Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie
Turmeric (Curcuma Longa L.) – Source of Curcumin, Use in The Food Industry and Medicine
10.15199/65.2021.5.5
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 131859
10.15199/65.2021.5.5
Streszczenie
Od wieków człowiek wykorzystuje produkty roślinne nie tylko do celów kulinarnych, ale i leczniczych. Ostryż barwierski (długi/kurkuma) należy do rodziny imbirowatych i na szeroką skalę uprawiany jest w Azji. Ważnym jego producentem są Chiny, ale światową potęgę w jego uprawie stanowią Indie. Jest to roślina wykorzystywana jako przyprawa oraz jako barwnik spożywczy, a także w medycynie. Czynnikami biologicznie aktywnymi, którym kurkuma zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości i kolor, są kurkuminoidy. Jest to grupa substancji, do których zalicza się kurkuminę, demetoksykurkuminę oraz bis-demetoksykurkuminę. Kurkumina stosowana jest jako żółtopomarańczowy barwnik spożywczy. Może być używana jako samodzielny dodatek do potraw lub składnik mieszanek przyprawowych, np. curry. Do najważniejszych prozdrowotnych działań obserwowanych po podaniu kurkuminoidów zalicza się działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Jak donoszą aktualne badania związki zawarte w kurkumie mogą przyczynić się do ochrony organizmu przed zakażeniem SARS-CoV-2.
Abstract
For centuries, man has been using plant products not only for culinary but also for medicinal purposes. Turmeric (long) belongs to the ginger family and is grown extensively in Asia. China is an important producer, but India is the world power in its cultivation. It is a plant used spice and as a food dye, and also in medicine. Curcuminoids are the biologically active factors that give turmeric its extraordinary properties and color. It is a group of substances that include curcumin, demethoxycurcumin and bis-demethoxycurcumin. Curcumin is used as a yellow-orange food coloring. It can be used as an independent additive to dishes or as an ingredient in spice mixtures, e.g. curry. The most important pro-health effects observed after the use of curcuminoids are anti-inflammatory, anti-cancer and antioxidant effects. According to current research, compounds in turmeric may protect the body against SARS-CoV-2 infection.
Słowa kluczowe
barwnik
kurkuminoidy
ostryż barwierski
właściwości prozdrowotne
Keywords
dyes
curcumin
turmeric
pro-health properties
Bibliografia
[1] Aggarwal B.B. 2010. „Targeting inflammation-induced obesity and metabolic diseases by curcumin and other nutraceuticals”. Annual Review of Nutrition 30 : 173-199. DOI: 10.1146/annurev.nutr.012809.104755. [2] Aggarwal B.B., B. Sung. 2009.„Pharmacological basis for the role of curcumin in chronic diseases: an age-old spice with modern targets”. Trends in Pharmacological Sciences 30 (2) : 85-94. DOI: 10.1016/j.tips.2008.11.002. [3] Anand P., C. Sundaram, S. Jhurani, A.B. Kunnumakkara, B.B. Aggarwal. 2008.„Curcumin and cancer: an «oldage»diseasewithan«age-old»solution”.CancerLetters267:133-164.DOI:10.1016/j.canlet.2008.03.025. [4] Babaei F., M. Nassiri-Asl, H. Hosseinzadeh. 2020.„Curcumin (a constituent of turmeric): new treatment option against COVID-19”. Food Science & Nutrition 8 (10) : 5215-5227. DOI: 10.1002/fsn3.1858. [5] Bialecka-Florjanczyk E., N. Soborowska, A. Kundys. 2018.„Barwniki spożywcze w produktach dla dzieci na podstawie deklaracji producentów”. Żywność Nauka Technologia Jakość 25 (1) : 163-176. DOI: 10.15193/zntj/2018/114/228. [6] Chaitanya L.G. 2014.„Food coloring: the natural way”. Research Journal of Chemical Sciences 2231 (8): 606X. [7] Cui L., J. Miao, L. Cui. 2007. „Cytotoxic effect of curcumin on malaria parasite Plasmodium falciparum: inhibition of histone acetylation and generation of reactive oxygen species”. Antimicrobial Agents and Chemotherapy 51 (2) : 488-494. DOI: 10.1128/AAC.01238-06. [8] EFSA. 2010.„Scientific Opinion on the re-evaluation of curcumin (E 100) as a food additive”. EFSA Journal 8 (9) : 1679. [9] Galiniak S., M. Biesiadecki, B. Czubat, D. Bartusik-Aebisher. 2019. „Anti-glycation activity of curcumin”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 73 : 182-188. DOI: 10.5604/01.3001.0013.1934. [10] Giordano A., G. Tommonaro. 2019. „Curcumin and cancer”. Nutrients 11 (10) : 2376. DOI: 10.3390/ nu11102376. [11] Goel A., A.B. Kunnumakkara, B.B. Aggarwal. 2008.„Curcuminas «curecumin»: From kitchen to clinic”. Biochemical Pharmacology 75 : 787-809. DOI: 10.1016/j.bcp.2007.08.016. [12] Goode P., L. Ellse, R. Wall. 2018.„Preventing tick attachment to dogs using essential oils”. Ticks and Tick-borne Diseases 921-926. DOI: 10.1016/j.ttbdis.2018.03.029. [13] Hatcher H., R. Planalp, J. Cho, F.M.Torti, S.V. Torti. 2008.„Curcumin: from ancient medicine to current clinical trials”. Cellular and Molecular Life Sciences 65 : 1631-1652. DOI: 10.1007/s00018-008-7452-4. [14] Joe B., M. Vijaykumar, B.R. Lokesh. 2004. „Biological properties of curcumin-cellular and molecular mechanisms of action”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 44 : 97-111. DOI: 10.1080/10408690490424702. [15] Kędzia B., E. Hołderna-Kędzia. 2012.„Działanie przeciw drobnoustrojowe roślinnych pochodnych fenolu”. Borgis-Postępy Fitoterapii 3 : 151-155. [16] Krzyśko-Łupicka T., M. Kręcidło, Ł. Kręcidło. 2016.„Barwniki w żywności a zdrowie konsumentów”. Kosmos 65 (4) : 543-552. [17] Kurup V.P., C.S. Barrios. 2008. „Immunomodulatory effects of curcumin in allergy”. Molecular Nutrition & Food Research 52 (9) : 1031-1039. [18] Kwiecien S., M. Magierowski, J. Majka, A. Ptak-Belowska, D.Wojcik, Z. Sliwowski, K. Magierowska, T. Brzozowski. 2019.„Curcumin: a potent protectant against esophageal and gastric disorders”. International Journal of Molecular Sciences 20 (6) : 1477. DOI: 10.3390/ijms20061477. [19] Lal J. 2012.„Turmeric, curcumin and our life: a review”. Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences 1 (7) : 11-17. [20] Lim H., Park S., Ghafoor K., Hwang S., Park J. 2011.„Quality and antioxidant properties of bread containing turmeric (Curcuma longa L.) cultivated in South Korea”. Food Chemistry 124 : 1577-1582. DOI: 10.1016/j. foodchem.2010.08.016. [21] Lis K., Z. Bartuzi. 2020.„ Naturalne i identyczne z naturalnymi barwniki spożywcze a alergie pokarmowe”. Alergia Astma Immunologia 25 (2) : 95-103. [22] Lucas C.D., J.B. Hallagan, S.L. Taylor. 2001.„The role of natural color additives in food allergy”. Advances in Food and Nutrition Research 43 : 195-216. DOI: 10.1016/S1043-4526(01)43005-1. [23] Maliszewska M. 2013. „Kurkumina, indolo-3-karbinol iresweratrol w chemoprewencji raka sutka”.Postępy Fitoterapii 1 : 28-35. [24] Mansouri K., S. Rasoulpoor, A. Daneshkhah, S. Abolfathi, N. Salari, M. Mohammadi, S. Shabani. 2020. „Clinical effects of curcumin in enhancing cancer therapy: A systematic review”. BMC Cancer 20 (1) : 1-11. DOI: 10.1186/s12885-020-07256-8. [25] Menon V.P., A.R. Sudheer. 2007. „Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin”. Advances in Experimental Medicine and Biology 595 : 105-125. DOI: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. [26] Mirjalili M., L. Karimi. 2013.„Antibacterial dyeing of polyamide using turmeric as a natural dye”. AUTEX Research Journal 13 : 51-56. DOI: 10.2478/v10304-012-0023-7. [27] Naz S., S.I lyas, Z. Parveen, S. Javed. 2010.„Chemical analysis of Essential soils from turmenic (Curcuma longa L.) rhizome through GC-MS.”Asian Journal of Chemistry 22 : 3153-3158. [28] Nisar T., M. Iqbal, A. Raza, M. Safdar, F. Iftikhar, M. Waheed. 2015. „Estimation of total phenolics and free radical scavenging of turmeric (Curcuma longa)”. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences 15 (7) : 1272-1277. [29] Palve Y.P., P.L. Nayak. 2012.„Curcumin: a wonder anticancer drug”. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Sciences 3 (2) : 60-69. [30] Pérez-Arriaga L., M.L. Mendoza-Magaña, R. Cortés-Zárate, A. Corona-Rivera, L. Bobadilla-Morales, R. Troyo-Sanromán, M.A. Ramírez-Herrera. 2006.„Cytotoxic effect of curcumin on Giardia lamblia trophozoites”. Acta Tropica 98 (2) : 152-161. DOI: 10.1016/j.actatropica.2006.03.005. [31] Przybylska S. 2015. „Kurkumina–prozdrowotny barwnik kurkumy”. Problemy Higieny i Epidemiologii 96 (2) : 414-420. [32] Rahimi H.R., R. Nedaeinia, A.S. Shamloo, S. Nikdoust, R.K. Oskuee. 2016. „Novel delivery system for natural products: nano-curcumin formulations”. Avicenna Journal of Phytomedicine 6 (4) : 383-398. [33] Rai M., A. P.Ingle, R. Pandit, P. Paralikar, N. Anasane, C.A. Dos Santos. 2020. „Curcumin and curcumin-loaded nanoparticles: antipathogenic and antiparasitic activities”. Expert Review of Anti-infective Therapy 18 (4) : 367-379. DOI: 10.1080/14787210.2020.1730815. [34] Rocha F.A.C., M.R. de Assis. 2020.„Curcumin as a potential treatment for COVID-19”. Phytotherapy Research 34 (9) : 2085-2087. DOI: 10.1002/ptr.6745. [35] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu. Dz.U. nr. 232, poz. 1525. [36] Sarkar A., R. De, A.K. Mukhopadhyay. 2016. „Curcumin as a potential therapeutic candidate for Helicobacter pylori-associated diseases”. World Journal of Gastroenterology 22 (9) : 2736-2748. DOI: 10.3748/wjg.v22.i9.2736. [37] Scotter M.J. 2009.„Synthesis and chemical characterisation of curcuminoid colouring principles for their potential use as HPLC standards for the determination of curcumin colour in foods”. Journal of Food Science and Technology 42 : 1345-1351. DOI: 10.1016/j.lwt.2009.03.014 [38] Stolarzewicz I., A. Kapturowska, E. Bialecka-Florjanczyk. 2012. „Mikrobiologiczne źródła barwników w technologii żywności”. Postępy Mikrobiologii 51 (3) : 167-176. [39] Szczepański M.A., A. Grzanka. 2009.„Chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe właściwości kurkuminy”. Nowotwory. Journal of Oncology 59 : 377-384. [40] Talib W.H., S.A.Al-Hadid, M.B. Ali, I.H. Al-Yasari, M.R. Abd Ali, M.R. 2018. „Role of curcum in in regulating p53 in breast cancer: An overview of the mechanism of action”. Breast Cancer: Targets and Therapy 10 : 207. [41] Valluzzi R.L., V. Fierro, S. Arasi, M. Mennini, V. Pecora, A. Fiocchi. 2019.„Allergy to food additives”. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology 19 (3) : 256-262. DOI: 10.1097/ACI.0000000000000528. [42] Wang M., S. Jiang, L. Zhou, F. Yu, H. Ding, P. Li, K. Wang. 2019. „Potential mechanisms of action of curcumin for cancer prevention: focus on cellular signaling pathways and miRNAs”. International Journal of Biological Sciences 15 (6) : 1200. DOI: 10.7150/ijbs.33710 [43] Wierońska J.M. 2017.„Kurkuma – roślinne panaceum”. Wszechświat 118 (4-6) : 117-125. [44] Zahedipour F., S.A. Hosseini, T. Sathyapalan, M. Majeed, T. Jamialahmadi, K. Al-Rasadi, M. Banach, A. Sahebkar. 2020.„Potential effects of curcumin in the treatment of COVID-19 infection”. Phytotherapy Research 34 (11) : 2911-2920. DOI: 10.1002/ptr.6738. [45] http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Kurkumina-budowa-wlasciwosci-i-zastosowanie/
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 131859
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH