Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 7
Możliwości implementacji założeń unijnej strategii „Od pola do stołu” w sektorze rolno-spożywczym
Possibilities Of Implementing the Assumptions of The EU „Farm to Fork” Strategy in The Agri-Food Sector
10.15199/65.2021.7.1
Renata Grochowska
Anna Staszczak
nr katalogowy: 132703
10.15199/65.2021.7.1
Streszczenie
Ambitne założenia strategii „Od pola do stołu” (Farm to Fork) dotyczą zmiany sposobu produkcji, przetwórstwa i sprzedaży żywności w całej unii europejskiej. Szeroko zakrojone, obejmują cały łańcuch żywności, począwszy od rekomendowanych rodzajów pasz dla zwierząt gospodarskich, aż po zrozumienie przez konsumentów dat przydatności do spożycia umieszczanych na opakowaniach żywności. Dodatkowo zawierają wskazania, w jaki sposób strategia może być realizowana zarówno na poziomie polityki i finansów, jak i przez gospodarstwa rolne oraz przedsiębiorstwa spożywcze. Strategia przedstawia jednak pewną wizję, a nie regulacje prawne, tak więc stanowi dopiero pierwszy etap zmian przewidzianych w celu stworzenia ujednoliconych ram prawnych dla zrównoważonego systemu żywnościowego w UE. W artykule zaprezentowano wybrane aspekty uwarunkowań, które mogą mieć wpływ na implantację strategii „Od pola do stołu” w najbliższych latach. Szczególną uwagę poświęcono wyzwaniom merytorycznym oraz instytucjonalnym, determinującym skuteczne wdrożenie strategii w życie. pokazano także nieliczne analizy możliwego wpływu strategii na sektor rolno-spożywczy z perspektywy unijnej i globalnej.
Abstract
The ambitious assumptions of the „Farm to Fork” strategy relate to changing the way food is produced, processed and sold across the European Union. Wide-ranging, they cover the entire food chain, from the recommended types of feed for farm animals, to consumers’ understanding of the use-by dates of food placed on packages. Additionally, they contain indications of how the strategy can be implemented both at the political and financial level, and by farms and food enterprises. However, the strategy presents a vision, not legal regulations, so it is only the first stage of changes envisaged in order to create a unified legal framework for a sustainable food system in the EU. This article presents selected drivers that may affect the implementation of the „Farm to Fork” strategy in the coming years. Particular attention was paid to the substantive and institutional challenges that determine the effective implementation of the strategy. The few analyses of the impact of the strategy on the agri-food sector from the EU and global perspective are also shown.
Słowa kluczowe
strategia „Od pola do stołu”
sektor rolno-spożywczy
Keywords
Farm to fork strategy
agri-food sector
Bibliografia
[1] Beckman J., M. Ivanic, J.L. Jelliffe, F.G. Baquedano, S.G. Scott. 2020. „Economic and Food Security Impacts of Agricultural Input Reduction Under the European Union Green Deal’s Farm to Fork and Biodiversity Strategies”. United States Department of Agriculture. Economic Research Service Economic Brief 30. https://www.ers.usda.gov/publications/pub-details/?pubid=99740. [2] „Eat your food, and the package too, Future of food”. 2019. https://www.nationalgeographic.com/environment/future-of-food/food-packaging-plastics-recycle-solutions/. [3] Foote N. 2021. „Innowacyjność w rolnictwie: «UE nie może pozostać w tyle»”. EurActive.com, EurActive.pl, [30.03.2021, aktualizacja 13.04.2021]. https://www.euractiv.pl/section/rolnictwowpr/news/rolnictwo-unia-europejska-innowacje-wspolna-polityka-rolna/. [4] IPES-Food. 2019. „Towards a common food policy for the European Union. The policy reform and realignment that is required to build sustainable food systems in Europe”. http://www.ipes-food.org/_img/upload/files/CFP_FullReport.pdf. [5] Jakie będą skutki strategii „Od pola do stołu” dla sektora mleczarskiego? TopAgrar.pl, 22.01.2021. https://www.topagrar.pl/articles/rynek-mleka/jakie-beda-skutki-strategii-od-pola-do-stolu-dla-sektora-mleczarskiego/. [6] Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów Strategia „Od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Bruksela, 20.5.2020 r. COM(2020) 381 final. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:ea0f9f73-9ab2-11ea-9d2d-01aa75ed71a1.0015.02/DOC_1&format=PDF. [7] Lipinski B., C. Hanson, J. Lomax, L. Kitinoja, R. Waite, T. Searchinger. 2013. „Reducing Food Loss and Waste”. Working Paper, Installment 2 of Creating a Sustainable Food Future. Washington, DC: World Resources Institute. https://pdf.wri.org/reducing_food_loss_and_waste.pdf. [8] Massot Marti A. 2020. „The Farm to Fork Strategy implications for agriculture and the CAP”. Research for AGRI Committee, European Parliament, Policy Department for Structural and Cohesion Policies, Brussels. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2020/652206/IPOL_IDA(2020)652206_EN.pdf. [9] Matthews A. 2020. „Agriculture in the European Green Deal: From Ambition to Action”. October 21, 2020. http://capreform.eu/agriculture-in-the-european-green-deal-from-ambition-to-action/. [10] „New impetus for sustainability tests Europe’s «soft power»”. EurActiv.com, 27.05.2021. https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/new-impetus-for-sustainability-tests-europes-soft-power/. [11] SAPEA, Science Advice for Policy by European Academies. 2020. „A sustainable food system for the European Union”. Berlin: SAPEA. DOI: 10.26356/sustainablefood. [12] Schebesta H., J.J.L. Candel. 2020. „Game-changing potential of the EU’s Farm to Fork Strategy”. Nature Food 1 (10) : 586-588. DOI: 10.1038/s43016-020-00166-9. [13] Urbancová H., P. Vrabcová. 2021. „Implementing selected strategic documents focused on increasing efficiency and competitiveness of agricultural enterprises in the Czech Republic”. Agricultural Economics – Czech 67 (4) : 144-151. DOI: 10.17221/381/2020-AGRICECON. [14] Załącznik do Komunikatu Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Bruksela, 20.5.2020 r. COM(2020) 381 final. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:ea0f9f73-9ab2-11ea-9d2d-01aa75ed71a1.0015.02/DOC_2&format=PDF. [15] Zimmer Y. 2020. „EU Farm to Fork Strategy: How reasonable is the turmoil predicted by USDA?” http://capreform.eu/eu-farm-to-fork-strategy-how-reasonable-is-the-turmoil-predicted-by-usda/.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-7 , nr katalogowy 132703
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH