Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Rozwój start-upów w segmencie agtech i foodtech – charakterystyka, modele biznesowe, finansowanie
10.15199/65.2021.5.2
Katarzyna Kosior
nr katalogowy: 131856
10.15199/65.2021.5.2
Streszczenie
Przemysł spożywczy i napojowy – obok robotyki, sztucznej inteligencji, transportu i biotechnologii – zaliczany jest obecnie do sektorów o największym potencjale wzrostu pod względem wysokości finansowania i umów inwestycyjnych ze start-upami. Zgodnie z szacunkami, w 2020 roku start-upy agtech i foodtech pozyskały z funduszy Venture Capital i Private Equity łącznie ponad 26,1 mld USD, o 15,5% więcej niż w roku 2019. Wpływ na wyraźny wzrost zainteresowania działalnością start-upową w sektorze agtech i foodtech miała pandemia COVID-19. Dynamicznie rozwijały się w szczególności start-upy z branży e-grocery, start-upy oferujące dostawy posiłków do domu oraz produkujące alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Problemem pozostawała jednak koncentracja inwestycji w pojedynczych lokalizacjach – największe rundy finansowania trafiały głównie do start-upów zlokalizowanych w Stanach Zjednoczonych i krajach azjatyckich. Choć produkty, usługi i modele biznesowe start-upów europejskich wydaje się cechować równie wysoka innowacyjność, uzyskują one wyraźnie mniejsze wsparcie finansowe na testowanie swoich pomysłów i dalszy rozwój.
Abstract
The food and beverage industry – along with robotics, artificial intelligence, transport and biotechnology – is listed among sectors with the highest growth potential in terms of start-up funding and investment deals. According to estimates, in 2020 agtech and foodtech start-ups obtained a total of over USD 26.1 billion from Venture Capital and Private Equity funds, 15.5% more than in 2019. This significant increase in interest in developing innovative products and services in the food supply chain has been to a large extent influenced by the COVID-19 pandemic. Startups from e-grocery sector, start-ups offering meal deliveries and start-ups producing alternatives to animal-based foods have experienced particularly dynamic growth. The problem that should be noted however is that there has been an increased concentration of investment in few locations – the largest funding rounds go to start-ups located mainly in the United States and in Asian countries. Although the products, services and business models of European agri-food start-ups seem equally innovative, they receive significantly less funding to test their ideas and also less late-stage capital for further development.
Słowa kluczowe
nowe modele biznesowe w sektorze rolno-spożywczym
start-upy agtech i foodtech
finansowanie start-upów
Keywords
new business models in the agri-food sector
agtech and foodtech start-ups
start-up funding
Bibliografia
[1] „Start-up z branży agritech chce płacić rolnikom za magazynowanie CO2”. Farmer. 17.06.2019. https:// www.farmer.pl/fakty/swiat/start-up-z-branzy-agritech-chce-placic-rolnikom-za-magazynowanie- co2,86581.html. [2] AgFunder. 2019. Agri-FoodTech Investing Report. https://agfunder.com/research/agfunder-agri-food-tech-investing-report-2019/. [3] AgFunder. 2020. „European Agri-FoodTech Investment Report”. https://agfunder.com/re- search/2020-european-agri-foodtech-investment-report. [4] AgFunder. 2021. „Agri-FoodTech Investing Report”. https://agfunder.com/research/2021-Ag- Funder-agrifoodtech-investment-report/. [5] Al-Debi M.M., R. El-Haddadeh, D. Avison. 2008. Defining the business model in the new world of digital business. AMCIS 2008 Proceedings. 300. https://aisel.aisnet.org/amcis2008/300. [6] Baroudy K., J. Janmark, A. Satyavarapu,T. Strålin, Z. Ziemke. 2020.„Europe’s start-up ecosystem: Heating up, but still facing challenges”. 11 October 2020. McKinsey&Company. https://www.mckinsey.com/ industries/technology-media-and-telecommunications/our-insights/europes-start-up-ecosystem- heating-up-but-still-facing-challenges. [7] Baza danych Angel. https://angel.co/agriculture. [8] Baza danych Crunchbase. https://www.crunchbase.com. [9] Baza danych EU-Startups. https://www.eu-startups.com. [10] Baza danych StartupTracker. https://startuptracker.io. [11] Beauchamp M., J. Krysztofak-Szopa, A.Skala. 2018. Polish Startups. 2018 Report. Startup Poland. Warsaw. [12] Blank S. 2013.„Why the Lean Start-Up Changes Everything”. Harvard Business Review. May 1. https:// hbr.org/2013/05/why-the-lean-start-up-changes-everything. [13] DigitalFoodLab. 2021. 2021 Investment, Innovation Hubs & Trends Report on the State of the European Foodtech Ecosystem, https://www.digitalfoodlab.com/foodtech-europe-2021. [14] Dutia S.G. 2014.„Agtech: Challenges and opportunities for sustainable growth”. Innovations: Technology, Governance, Globalization. 9 (1-2) : 161-193. DOI 10.1162/inov_a_00208. [15] Ellis J. 2020. „5 trends that shaped agrifoodtech in 2020”, 24 December 2020, https://agfundernews. com/5-trends-that-shaped-agrifoodtech-in-2020.html. [16] Forward fooding – Food Tech Data, Consulting, Startup Network. 2021. https://forwardfooding.com. [17] Gompers P., W. Gornall, S.N. Kaplan, I.A. Strebulaev. 2021.„How Venture Capitalists Make Decisions”. Harvard Business Review. March-April 2021. https://hbr.org/2021/03/how-venture-capitalists-make-decisions. [18] Klačmer Čalopa M., J. Horvat, M. Lalić. 2014. „Analysis of financing sources for start-up companies”. Management: Journal of Contemporary Management Issues. 19 (2) : 19-44. [19] Kukutai A., I. Fung, J. Place. 2019.„AgriFood Tech Investment Review”. http://finistere.com/wp-content/ uploads/2020/03/Finistere-Ventures-2019-AgriFood-Tech-Investment-Review.pdf. [20] Platforma Farmers Business Network. https://www.fbn.com. [21] Ries E. 2012.„Metoda Lean Startup. Wykorzystaj innowacyjne narzędzia i stwórz firmę, która zdobędzie rynek”. Wydawnictwo Helion. Gliwice. [22] Teare G. 2021.„Global VC Report 2020: Funding And Exits Blow Past 2019 Despite Pandemic Headwinds”. January 13, 2021. https://news.crunchbase.com/news/global-2020-funding-and-exit. [23] Tomaszewski A. 2019.„Startupy jako wybór strategiczny przedsiębiorstw”. Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów. 175 : 201-212. [24] van der Boezem T., G. Schobe, S. Pascucci, L. Dries. 2015.„Startups: key to open innovation success in the Agri-Food sector”. Compete Working Paper. No 21. http://www.compete-project.eu/fileadmin/com-
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 131856
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH