Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Canary grass (Phalaris canariensis L.) cereal plant with high nutritional value and suitable for use in a gluten-free diet
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
Streszczenie
W pracy przedstawiono charakterystykę nasion mozgi kanaryjskiej oraz ich wartości odżywczej. Największa skala uprawy i produkcji nasion na świecie znajduje się w Kanadzie, gdzie dostępna jest szeroka oferta produktów spożywczych wytwarzanych z nasion kanaru. Możliwość zastosowania mąki i całych nasion w diecie osób z nietolerancją glutenu predystynuje tę roślinę do szerszego wykorzystania w Polsce. Istnieje możliwość uprawy mozgi kanaryjskiej w naszym kraju, jednak obecnie jest to roślina nieznana zarówno producentom jak i konsumentom. Import nasion do Polski związany jest jedynie z paszowym wykorzystaniem w żywieniu ptaków egzotycznych. Nowe odmiany (bezwłose) wytworzone w Kanadzie dają szersze możliwości wykorzystania w żywieniu ludzi.
Abstract
The article presents the characteristics canary grass and their nutritional value of seeds. The largest scale of cultivation and seed production in the world is in Canada, where a wide range of canary seed food products is available. The possibility of using flour and whole seeds in the diet of people with gluten intolerance predisposes this plant to wider use in Poland. It is possible to grow canary seed in our country, but at present it is a plant unknown to both producers and consumers. Import of seeds to Poland is associated only with the forage use of canary seeds in the nutrition of exotic birds. New varieties (hairless) produced in Canada offer even wider possibilities of using seeds in human nutrition.
Słowa kluczowe
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
Keywords
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
Bibliografia
[1] Abdalla A. A., El Tinay, A.H Mohamed, B.E. Abdalla. 1998. Proximate composition, starch, phytate and mineral contents of 10 pearl millet genotypes. Food Chem. 63: 243-246. [2] Abdel-Aale. S.M., M.Hernandez, I. Rabalski, P. Hucl. 2020. Composition of hairless canary seed oil and starch-associated lipids and the relationship between starch pasting and thermal properties and its lipids. LWT. 125, https://doi.org/10.1016/j. lwt.2020.109257 [3] Abdel-Aal E.S.M., P.J. Hucl, S. Shea, C.A. Miller Patterson, D. Gray. 2011. Microstructure and nutrient composition of hairless canary seed and its potential as a blending flour for food use. Food Chem.125: 410-416. [4] Abdel-Aal E. S. M., P. J. Hucl, F. W. Sosulski, Structural and compositional characteristics of canaryseed (Phalaris canariensis L.). J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 3049-3055. Mohamed, [5] Biel W., K. Kazimierska, U. Bashutska. 2020. Nutritional value of wheat, triticale, barley and oat grains. Acta Scientiarun Polonorum Zootechnica. 19(2): 19-28. [6] Buksa K., A. Nowotna, H. Gambus, J. Krawontka, R. Sabat, M. Noga. 2012. Analiza towaroznawcza i skład chemiczny ziarna wybranych polskich odmian żyta, pochodzących z trzech kolejnych lat uprawy. Acta Agroph. 19(2): 265-276. [7] Chrzanowska-Drożdż B., K. Kaczmarek. 2007. Plonowanie odmian jęczmienia ozimego w warunkach zróżnicowanej technologii uprawy. Fragm. Agron, 24(3): 34-40. [8] Cogliatti, M. 2012. Canaryseed crop. Sci. Agropecu. 3: 75-88. [9] Gajewska R., A. Lebiedzińska, E. Malinowska, P. Szefer. 2002. Ocena jakości zdrowotnej szarłatu (amarantusa). Rocz. Państ. Zakł. Hig. 53: 141-147. [10] Irani M., E. S. M. Abdel-Aal, S. M. A. Razavi, P.J. Hucl, C.A. Patterson. 2017. Thermal and functional properties of hairless canary seed (Phalaris canariensis L.) starch in comparison with wheat starch. Cereal Chem. 94: 341-348. [11] Kchaou M., H. Ben Jannet, H. Ben Salah, A. Walha, N. Allouche, B. Salah, R. Abdennabi. 2015. Antioxidant, antibacterial and antiacetylcholinesterase activities of Phalaris canariensis from Tunisia. J. Pharmacogn. Phytochem. 4: 242-249. [12] Mason E., L. L’hocine, A. Achouri, S. Karboune. 2018. Hairless Canaryseed: A Novel Cereal with health Promoting Potential. Nutrients. 10(9):1327. doi.org/10.3390/nu10091327. [13] Noworolnik K., D. Leszczyńska. 2018. Porównanie reakcji odmian jęczmienia jarego na termin siewu. Polish Journal of Agronomy. 32: 17-22. [14] Noworolnik K. 2009. Wpływ wybranych cech jakości gleby na plonowanie pszenżyta ozimego i żyta ozimego. Acta Agroph. 14(1): 155-166. [15] Oleksy A., A. Szmigiel, M. Kolodziejczyk. 2008. Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej. Acta Sci. Pol. Agricultura. 7(1): 47-56. [16] Podkówka L., Z. Podkówka, D. Piwczyński, M. Buko. 2015. Wpływ wczesności odmiany na skład chemiczny i strawność ziarna kukurydzy. Rocz. Nauk. Zoot. 42(2): 155-169. [17] Salinas I., A. Pro, Y. Salinas, E. Sosa, C. M. Becerril, M. Cuca, M. Cervantes, J. Gallegos. 2006. Compositional variation amongst sorghum hybrids: Effect of kafirin concentration on metabolizable energy. Journal of Cereal Science. 44: 342-346. [18] Sułkowski M., U. Gawlik-Dziki, J. Czyż. 2011. Komosa ryżowa – słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach. Kosmos. 60(3-4): 475-481. [19] Woźniak A., B. Makarski. 2013. Content of minerals, total protein and wet gluten in grain of spring wheat depending on cropping systems. J. Elem. 18(2): 297-305. doi: 10.5601/jelem.2013.18.2.09. [20] www.canaryseed.ca/about.html [21] www.cerealsgrains.org/publications/plexus/cfw/pastissues/2018/protectedpdfs/ CfW-63-5-0194.pdf.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-4 , nr katalogowy 132881
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH