Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Hierarchizacja zagadnień w procesach zarządzania wiedzą – w świetle opublikowanych artykułów w bazie SCOPUS
Hierarchy of knowledge dimensions in knowledge management processes – based on articles published in SCOPUS database
10.15199/46.2021.6.2
Grzegorz OSMÓLSKI
nr katalogowy: 132341
10.15199/46.2021.6.2
Streszczenie
Rosnąca liczba artykułów i badań dotyczących zarządzania wiedzą ukazuje coraz większą liczbę powiązanych zagadnień. Celem artykułu jest próba identyfikacji, integracji i klasyfikacji tych zagadnień, prezentując je jako schemat kategorii i grup. Jako narzędzie zastosowano analizę tekstową dla 1,431 artykułów, spośród których wyodrębnionych zostało 3,379 unikalnych słów kluczy. Źródłem próbki była wyszukiwarka jednego wydawcy SCOPUS. Otrzymany schemat klasyfikacji zawiera 101 unikalnych grup słów kluczy, zawartych w 7 głównych kategoriach. Opracowane kategorie stworzono z myślą o zarządzaniu wiedzą wewnątrz przedsiębiorstwa (z punktu widzenia procesów). Należy je traktować jako punkt startowy do dalszej analizy, która pokrywałaby obszar na zewnątrz przedsiębiorstwa, tj. współpraca z zewnętrznymi instytucjami, innowacyjność w korporacjach międzynarodowych. Schemat jest przydatny w zakresie rozpoznania, czy elementy w nim zawarte są częścią oceny zarządzania wiedzą wśród procesów zachodzących w organizacjach.
Abstract
A growing number of articles and research on knowledge management reveal an increasing number of related topics. The article attempts to identify, integrate and classify knowledge attributes, presenting them as a diagram of categories and groups. As a tool, text analysis was used for 1,431 articles, out of which 3,379 unique keywords were extracted. The source of the sample was the search engine of one publisher SCOPUS. The resulting classification scheme contains 101 unique groups of keywords, contained in 7 main categories. The developed categories were created for knowledge management within the company (from the point of view of processes). They should be treated as a starting point for further analysis, which would cover the area outside the enterprise, i.e. cooperation with external institutions, innovation in international corporations. The schema is useful for recognizing whether the elements it contains are part of the knowledge management assessment of processes in organizations.
Słowa kluczowe
analiza słów kluczy
zarządzanie wiedzą
kultura organizacji
modelowanie procesów
optymalizacja procesów
Keywords
keyword analysis
knowledge management
organizational culture
process modeling
process optimization
Bibliografia
[1] Acedo Francisco José, Carmen Barroso, Jose Luis Galan. 2006. „The resource-based theory: Dissemination and main trends”. Strategic Management Journal 27(7): 621–636. https://doi.org/10.1002/smj.532. [2] Al Saifi Said Abdullah. 2015. „Positioning organisational culture in knowledge management research”. Journal of Knowledge Management 19(2): 164–189. https://doi. org/10.1108/JKM-07-2014-0287. [3] Argote Linda, Paul Ingram. 2000. „Knowledge Transfer: A Basis for Competitive Advantage in Firms”. Organizational Behavior and Human Decision Processes 82(1): 150–169. https://doi.org/10.1006/obhd.2000.2893. [4] Audretsch David B., Maryann P. Feldman. 1996. „R&D Spillovers and the Geography of Innovation and Production”. The American Economic Review 86(3): 630–640. [5] Babbie Earl. 2004. Badania społeczne w praktyce. Warszawa: PWN. [6] Bauman Zygmunt, Irena Bauman, Jerzy Kociatkiewicz, Monika Kostera. 2018. Zarządzanie w płynnej nowoczesności. Fundacja Bęc Zmiana. [7] Brozovic Danilo. 2018. „Strategic Flexibility: A Review of the Literature: Strategic Flexibility”. International Journal of Management Reviews 20(1): 3–31. https://doi.org/10.1111/ ijmr.12111. [8] Cameron Kim, Robert Quinn. 2006. „Diagnosing and Changing Organizational Culture: Based on the Competing Values Framework”. Personnel Psychology 59(3): 755–757. https://doi.org/10.1111/j.1744-6570.2006.00052_5.x. [9] Fernández-Pérez Virginia, Antonio José Verdú-Jóver, Jose Benitez-Amado. 2013. „Managerial social networks and strategic flexibility: The role of strategic orientation”. Personnel Review 42(2): 134–153. https://doi.org/10. 1108/00483481311309357. [10] Gong Yiwei, Vincent Blijleven. 2017. „The role of Lean principles in supporting knowledge management in IT outsourcing relationships”. Knowledge Management Research & Practice 15(4): 533–541. https://doi.org/10.1057/s41275- 017-0072-8. [11] Grant Robert M. 1996a. „Prospering in Dynamically-Competitive Environments: Organizational Capability as Knowledge Integration”. Organization Science 7(4): 375–387. https://doi.org/10.1287/orsc.7.4.375. [12] Grant Robert M. 1996b. „Toward a knowledge-based theory of the firm: Knowledge-based Theory of the Firm”. Strategic Management Journal 17(S2): 109–122. https://doi. org/10.1002/smj.4250171110. [13] Kogut Bruce, Udo Zander. 1992. „Knowledge of the Firm, Combinative Capabilities, and the Replication of Technology”. Organization Science 3(3): 383–397. https://doi.org/10.1287/ orsc.3.3.383. [14] Lowik Sandor, Jeroen Kraaijenbrink, Aard Groen. 2016. „The team absorptive capacity triad: A configurational study of individual, enabling, and motivating factors”. Journal of Knowledge Management 20(5): 1083–1103. https://doi. org/10.1108/JKM-11-2015-0433. [15] Mazur Zofia, Agnieszka Orłowska. 2018. „Jak zaplanować i przeprowadzić systematyczny przegląd literatury”. Polskie Forum Psychologiczne 23: 235–251. https://doi.org/10.14656/ PFP20180202. [16] McDermott Richard, Carla O’Dell. 2001. „Overcoming cultural barriers to sharing knowledge”. Journal of Knowledge Management 5(1): 76–85. https://doi. org/10.1108/13673270110384428. [17] Morgan Gareth. 2006. Images of Organization. Thousand Oaks, CA: Sage Publications. [18] Nonaka Ikujiro. 2000. Kreowanie Wiedzy w Organizacji. Warszawa: Poltext. [19] Sanchez Ron. 1995. „Strategic flexibility in product competition”. Strategic Management Journal 16(S1): 135–159. https://doi.org/10.1002/smj.4250160921. [20] Sanz-Valle Raquel, Julia C. Naranjo-Valencia, Daniel Jiménez- Jiménez, Laureano Perez-Caballero. 2011. „Linking organizational learning with technical innovation and organizational culture”. Journal of Knowledge Management 15(6): 997–1015. https://doi.org/10.1108/13673271111179334. [21] Schein Edgar H. 1990. „Organizational culture”. American Psychologist 45(2): 109–119. [22] Schein Edgar H. 2004. Organizational Culture and Leadership (3rd ed.). San Francisco, CA: John Wiley and Sons. [23] Sennett Richard. 2013. Razem. Rytuały, zasady i zalety współpracy. Warszawa: Muza S.A. [24] Skrzypek Adam. 2015. „Zarządzanie wiedzą w ujęciu teoretyków oraz w opinii przedsiębiorstw – laureatów Polskiej Nagrody Jakości”. Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie 26(1): 15. [25] Skrzypek Elżbieta. 2002. „Wpływ zarządzania wiedzą i kapitałem intelektualnym na sukces przedsiębiorstwa”. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio H, Oeconomia 36: 37–52. [26] Spender John-Christopher. 1996. „Making knowledge the basis of a dynamic theory of the firm: Making Knowledge”. Strategic Management Journal 17(S2): 45–62. https://doi. org/10.1002/smj.4250171106. [27] Tseng Chun-Yao, Da Chang Pai, Chi-Hsia Hung. 2011. „Knowledge absorptive capacity and innovation performance in KIBS”. Journal of Knowledge Management 15(6): 971–983. https://doi.org/10.1108/13673271111179316. [28] Young-Ybarra Candace, Margarethe Wiersema. 1999. „Strategic Flexibility in Information Technology Alliances: The Influence of Transaction Cost Economics and Social Exchange Theory”. Organization Science 10(4): 439–459. https://doi.org/10.1287/orsc.10.4.439.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PROBLEMY JAKOŚCI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 132341
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH