, p. 36, 2020. [5] M. Müller, K. Bellut, J. Tippmann, and T. Becker, “Physical Methods for Dealcoholization of Beverage Matrices and their Impact on Quality Attributes,” ChemBioEng Rev., no. 5, pp. 310–326, 2017. [6] Art. 94 pkt 1 Ustawy o podatku akcyzowym (Dz.U. z 2017 r. poz. 43). Poland. [7] M. Lewis and T. Young, Piwowarstwo. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2001. [8] J. Mallet, Malt A practical guide from field to brewhouse. Boulder: Brewers Publications, 2014. [9] S. Kreisz, “Malting,” in Handbook of Brewing Processes, Technology, Markets, H. M. Eßlinger, Ed. Weinheim: WILEY-VCH, 2009, pp. 147–164. [10] R. Muller, “the Effects of Mashing Temperature and Mash Thickness on Wort Carbohydrate Composition,” J. Inst. Brew., vol. 97, no. 2, pp. 85–92, 1991. [11] K. Ivanov, I. Petelkov, V. Shopska, R. Denkova, V. Gochev, and G. Kostov, “Investigation of mashing regimes for low-alcohol beer production,” J. Inst. Brew., vol. 122, no. 3, pp. 508–516, 2016. [12] D. Mangindaan, K. Khoiruddin, and I. G. Wenten, “Beverage dealcoholization processes: Past, present, and future,” Trends Food Sci. Technol., vol. 71, no. June 2017, pp. 36–45, 2018. [13] A. Mota et al., “Formation of flavor-active compounds during continuous alcohol-free beer production: The influence of yeast strain, reactor configuration, and carrier type,” J. Am. Soc. Brew. Chem., vol. 69, no. 1, pp. 1–7, 2011. [14] R. Lehnert, P. Novák, F. Macieira, M. Kuřec, J. A. Teixeira, and T. Brányik, “Optimisation of lab-scale continuous alcohol-free beer production,” Czech J. Food Sci., vol. 27, no. 4, pp. 267–275, 2009. [15] M. J. Callejo et al., “Wort fermentation and beer conditioning with selected non-Saccharomyces yeasts in craft beers,” Eur. Food Res. Technol., vol. 245, no. 6, pp. 1229–1238, 2019. [16] L. Canonico, A. Agarbati, F. Comitini, and M. Ciani, “Torulaspora delbrueckii in the brewing process: A new approach to enhance bioflavour and to reduce ethanol content,” Food Microbiol., vol. 56, pp. 45–51, 2016. [17] Á. Del Olmo, C. A. Blanco, L. Palacio, P. Prádanos, and A. Hernández, “Pervaporation methodology for improving alcohol-free beer quality through aroma recovery,” J. Food Eng., vol. 133, pp. 1–8, 2014. [18] A. Tgarguifa, S. Abderafi, and T. Bounahmidi, “Energy efficiency improvement of a bioethanol distillery, by replacing a rectifying column with a pervaporation unit,” Renew. Energy, vol. 122, pp. 239–250, 2018. [19] M. Jackowski and A. Trusek, “Non-Alcoholic beer production-an overview,” Polish J. Chem. Technol., vol. 20, no. 4, 2018. [20] L. Cloninger, “Alcohol determination of malt-based beverages by rapid distillation,” J. Am. Soc. Brew. Chem., vol. 76, no. 1, pp. 21–23, 2018. [21] C. Andrés-Iglesias, C. A. Blanco, J. García-Serna, V. Pando, and O. Montero, “Volatile Compound Profiling in Commercial Lager Regular Beers and Derived Alcohol-Free Beers After Dealcoholization by Vacuum Distillation,” Food Anal. Methods, vol. 9, no. 11, pp. 3230–3241, 2016.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-4 , nr katalogowy 133168
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2021-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH