Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Black Cumin Nigella Sativa L. – A Valuable Raw Material for Oil Production
10.15199/65.2021.6.5
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
Streszczenie
Oleje tłoczone na zimno charakteryzują się intensywną barwą, a bardzo często swoistym smakiem i zapachem. Są źródłem cennych polienowych kwasów tłuszczowych, ale także składników bioaktywnych, m.in. tokochromanoli, fitosteroli, karotenoidów, chlorofili, związków fenolowych, a niektóre również olejków eterycznych. Na rynku wciąż pojawiają się nowe oleje, dotąd nieznane, a pochodzące z nietypowych surowców m.in. nasion czarnuszki. Olej czarnuszkowy jest bardzo dobrym źródłem kwasów polienowych (głównie kwasu linolowego). Oprócz tego zawiera tymochinon, główny składnik olejku eterycznego, który wykazuje szerokie spektrum właściwości biologicznych. Zatem olej z czarnuszki może wykazywać działanie profilaktyczne przeciw chorobom cywilizacyjnym, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym.
Abstract
Cold-pressed oils are characterized by an intense color, and very often a specific taste and smell. They are a source of valuable polyene fatty acids, but also bioactive ingredients, including tocochromanols, phytosterols, carotenoids, chlorophylls, phenolic compounds and some essential oils as well. There are still new, previously unknown oils on the market, derived from unusual raw materials, e.g. black cumin seeds. Black seed oil is a very good source of polyenic acids (mainly linoleic acid). In addition, it contains thymoquinone, the main component of the essential oil, which exhibits a broad spectrum of biological properties. Thus, black seed oil may have a prophylactic effect against civilization diseases, thanks to its antioxidant, anti-inflammatory and anti-bacterial properties.
Słowa kluczowe
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
Keywords
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
Bibliografia
[1] Adamska A., R.J. Ochocka. 2016. „Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych”. Postępy Fitoterapii 17 (2) : 97-105. [2] Al-Okbia S.Y., D.A. Mohameda, T.E. Hameda, A.E. Edris. 2015.„Evaluation of the therapeutic effect of Nigella sativa crude oil and its blend with omega-3 fatty acid-rich oils in a modified hepatorenal syndrome model in rats”. Grasas Y Aceites 66 (4) : e-103. DOI 10.3989/gya.0245151. [3] Ali M.A., M.A. Sayeed, M.S. Alam, M.S. Yeasmin, A.M. Khan, I.I. Muhamad. 2012. „Characteristics of oils and nutrient contents of Nigella sativa Linn. and Trigonella foenum-graecum seeds”. Bulletin of the Chemical Society of Ethiopia 26 (1) : 55-64. DOI 10.4314/bcse.v26i1.6. [4] Andersson S. 2005. „Floral costs in Nigella sativa (Ranunculaceae): compensatory responses to perianth removal”. American Journal of Botany 92 (2) : 279-283. DOI 10.3732/ajb.92.2.279. [5] Atta M.B. 2003.„Some characteristics of nigella (Nigella sativa L.) seed cultivated in Egypt and its lipid profile”. Food Chemistry 83 : 63-68. DOI:10.1016/S0308-8146(03)00038-4. [6] Bakhshabadi H., H. Mirzaei, A. Ghodsvali, S.M. Jafari, A.M. Ziaiifar. 2018. „The influence of pulsed electric fields and microwave pretreatments on some selected physicochemical properties of oil extracted from black cumin seed”. Food Science and Nutrition 6 (1) : 111-118. DOI:10.1002/fsn3.535. [7] Benkaci-Ali F., A. Baaliouamer, J.P. Wathelet, M. Marlier. 2012. „Chemical composition and physicochemical characteristics of fixed oils from algerian Nigella sativa seeds”. Chemistry of Natural Compounds 47 (6): 925- 931. DOI: 10.1007/s10600-012-0106-7 [8] Borusiewicz M., Z. Janeczko. 2015. „Nigella sativa L.–roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych”. Postępy Fitoterapii 4 (16) : 223-236. [9] Chehl N., G. Chipitsyna, Q. Gong, C.J. Yeo, H.A. Arafat. 2009. „Anti-inflammatory effects of the Nigella sativaseed extract, thymoquinone, in pancreatic cancer cells”. HPB (Oxford) 11 (5) : 373-381. DOI: 10.1111/j.1477-2574.2009.00059.x. [10] Cheikh-Rouhou S., S. Besbes, G. Lognay, C. Blecker, C. Deroanne, H. Attia. 2008.„Sterol composition of black cumin (Nigella sativa L.) and Aleppo pine (Pinus halepensis Mill.) seed oils”. Journal of Food Composition and Analysis 21 (2) : 162-168. DOI: 10.1016/j.jfca.2007.09.001. [11] Cheikh-Rouhou S., S. Besbes, B. Hentati, C. Blecker, C. Deroanne, H. Attiaa. 2007. „Nigella sativa L.: Chemical composition and physicochemical characteristics of lipid fraction”. Food Chemistry 101 (2) : 673-681. DOI: 10.1016/j.foodchem.2006.02.022. [12] Codex Alimentarius FAO/WHO. Fats, oils and related products: Codex Standard for Edible Fats and Oils not Covered by Individual Standards (Codex Stan 19-1981). [13] Farzaneh E., F.R. Nia, M. Mehrtash, F.S. Mirmoeini, M. Jalilvand 2014.„The effects of 8-week Nigella sativa supplementation and aerobic training on lipid profile and VO2 max in sedentary overweight females”.International Journal of Preventive Medicine 5 (2) : 210-216. [14] Gharby S., H. Harhar, D. Guillaume, A. Roudani, S. Boulbaroud, M. Ibrahimi, M. Ahmad, S. Sultana, T. Hadda, B., I. Chafchaouni-Moussaoui, Z. Charrouf. 2015. „Chemical investigation of Nigella sativa L. seed oil produced in Morocco”. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences 14 (2) : 172-177. DOI: 10.1016/j. jssas.2013.12.001. [15] Hassanien M.M.M., A.G. Abde-Razek, M. Rudzińska, A. Siger, K. Ratusz, R. Przybylski. 2014.„Phytochemical contents and oxidative stability of oils from non-traditional sources”. European Journal of Lipid Science and Technology 116 (11) : 1563-1571. DOI 10.1002/ejlt.201300475. [16] Hensel W. 2003. Zioła –praktyczny leksykon przyrody. Warszawa, 116. [17] Internet 1: http://www.fao.org/tempref/codex/Meetings/CCSCH/ccsch1/CRDs/sc01_crd11x.pdf. [18] Kaskoos R.A. 2011.„Fatty acid composition of black cumin oil from Iraq”.Research Journal of Medicinal Plants 5 (1) : 85-89. DOI:10.3923/rjmp.2011.85.89. [19] Kaźmierczak A., D. Wcisło-Dziadecka, N. Zmarzły. 2018.„Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych”. Postępy Nauk Medycznych 31 (1A) : 61-64. DOI 10.25121/PNM.2018.31.1A.61. [20] Kiralan M., G. Özkan, A. Bayrak, M.F. Ramadan. 2014.„Physicochemical properties and stability of black cumin (Nigella sativa) seed oil as affected by different extraction methods”. Industrial Crops and Products 57 : 52-58. DOI10.1016/j.indcrop.2014.03.026. [21] Kooti W., Z. Hasanzadeh-Noohi, N. Sharafi-Ahvazi, M. Asadi-Samani, D. Ashtary-Larky. 2016. „Phytochemistry, pharmacology, and therapeutic uses of black seed (Nigella sativa)”. Chinese Journal of Natural Medicines 14 (10) : 732-745. DOI 10.1016/S1875-5364(16)30088-7. [22] Mańkowska D., W. Bylka. 2009. „Nigella sativa L.–związki czynne, aktywność biologiczna”. Herba Polonica 55 (1) : 109-125. [23] Matthaus B., M.M. Özcan. (2011).„Fatty acids, tocopherol, and sterol contents of some Nigella species seed oil”. Czech Journal of Food Sciences 29 (2): 145-150.DOI10.17221/206/2008-CJFS. [24] Mazaheri Y., M. Torbati, S. Azadmard-Damirchi, G.P. Savage. 2019. „Effect of roasting and microwave pre-treatments of Nigella sativa L. seeds on lipase activity and the quality of the oil”. Food Chemistry 274 : 480-486. DOI10.1016/j.foodchem.2018.09.001. [25] Moghimi M., V. Farzaneh, H. Bakhshabadi. 2018.„The effect of ultrasound pretreatment on some selected physicochemical properties of black cumin (Nigella sativa)”. Nutrire 43 (18) : 1-8. DOI:10.1186/s41110-018-0077-y. [26] Mohammed M.J. 2009.„Biological effect of saponins isolated from Nigella sativa (seeds) on growth of some bacteria”. Tikrit Journal of Pure Science 14 (2) : 30-33. [27] Mohammed N.A. 2012.„Effect of Nigella Sativa L. extracts against Streptococcus mutans and Streptococcus mitisin vitro”. Journal of Baghdad College of Dentistry 24 (3) : 154-157. [28] Nosratpour M., R. Farhoosh, A. Sharif. 2017.„Quantitative Indices of the Oxidizability of Fatty Acid Compositions”. European Journal of Lipid Science and Technology 119 (2) : 1700203. DOI 10.1002/ejlt.201700203. [29] Obiedzińska A., B. Waszkiewicz-Robak. 2012. „Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (80) : 27-44. [30] Ramadan M.F. 2007.„Nutritional value, functional properties and nutraceutical applications of black cumin (Nigella sativa L.): an overview”. International Journal of Food Science and Technology 42 (10) : 1208-1218. DOI 10.1111/j.1365-2621.2006.01417.x. [31] Ramadan M.F. 2016. Chapter 30 -„Black cumin (Nigella sativa) oils”. W Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety, 269-275. Academic Press. [32] Ratusz K., E. Symoniuk, M. Wroniak, M. Rudzińska. 2018.„Bioactive compounds, nutritional quality and oxidative stability of cold-pressed camelina (Camelina sativa L.) oils”. Applied Sciences 8 (12) :. 2606. DOI 10.3390/app8122606. [33] Saleh F.A., N. El-Darra, K. Raafat, I.E. Ghazzawi. 2018.„Phytochemical analysis of Nigella sativa L. utilizing GC-MS exploring its antimicrobial effects against multidrug-resistant bacteria”. Pharmacognosy Journal 10 (1) : 99-105. DOI 10.5530/pj.2018.1.18. [34] Salem M.L. 2005.„Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed”. International Immunopharmacology 5 (13-14) : 1749-1770. DOI 10.1016/j.intimp.2005.06.008. [35] Shuid A.N., N. Mohamed, I.N. Mohamed, F. Othman, F. Suhaimi, E.S. Mohd Ramli, N. Muhammad, I.N. Soelaiman. 2012.„Nigella sativa: A potential antiosteoporotic agent”. Evididence-based Complementary and Alternative Medicine 696230. DOI: 10.1155/2012/696230. [36] Singh G., P. Marimuthu, C.S. de Heluani, C. Catalan. 2005. „Chemical constituents and antimicrobial and antioxidant potentials of essential oil and acetone extract of Nigella sativa seeds”. Journal of the Science of Food and Agriculture 85 (13) : 2297- 2306. DOI 10.1002/jsfa.2255. [37] Sultan M.T., M.S. Butt, F.M. Anjum, A. Jamil, S. Akhtar, A.M. Nasir. 2009.„Nutritional profile of indigenous cultivar of black cumin seeds and antioxidant potential of its fixed and essential oil”. Pakistan Journal of Botany 41 (3) : 1321-1330. [38] Tulukcu E. 2011. „A comparative study on fatty acid composition of black cumin obtained from different regions of Turkey, Iran and Syria”. African Journal of Agricultural Research 6 (4) : 892-895. [39] Wolski T., A. Najda, K. Wolska-Gawron. 2017. „Zawartość lipidów i olejku eterycznego oraz właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)”. Postępy Fitoterapii 18 (3) : 235-24. DOI10.25121/ PF.2017.18.3.235. [40] Ying Q., P. Wojciechowska, A. Siger, A. Kaczmarek, M. Rudzińska. 2018. „Phytochemical content, oxidative stability, and nutritional properties of unconventional cold-pressed edible oils”. Journal of Food and Nutrition Research 6 (7) : 476-485. DOI 10.12691/jfnr-6-7-9. [41] Zzaman W., D. Silvia, W.N.W. Abdullah, T.A.Yang. 2014.„Physicochemical and quality characteristics of cold and hot press of Nigella sativa L seed oil using screw press”. Journal of Applied Sciences Research 10 (12) : 36-45.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 132267
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH