Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Charakterystyka i ocena składu wybranych suplementów diety wspomagających układ krążenia
Characteristics and Evaluation of The Composition of Selected Dietary Supplements Supporting the Circulatory System
10.15199/65.2021.6.4
Karolina Jeż
Anna Piotrowska
Katarzyna Świąder
Joanna Rachtan-Janicka
nr katalogowy: 132266
10.15199/65.2021.6.4
Streszczenie
Najczęstszą przyczyną przedwczesnych zgonów w populacji polskiej są choroby układu krążenia. Na polskim rynku pojawia się coraz więcej suplementów diety, których składniki aktywne zapobiegają zachorowalności i zmniejszają umieralność z powodu tych chorób. W artykule omówiono wybrane rynkowe suplementy diety o działaniu profilaktycznym i wspomagającym terapię w chorobach układu krążenia, zawierające głóg oraz kasztanowiec zwyczajny. Wiele z dostępnych suplementów diety zawierało dawki substancji aktywnych w stężeniach niższych niż udowodnione naukowo profilaktycznie i/lub terapeutycznie skuteczne, co spełnia kryteria prawne dla tego typu środków spożywczych, które nie mogą wykazywać właściwości leczniczych. Jednocześnie konsumenci z chorobami układu krążenia stosujący suplementację mogą nie uzyskać oczekiwanych, korzystnych skutków zdrowotnych.
Abstract
The most common cause of premature death in the Polish population is cardiovascular disease. Increasingly, on the Polish market you can find dietary supplements whose active ingredients prevent morbidity and reduce mortality from these diseases. The paper analyses selected market dietary supplements with prophylactic properties and supporting therapy in cardiovascular diseases, containing hawthorn and horse chestnut. Many of the available dietary supplements contained doses of active substances in concentrations lower than scientifically proven prophylactically and/or therapeutically effective, which meet the legal criteria for this type of food that cannot have therapeutic properties. At the same time, consumers with cardiovascular diseases using supplementation may not obtain the expected, beneficial, health effects from its use.
Słowa kluczowe
suplement diety
choroby układu krążenia
głóg
kasztanowiec zwyczajny
Keywords
dietary supplement
cardiovascular diseases
hawthorn
horse chestnut
Bibliografia
[1] Braun L., M. Cohen (red.). 2013. Herbs & Natural Supplements. Hawthorn Australia: Elsevier. [2] Dudek-Makuch M., E. Studzińska-Sroka. 2015. „Horse chestnut – efficacy and safety in chronic venous insufficiency: an overview”. Revista Brasileira de Farmacognosia 25 : 533-541. DOI: 10.1016/j.bjp.2015.05.009. [3] Fugh-Berman A. 2000. „Herbs and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Cardiovascular Disease”. Preventive Cardiology 3 (1) : 24-32. DOI: 10.1111/j.1520-037x.2000.80355.x. [4] Główny Urząd Statystyczny (GUS):„Trwanie Życia w 2017 r.”, Warszawa 2018. [5] Jarosz M., K. Wolnicka, I. Sajór, R. Wierzejska. 2017. „Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej”. W Normy żywienia dla populacji Polski, 268-275. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia. [6] Król D. 2011.„Głóg (Crataegus monogyna(L.), Crataegus oxyacantha(L.)) – cenną rośliną leczniczą”. Postępy Fitoterapii 2 : 122-126. [7] Kulczyński B., A. Gramza-Michałowska. 2016. „Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu”. Problemy Higieny i Epidemiologii 97 (1) : 24-28. [8] Matysek-Nawrocka M., M. Bernat, B. Dyczewski, A. Chmiel. 2016.„Popularność suplementów diety wśród dorosłych Polaków”. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych 1 (5) : 145-152. [9] Monografia WHO. 2004. „Semen Hippocastani. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants”. Genova, Word Health Organization. [10] Najwyższa Izba Kontroli, dostęp 21.04.2021,„NIK o dopuszczaniu do obrotu suplementów diety”, Warszawa 2017, https://www.nik.gov.pl/plik/id,13978,vp,16418.pdf. [11] Nowak G. 2009.„Surowce roślinne stosowane w chorobach układu krążenia i serca”. Herba Polonica 2 : 101-120. [12] Nurzyńska-Wierdak R. 2016.„Właściwości lecznicze i wykorzystanie w fitoterapii niektórych gatunków roślin drzewiastych. Krzewy półkuli północnej”. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EEE Horticultura 26 : 27-46. [13] Rajendran S., P.D. Deepalakshmi, K. Parasakthy, H. Devaraj, S.N. Devaraj. 1996 .„Effect of tincture of Crataegus on the LDL-receptor activity of hepatic plasma membrane of rats fed an atherogenic diet”. Atherosclerosis 1-2 : 235-241. DOI: 10.1016/0021-9150(96)05813-3. [14] Salska A., K. Chiżyński, W. Salski, M. Wiszniewska, J. Walusiak-Skorupa J. 2015. „Choroby układu krążenia związane z pracą zawodową - istotny problem zdrowotny osób pracujących”. Choroby Serca i Naczyń 12 : 75-87. [15] Scientific Cooperative on Phytptherapy. 2003. ESCOP Monographs the Scientific Fundation form Herbal Medical Products 2 nd edition. Exeter (UK): Escop, Stuttgart: Georg Thieme Verlag, New York: Thieme New York. [16] Stanton R.A. 2015.„ Supplements and Cardiovascular Health”. Heart, Lung and Circulation 24: 736-739. [17] Strzelecki Z., J. Szymborski. 2015.„Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski”. Rządowa Rada Ludnościowa. https://bip.stat.gov.pl/files/gfx/bip/pl/zamowieniapubliczne/426/248/1/81_gp_rrl_2015_monografia_kardiologiczna.pdf. [18] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Tekst jedn.: Dz.U. z 2018 r. poz. 1541 z późn. zm. [19] Verma S.K., V. Jain, D. Verma, R. Khamesra. 2007.„Crataegus Oxyacantha–A Cardioprotective Herb”. Journal of Herbal Medicine and Toxicology 1 (1) : 65-71. [20] Walker A.F., G. Marakis, E. Simpson, J.L. Hope, P.A. Robinson, M. Hassanein, H.C. Simpson. 2006. „Hypotensive effects of hawthorn for patients with diabetes taking prescription drugs: a randomised controlled trial”. British Journal of General Practice 56 (527) : 437-443. [21] Wang J., X. Xiong, B. Feng. 2013.„Effect of Crataegus Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach”. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013: e1-e16. DOI: 10.1155/2013/149363. [22] Wykurz P., B. Muszyńska. 2017.„Fitoterapia jako alternatywna metoda wspomagająca leczenie nadciśnienia”. Medicina Internacia Revuo 3 (108) : 202-215.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 132266
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH