Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4
Badania biegłości w zakresie oceny jakości ziarna pszenicy
Proficiency testing of wheat grain
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 132878
Streszczenie
Celem badań było określenie biegłości laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich za pomocą międzylaboratoryjnych badań porównawczych w zakresie oznaczania wilgotności ziarna pszenicy i ilości glutenu, przy zastosowaniu różnych metod badawczych. Wyniki badań uzyskane w ramach czterech rund oceniono w odniesieniu do precyzji metody oznaczania. Znakomita większość ocenianych wyników badań w zakresie wilgotności ziarna pszenicy (275 spośród 287 nadesłanych wyników) i ilości glutenu (227 spośród 239) charakteryzowała się wartością wskaźnika |z|≤2, wskazującą na zadawalające rezultaty i brak konieczności podejmowania działań doskonalących. Uzyskane wyniki potwierdzają kompetencje laboratoriów do wykonywania badań oraz poprawność działania wyposażenia pomiarowego stosowanego w laboratoriach. W przypadku 9 wyników oznaczania wilgotności ziarna i 10 wyników oznaczania ilości glutenu uzyskano wartości wskaźnika |z| od 2 do 3, które wskazują na wątpliwe wyniki. Laboratoria, które uzyskały te wyniki powinny podjąć działania doskonalące. Działania korygujące i doskonalące powinny podjąć laboratoria, które uzyskały wartości wskaźnika |z| ≥ 3 (3 laboratoria w zakresie oceny wilgotności ziarna oraz 2 laboratoria w zakresie oceny ilości glutenu wg PN-A-74041).
Abstract
The aim of the research was to determine the qualification of technical competency of laboratories at cereal and milling companies by interlaboratory proficiency testing included determination of wheat grain moisture content and gluten content, using various methods. The test results obtained in the four rounds were assessed with regard to the precision of the method. The vast majority of the assessed test results of moisture content of wheat (275 from 287 submitted results) and gluten content (227/239) were characterized by the value of the |z| score ≤ 2, indicating satisfactory results and no need to take any improvement actions. The obtained results confirm the competence of laboratories to perform tests and the correct operation of measuring equipment used in laboratories. In the case of 9 results of the determination of grain moisture and 10 results of the determination of the gluten content, the |z| score were in the range of 2 to 3, which indicates questionable results. Laboratories that obtained these results should take improvement action. Corrective and improvement actions should be taken by laboratories that obtained the values of the |z| score ≥ 3 (3 laboratories for the assessment of grain moisture and 2 laboratories for the assessment of the gluten content according to PN-A-74041).
Słowa kluczowe
badania biegłości
precyzja metody
wilgotność ziarna
ilość glutenu
Keywords
proficiency testing
precision of the method
grain moisture content
gluten content
Bibliografia
[1] Michalski M., K. Grądziel. 2011. Badania biegłości laboratoriów akredytowanych w zakresie analityki chemicznej przetworów mięsnych przeprowadzone w PIWET-PIB w 2008 roku (Tura 2). Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, [2] PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących. [3] PN-EN ISO/IEC 17043:2011. Ocena zgodności – ogólne wymagania dotyczące badania biegłości. [4] Różycki M., E. Chmurzyńska, E. Bliska-Zając, J. Karamon, J. Sroka, K. Gradziel-Krukowska, E. Antolak, M. Próchniak, T. Cencek. 2017. Wyniki międzylaboratoryjnych badań biegłości laboratoriów badających mięso na obecność włośni metodą wytrawiania w województwie wielkopolskim w 2016 r. Higiena żywności i pasz, 92(5): 376-379. [5] Szafrańska A. 2019. Raport z badań biegłości – kod próbki: Ziarno pszenicy – grudzień 2018. XXIII cykl badań biegłości: listopad 2018 – czerwiec 2019 r. Runda 2. IBPRS Warszawa. [6] Szafrańska A. 2019. Raport z badań biegłości – kod próbki: Ziarno pszenicy – styczeń 2019. XXIII cykl badań biegłości: listopad 2018 – czerwiec 2019 r. Runda 3. IBPRS Warszawa. [7] Szafrańska A. 2019. Raport z badań biegłości – kod próbki: Ziarno pszenicy – luty 2019. XXIII cykl badań biegłości: listopad 2018 – czerwiec 2019 r. Runda 4. IBPRS Warszawa. [8] Szafrańska A. 2019. Raport z badań biegłości – kod próbki: Ziarno pszenicy – marzec 2019. XXIII cykl badań biegłości: listopad 2018 – czerwiec 2019 r. Runda 5. IBPRS Warszawa. [9] https://www.pca.gov.pl/akredytacja/badania-bieglosci/korzysci/ dostęp 24.07.2021 r.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-4 , nr katalogowy 132878
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH