Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Analiza sytuacji epidemiologicznej na podstawie raportów EFSA
Analysis of the Epidemiological Situation Based on EFSA Reports
10.15199/65.2021.6.2
Agnieszka Jackowska-Tracz
nr katalogowy: 132264
10.15199/65.2021.6.2
Streszczenie
Patogeny odzwierzęce stanowią 60% wszystkich ludzkich patogenów. W Unii Europejskiej (UE) zakażenia wywołane przez bakterie z rodzaju Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli (STEC), Yersinia, Listeria należą do najczęściej zgłaszanych chorób odzwierzęcych u ludzi. Kampylobakterioza pozostaje najczęściej zgłaszaną infekcją przewodu pokarmowego w UE od 2005 r. W 2019 r. odnotowano ponad 220 tys. zakażeń z udziałem Campylobacter, co stanowi około 50% wszystkich zgłoszonych przypadków zakażeń odżywnościowych. Na podstawie danych dotyczących przebiegu chorób, stwierdzono, że listerioza była chorobą o najcięższym przebiegu i najwyższej śmiertelności. W 2019 r. odnotowano 5175 ognisk zbiorowych zakażeń pokarmowych, których skutkiem było ponad 49 tys. zachorowań, prawie 4 tys. przypadków hospitalizacji i 60 przypadków śmiertelnych.
Abstract
Zoonotic pathogens account for 60% of all human pathogens. In the EU, infections caused by Campylobacter, Salmonella, STEC, Yersinia, Listeria are among the most frequently reported zoonoses in humans. Campylobacteriosis is the most commonly reported gastrointestinal infection in humans in the EU since 2005. In 2019 over 220,000 Campylobacter infections were reported, representing 50% of all the reported cases. Based on the data of the course of diseases, it was concluded, that listeriosis was disease with the worst course and the highest mortality. In 2019, there were 5,175 food-borne outbreaks resulting in more than 49,000 illnesses, nearly 4,000 hospitalizations and 60 deaths.
Słowa kluczowe
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
zakażenia odżywnościowe
zbiorowe zakażenia pokarmowe
Keywords
Campylobacter
Salmonella
STEC
Yersinia
Listeria
foodborne infections
food-borne outbreaks
Bibliografia
[1] „Analysis of the baseline survey on the prevalence of Campylobacter in broiler batches and of Campylobacter and Salmonella on broiler carcasses in the EU, 2008 – Part A: Campylobacter and Salmonella prevalence estimates”. 2010. EFSA Journal 8 (3) : 1503. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1503. [2] Baker S., G. Dougan. 2007.„The genome of Salmonella enterica serovar Typhi”. Clinical Infectious Diseases 45 Suppl 1 : S29-33. DOI: 10.1086/518143. [3] Boqvist S., H. Pettersson, A. Svensson, Y. Andersson. 2009: „Sources of sporadic Yersinia enterocolitica infection in children in Sweden, 2004: a case-control study”. Epidemiology and Infection 137 (6) : 897- 905. DOI: 10.1017/S0950268808001209. [4] Bruyand M., P. Mariani-Kurkdjian, M. Gouali, H. de Valk, L.A. King, S. Le Hello, S. Bonacorsi, C. Loirat. (2018). „Hemolytic uremic syndrome due to Shiga toxin-producing Escherichia coli infection”. Medecine et maladies infectieuses 48 (3) : 167-174. DOI: 10.1016/j.medmal.2017.09.012. [5] EFSA. 2016.„The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2015”. EFSA Journal 14 (12) : 4634. DOI: 10.2903/j.efsa.2016.4634. [6] EFSA. 2021.„Campylobacter”. https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/campylobacter [dostęp: 15.05.2021]. [7] EFSA, ECDC. 2021.„The European Union One Health 2019 Zoonoses Report”. EFSA Journal 19 (2) : 6406. DOI: 10.2903/j.efsa.2021.6406. [8] European Commission. 2018.„Mitigation measures in place for Campylobacter spp. in poultry”. https:// op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/54ce4034-f5b8-11e7-b8f5-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF. [9] European Food Safety Authority (EFSA), European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). 2018. „The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2017”. EFSA Journal 16 (12) : 5500. DOI: 10.2903/j.efsa.2018.5500. [10] European Food Safety Authority (EFSA), European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). 2019. „The European Union One Health 2018 Zoonoses Report”. EFSA Journal 17 (12) : 5926. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.5926. [11] FAO and WHO. 2019. „Shiga toxin-producing Escherichia Coli (STEC) and food: attribution, characterization, and monitoring: report”. https://apps.who.int/iris/handle/10665/272871. [12] Grimont P.A.D., F.X. Weill. 2007.„Antigenic formulae of the Salmonella serovars”. 9th edition. World Health Organisation, Institut Pasteur. https://www.pasteur.fr/sites/default/files/veng_0.pdf. [13] Hermans D., F. Pasmans, W. Messens, A. Martel, F. Van Immerseel, G. Rasschaert, M. Heyndrickx, K.V. Deun, F. Haesebrouck. 2012. „Poultry as a host for the zoonotic pathogen Campylobacter jejuni”. Vector Borne and Zoonotic Diseases 12 (2) : 89-98. DOI: 10.1089/vbz.2011.0676. [14] Knudsen K.N., D.D Bang., L.O. Andresen, M. Madsen. 2006. „Campylobacter jejuni strains of human and chicken origin are invasive in chickens after oral challenge”. Avian Diseases 50 (1) : 10-14. DOI: 10.1637/7376-051005R.1. [15] Komisja Europejska. 2005. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Dz.U. L 338 z 22.12.2005. http://data.europa.eu/eli/reg/2005/2073/2020-03-08. [16] Koutsoumanis K., A. Allende, A. Alvarez-Ordóñez, D. Bolton, S. Bover-Cid, R. Davies, A. DeCesare, L. Herman, F. Hilbert, R. Lindqvist, M. Nauta, L. Peixe, G. Ru, M. Simmons, P. Skandamis, E. Suffredini, T. Alter, M. Crotta, J.Ellis-Iversen, M. Hempen, W. Messens, M. Chemaly. 2020.„Update and review of control options for Campylobacter in broilers at primary production”. EFSA Journal 18 (4): 6090. DOI: 10.2903/j.efsa.2020.6090. [17] Koutsoumanis K., A. Allende, A. Alvarez-Ordóñez, S. Bover-Cid, M. Chemaly, R. Davies, A. De Cesare, L. Herman, F. Hilbert, R. Lindqvist, M. Nauta, L. Peixe, G. Ru, M. Simmons, P. Skandamis, E. Suffredini, C. Jenkins, S. Monteiro Pires, S. Morabito, T. Niskanen, F. Scheutz, M.T. da Silva Felício, W. Messens, D. Bolton. 2020. „Pathogenicity assessment of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and the public health risk posed by contamination of food with STEC”. EFSA Journal 18 (1) : 5967. DOI: 10.2903/j.efsa.2020.5967. [18] Mohan V. 2015.„The role of probiotics in the inhibition of Campylobacter jejuni colonization and virulence attenuation”. European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases 34 (8) : 1503-1513. DOI: 10.1007/s10096-015-2392-z. [19] Newell D.G. 2001. „Animal models of Campylobacter jejuni colonization and disease and the lessons to be learned from similar Helicobacter pylori models”. Journal for Applied Microbiology 90 : 57S-67S. DOI: 10.1046/j.1365-2672.2001.01354.x. [20] Orsi R.H., M. Wiedmann. 2016. „Characteristics and distribution of Listeria spp., including Listeria species newly described since 2009”. Applied Microbiology and Biotechnology 100 (12) : 5273-5287. DOI: 10.1007/s00253-016-7552-2. [21] Parlament Europejski i Rada. 2003. Dyrektywa 2003/99/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie monitorowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych. Dz.U. L 325 z 12.12.2003, s. 31. [22] Strydom H., J. Wang, S. Paine, K. Dyet, K. Cullen, J. Wright. 2019. „Evaluating sub-typing methods for pathogenic Yersinia enterocolitica to support outbreak investigations in New Zealand”. Epidemiology and Infection 147 : 186. DOI: 10.1017/S0950268819000773. [23] Williamson D.A., S.L. Baines, G.P. Carter, A.G. Da Silva, X. Ren, J. Sherwood, M. Dufour, M.B. Schultz, N.P. French, T. Seemann, T.P. Stinear, B.P. Howden. 2016.„Genomic Insights into a Sustained National Outbreak of Yersinia pseudotuberculosis”. Genome Biology and Evolution 8 (12) : 3806-3814. DOI: 10.1093/gbe/evw285.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 132264
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH