Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Współczesne rozwiązania i trendy w pakowaniu mięsa i przetworów mięsnych
Contemporary Solutions and Trends in Meat Packaging and Meat Products
10.15199/65.2021.5.7
Halina Makała
nr katalogowy: 131861
10.15199/65.2021.5.7
Streszczenie
Mięso i przetwory mięsne wymagają opakowań, które spełniają najwyższe standardy jakościowe. Pozwalają na zapewnienie bezpieczeństwa zarówno surowcom jak i przetworom mięsnym oraz wygodne i funkcjonalne użytkowanie przez konsumenta. Zdecydowana większość opakowań przeznaczonych do pakowania mięsa i jego przetworów wykonana jest z tworzyw syntetycznych, w postaci folii, tacek, woreczków oraz pojemników, które mają bezpośredni kontakt z surowcem czy gotowym produktem. Opakowania aktywne i inteligentne są przyszłościowym kierunkiem rozwoju opakowalnictwa żywności w Polsce, w tym również dla mięsa i przetworów mięsnych. Wpływ na taką sytuację będą miały stale doskonalona technologia produkcji oraz rosnąca świadomość konsumentów i kształtowanie się nowych nawyków kupowania.
Abstract
Meat and meat products require packaging that meets the highest quality standards. They allow to ensure the safety of both meat and processed meat, as well as convenience and functionality of use by the consumer. The vast majority of packaging intended for packing meat and meat products is made of synthetic materials, in the form of foil, trays, bags and containers that come into direct contact with the raw material or finished product. Active and intelligent packaging is the direction of the development of food packaging in Poland, including for meat and meat products. This eventuality will be influenced by the constantly improved production technology as well as the growing awareness of consumers and the formation of new shopping habits.
Słowa kluczowe
opakowania
mięso i przetwory mięsne
opakowania aktywne i inteligentne
Keywords
packaging
meat and meat products
active and intelligent packaging
Bibliografia
[1] Bartkowiak A. 2020.„Trendy w opakowaniach do żywności z przykładami pakowania produktów mięsnych”. Prezentacja: Szczecin, 3.06.2020, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. [2] Barska A., J. Wyrwa. 2016.„Konsument wobec opakowań aktywnych i inteligentnych na rynku produktów spożywczych”. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4 (349) : 138-161. [3] Borowy T., M. Kubiak. 2008.„Systemy pakowania mięsa i przetworów mięsnych – pakowanie próżniowe”. Cz. I. Gospodarka Mięsna 8 : 54-56. [4] Borowy T., M. Kubiak. 2008.„Systemy pakowania mięsa i przetworów mięsnych – pakowanie w atmosferze gazów ochronnych”. Gospodarka Mięsna 9 : 26-28. [5] Burczyk E., I. Chwastowska-Siwiecka, J. Kondratowicz. 2015.„Wybrane metody pakowania mięsa i produktów mięsnych”. Gospodarka Mięsna 4 : 18-24. [6] Cichoń M., T. Lesiów. 2013. „Zasada działania innowacyjnych opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym”. Nauki inżynierskie i technologie. Engineering sciences and Technologies 2 (9) : 9-32. [7] Cierpiszewski R. 2015.„Opakowania inteligentne”. Acta Poligraphica 6 : 9-18. [8] Danyluk B., H. Gajewska-Szczerbal, J. Pyrcz, J. Kowalski. 2004. :Trwałość mikrobiologiczna wędlin pakowanych próżniowo”. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria 3 (2) : 37-44. [9] https://www.transparencymarketresearch.com/fresh-meat-packaging-market.html. [10] Jeznach M., B. Bilska, A. Tul-Krzyszczuk, A. Pawlak. 2017. „Rola opakowań aktywnych w ograniczaniu marnotrawstwa mięsa w gospodarstwach domowych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 24, 4 (113) : 126-136. [11] Kaźmierczak M. 2017.„Innowacyjne Opakowania jako inteligentne rozwiązania na przykładzie branży spożywczej”. Zeszyty Naukowe Akademii Sztuki Wojennej 2 (107) : 78-97. ISSN 2543-6937. [12] Kondratowicz J. 2006. „Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiowego przechowywanego w warunkach chłodniczych”. Chłodnictwo 3 (16) : 44-49. [13] Kondratowicz J., I. Chwastowska-Siwiecka, E. Burczyk, J. Piekarska, Ż. Kułdo. 2011.„Ocena sensoryczna i mikrobiologiczna mięśni piersiowych indyczek w zależności od metody i czasu przechowywania chłodniczego”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (76) : 143-152. [14] Koskela, J., J. Sarfraz, P. Ihalainen, A. Määttänen, P. Pulkkinen, H. Tenhu, T. Nieminen, A. Kilpelä, J. Peltonen. 2015.„Monitoring the quality of raw poultry by detecting hydrogen sulfide with printed sensors”. Sensors and Actuators B 218 : 89-96. [15] Kot vel Ławecka K., D. Banaszewska, B. Biesiada-Drzazga. 2019. „The effect of packaging systems on selected quality characteristics of poultry meat”. Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica 18 (2) : 3-12 [16] Kozak W., M. Biegańska. 2012. „Integratory TTI (ang. Time-Temperature Integrators) jako innowacyjny element opakowania”. Opakowanie 9 : 88-93. [17] Kucharyk S., M Rudy, M. Gil, R. Stanisławczyk, K. Mroczek. 2019.„Niekonwencjonalne metody utrwalania produktów mięsnych oraz ich wpływ na zdrowie człowieka i środowisko”. Polish Journal for Sustanable Development 23 (2) : 53-62. [18] Makała H. 2010.„Trendy na rynku opakowań do żywności. Opakowania aktywne i inteligentne”. Opakowanie 11 : 23-25. [19] Makała H. 2011. „Trendy w opakowaniach mięsa i przetworów mięsnych”. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 66 (1) : 153-173. [20] Makała H. 2016.„Wybrane kierunki zastosowania opakowań inteligentnych do żywności”. Gospodarka Mięsna 8 : 34-38. [21] Martyn A., Z. Targoński. 2010. „Antymikrobiologiczne opakowania żywności”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (72) : 33-44. [22] Martynkewicz A. 2008. „Individuelle Hülle für jedes Packgut“. Fleischwirtschaft (11) : 51-54. [23] Mucha-Szajek E., T. Borowy, M. Jasiurkowsk. 2020. „Innowacyjne opakowanie foliowe”. Mięsne Technologie 07. [24 ] Orkusz A. 2015.„Pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosferze”. Nauki Inżynierskie i Technologie Engineering Sciences And Technologies 2 (17) : 41-50. [25] Otoni CG, P.J.P. Espitia, R. J. Avena-Bustillos, T. H. McHugh. 2016. „Trends in antimicrobial food packaging systems. Emitting sachets and absorbent pads”. Food Research International 83 (05) : 60-73. DOI: 10.1016/j.foodres.2016.02.018 AGR: IND605267808. [26] Pałkowska A., I. Steinka. 2013. „Opakowania aktywne i inteligentne w świadomości konsumentów”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 80 (11) : 35-42. [27] Popowicz R., T. Lesiów. 2014. „Zasada działania innowacyjnych opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym”. Nauki Inżynierskie i Technologie. Engineering Sciences And Technologies 1 (12) : 82-101. [28] Ripoll G., P. Albertí, I. Casasús, M. Blanco. 2013.„Instrumental meat quality of veal calves reared under Tyree management systems and color evolution of meat stored in three packaging systems”. Meat Science 2 (93) : 336-343. [29] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [30] Sakowska A., M. Konarska, D. Guzek, D. Głąbska, A. Wierzbicka. 2014. „Charakterystyka wybranych systemów pakowania mięsa w odniesieniu do preferencji konsumentów i aspektów ekonomicznych”. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 14 (29) 2 : 203-213. [31] Świderski F., A. Sadowska. 2011.„Pakowanie mięsa w warunkach zmodyfikowanej atmosfery i próżni”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 98-102. [32] „Trends in antimicrobial food packaging systems: Emitting sachets and absorbent pads”. 2016. Food Research International 83 : 60-73. [33] Tsironi T., E. Gogou, E. Velliou. 2008.„Application and validation of the TTI based chill chain management system SMAS on shelf life optimization of vacuum packed chilled tuna”. International Journal of Food Microbiology 128 : 108-115. [34] Yam K., P. Takhistow, J. Miltz. 2005. „Intelligent Packaging: Concepts and Applications”. Journal of Food Science 70 : 1-10. [35] Zdanowska-Sąsiadek Ż., M. Michalczuk, M. Marcinkowska-Lesiak, K. Damaziak. 2013. „Czynniki kształtujące cechy sensoryczne mięsa drobiowego”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVI (3) : 344-353. [36] Zmarlicki, S. 2000.„Proces w zakresie pakowania żywności w modyfikowanej atmosferze oraz pakowania aktywnego”. Przemysł Spożywczy 11 : 31-35.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 131861
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH