Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 7
Wstępna obróbka nasion rzepaku promieniowaniem podczerwonym w celu poprawy wydajności tłoczenia oleju i jego właściwości chemicznych
Rapeseed pretreatment by infrared radiation to improve oil yield and chemical properties
10.15199/62.2021.7.11
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
nr katalogowy: 132570
10.15199/62.2021.7.11
Streszczenie
Przeprowadzono badania nad możliwością zwiększenia uzysku oleju poprzez zastosowanie dodatkowej obróbki nasion rzepaku (Brassica napus L.) promieniowaniem podczerwonym (IR). Proces prowadzono przez 30, 60, 90, 120 oraz 150 s, w temp. 180°C. Średnia zawartość wody i tłuszczu w nasionach wynosiła odpowiednio 6,04 i 41,62%. Otrzymany olej oceniano pod względem zaawansowania zmian hydrolitycznych (liczba kwasowa), zawartości pierwotnych produktów utlenienia (liczba nadtlenkowa), stabilności oksydacyjnej w teście Rancimat oraz zawartości barwników karotenoidowych i chlorofilowych. Wykazano, że ogrzewanie za pomocą IR przez 150 s nasion rzepaku wpłynęło na zwiększenie wydajności tłoczenia oleju w stosunku do próby kontrolnej o ok. 14%. Równocześnie zaobserwowano zwiększenie stabilności oksydacyjnej olejów z nasion poddanych obróbce IR. Czas indukcji wzrastał stopniowo wraz z wydłużaniem czasu ogrzewania. Najlepszą stabilnością oksydacyjną (5,73 h) charakteryzował się olej rzepakowy otrzymany z nasion ogrzewanych przez 150 s.
Abstract
The pre-treatment of rapeseed (Brassica napus L.) was carried out at temp. of 180°C for 30, 60, 90, 120 and 150 s. The oil was assessed in terms of the degree of hydrolytic changes (AV, acid value), content of primary oxidn. products (PV, peroxide value), oxidative stability in the Rancimat test, and the content of carotenoid and chlorophyll pigments. The ir irradiation (for 150 s) of the rapeseed increased the oil pressing capacity by approx. 14% in comparison with the control sample. An increase in the oxidative stability of oils pressed from the ir-treated seeds was obsd. The best oxidative stability (5,73 h) was detd. in rapeseed oil obtained from seeds heated for 150 s.
Bibliografia
[1] M. Grajzer, K. Szmalcel, Ł. Kuźmiński, M. Witkowski, A. Kulma, A. Prescha, Foods 2020, 9, 1630. [2] A. Prescha, M. Grajzer, M. Dedyk, H. Grajeta, J. Am. Oil Chem. Soc. 2014, 91, 1291. [3] M.K. Gupta, Frying oils. Bailey’s industrial oil and fat products, John Wiley & Sons, 2005. [4] G.R. Takeoka, G.H. Full, L.T. Dao, J. Agric. Food Chem. 1997, 45, nr 8, 3244. [5] V. Mank, T. Polonska, Ukrainian Food J. 2016, 5, nr 2, 281. [6] K. Wołosik, M. Knaś, A. Zalewska, M. Niczyporuk, A.W. Przystupa, J. Cosmet. Sci. 2013, 64, 59. [7] A. Sagan, A. Blicharz-Kania, M. Szmigielski, D. Andrejko, P. Sobczak, K. Zawiślak, A. Starek, Sustainability 2019, 11, 5638. [8] A. Baxheinrich, B. Stratmann, Y.H. Lee-Barkey, D. Tschoepe, U. Wahrburg, Brit. J. Nutr. 2012, 108, nr 4, 682. [9] S.M. Ghazani, G. García Llatas, A.G. Marangoni, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2014, 116, 380. [10] K. Olesińska, K. Luchowska, D. Sugier, K. Wilczyński, Inż. Przetwórstwa Spoż. 2017, nr 2(22), 17. [11] S. Vega-López, L.M. Ausman, S.M. Jalbert, A.T. Erkkilä, A.H. Lichtenstein, Am. J. Clin. Nutr. 2006, 84, nr 1, 54. [12] P. Sobczak, K. Zawiślak, A. Starek, W. Żukiewicz-Sobczak, A. Sagan, B. Zdybel, D. Andrejko, Sustainability 2020, 12, 1567. [13] F. Al Juhaimi, M.M. Özcan, K. Ghafoor, E.E. Babiker, S. Hussain, J. Food Sci. Technol. 2018, 55, 3163. [14] M.M. Özcan, F. Al Juhaimi, N. Uslu, K. Ghafoor, I.A.M. Ahmed, E.E. Babiker, J. Oleo Sci. 2019, 68, 307. [15] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, D. Andrejko, Ital. J. Food Sci. 2018, 30, nr 3, 487. [16] L. Rydzak, D. Andrejko, Teka Komisji Motoryzacji Energetyki Roln. 2011, 11c, 291. [17] L. Rydzak, A. Sagan, D. Andrejko, A. Starek, B. Ślaska-Grzywna, A. Blicharz-Kania, M. Natoniewski, Food Bioproc. Technol. 2017, 10, 1997. [18] V. Trivittayasil, F. Tanaka, T. Uchino, J. Food Eng. 2011, 104, 565. [19] E.H. Lee, Innov. Food Proces. Technol. 2021, 2, 431. [20] J.S. Vaidyanathan, K. Krishnamurthy, [w:] Innovative food processing technologies, Elsevier, Amsterdam 2020. [21] D. Andrejko, J. Grochowicz, M. Goździewska, Z. Kobus, Food Bioproc. Technol. 2011, 4, 1367. [22] PN-EN ISO 665:2004, Nasiona oleiste. Oznaczanie wilgotności i zawartości substancji lotnych. [23] PN-EN ISO 659:2010, Nasiona oleiste. Oznaczanie zawartości oleju [24] D. Andrejko, Physical properties changes of soya bean infrared ray treatment, Rozprawy Naukowe AR w Lublinie, 2004. [25] M. Tańska, D. Rotkiewicz, Tłuszcze Jadalne 2003, 38, nr 3-4, 147. [26] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [27] PN-EN ISO 3960:2012, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [28] PN-ISO 6886:2009, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie stabilności oksydacyjnej (Test przyspieszonego utleniania). [29] PN-A-86934:1995, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Spektrofotometryczne oznaczenie barwy. [30] A. Rękas, K. Wiśniewska, M. Wroniak, Żywność. Nauka. Technol. Jakość 2015, nr 3, 107. [31] M. Tańska, D. Rotkiewicz, M. Ambrosewicz-Walacik, Oilseed Crops 2013, 34, 103. [32] R. Fu, Z. Xiao, Z. Pan, H. Wang, Food Sci. Technol. Int. 2019, 25, 160. [33] B.X. Deng, B. Li, X.D. Li, F. Zaaboul, J. Jiang, J.W. Li, Y.F. Liu, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2018, 120, 1700285. [34] Codex ALINORM 09/32/17, Codex Alimentarius, FAO/WHO – Codex standard for named vegetable oils. [35] M. Wroniak, M. Kwiatkowska, K. Krygier, Żywność. Nauka. Technol. Jakość 2006, 13, 46. [36] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, M. Szmigielski, Przem. Chem. 2018, 97, 1953. [37] M. Wroniak, A. Rękas, A. Piekut, Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 2017, 588, 139. [38] A. Górecka, M. Wroniak, K. Krygier, Oilseed Crops 2003, 24, 567. [39] A. Siger, A. Kaczmarek, M. Rudzińska, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2015, 117, 1225. [40] M. Krajewska, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, Przem. Chem. 2015, 94, 1714. [41] K.A. McDaniel, B.L. White, L.L. Dean, T.H. Sanders, J.P. Davis, J. Food Sci. 2012, 77, C1293. [42] D. Rotkiewicz, I. Konopka, M. Tańska, Oilseed Crops 2002, 23, 561. [43] S. Beutner, B. Bloedorn, S. Frixel, I. Hernandez-Blanco, T. Hoffman, (Metoda odwoławcza). H.D. Martin, B. Mayer, P. Noack, Ch. Ruck, M. Schmidt, I. Schülke, S. Sell, H. Ernst, S. Haremza, G. Seybold, H. Sies, W. Stahl, R. Walsh, J. Sci. Food Agric. 2001, 81, 559.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2021-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH