Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Badanie charakterystyki oddziaływań produktu utleniania układu albumina surowicy bydlęcej-lipid. Rola sprzężonych nienasyconych aldehydów
Study on characteristics of bovine serum albumin-lipid oxidation product interactions. The role of conjugated unsaturated aldehydes
10.15199/62.2021.5.6
Wenjuan Li
Yan Wu
Conghu Li
Yiqing Xu
Meifeng Wang
Liangliang Zhu
nr katalogowy: 131748
10.15199/62.2021.5.6
Streszczenie
Przebadano charakterystykę albumin surowicy bydlęcej BSA (bovine serum albumin) poddanych działaniu trzech dienoaldehydów (trans, trans-2,4-heptadienal, trans,trans-2,4-nonadienal i trans,trans-2,4-dekadienal). Utrata grupy aminowej i zwiększenie liczby karbonylowej wskazywały na uszkodzenie łańcucha bocznego BSA. Wyniki elektroforezy przeprowadzonej z wykorzystaniem żelu dodecylosiarczan sodu-poliakryloamid wskazały, że wszystkie stosowane aldehydy doprowadziły do powstania agregatów BSA, przy czym najbardziej znaczący efekt zaobserwowano dla heptadienalu. Zmiany wewnętrznej fluorescencji i hydrofobowości powierzchni BSA wskazywały, że aldehydy zmodyfikowały białkową strukturę BSA. Spowodowały ponadto, że albuminy BSA utworzyły żółtobrązowe addukty i fluorescencyjną lipofuscynę. Addukty heptadienal-BSA wykazywały zwiększoną absorbancję w zakresie UV-Vis 270–280 nm oraz 300–400 nm, podobnie jak oba pozostałe addukty aldehyd-BSA. Zaobserwowano silne korelacje między tworzeniem się grup karbonylowych połączonych z białkami, współczynnikiem retencji zawartości wolnych grup aminowych oraz maksymalną wartością absorpcji UV-Vis a zawartością aldehydów. Przeprowadzono także analizę składu podstawowych produktów utleniania i dokonano oceny wpływu parametrów utleniania na modyfikację BSA. Zaobserwowano większe uszkodzenie BSA podczas działania krótkołańcuchowych aldehydów zastosowanych w większych stężeniach.
Abstract
Bovine serum albumin (BSA) was incubated with trans, trans-2,4-heptadienal, trans,trans-2,4-nonadienal, and trans, trans-2,4-decadienal (concns. 1–50 mM) at 37°C for 24 h to produce yellowish-brown adducts and fluorescent lipofuscin. Loss of the amino groups and increased carbonyl value of the product were indicative for BSA side chain damage. The Na dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis showed the aggregation of BSA. Changes in intrinsic fluorescence and surface hydrophobicity value of BSA indicated the modification of protein structure. The heptadienal-BSA adducts exhibited an increased UV-Vis absorbance at 270–280 nm and 300–400 nm, similarly to the 2 other aldehyde-BSA adducts. Strong correlations were obsd. between formation of protein-bound carbonyls, the retention ratio of free amino content, max. UV-Vis absorption value, and concn. of aldehydes. Principal component anal. was also performed. In general, the BSA damage increased with increasing the aldehyde concn. and decreasing their chain length.
Bibliografia
[1] T. Coca, B. Devreese, F. Mestdagh, B. Kerkaerta, and B. De Meulenaer, Int. Dairy J. 2011, 21, 427. [2] F.J. Hidalgo, R.M. Delgado, R. Zamora, Food Chem. 2017, 229, 388. [3] W. Wu, C. Zhang, Y. Hua, J. Sci. Food Agr. 2009, 89, 1416. [4] M. Colzani, A. Criscuolo, G. Casali, M. Carini, G. Aldini, Free Radical Res. 2016, 50, 328. [5] M. Colzani, G. Aldini, M. Carini, J. Proteomics 2013, 92, 28. [6] M.D. Guillén, P.S. Uriarte, Food Chem. 2012, 131, 915. [7] F.J. Hidalgo, M.M. León, R. Zamora, Food Chem. 2016, 209, 256. [8] C. Poyato, D. Ansorena, I. Navarro-Blasco, I. Astiasarána, Food Res. Int. 2014, 57, 152. [9] B.C. Sousa, A.R. Pitt, C.M. Spickett, Free. Radical. Biol. Med. 2017, 111, 294. [10] N. Traverso, S. Menini, E.P. Maineri, E.P. Maineri, S. Patriarca, P. Odetti, D. Cottalasso, U.M. Marinari, A.M. Pronzato, J. Gerontol. A-biol. 2004, 59, 890. [11] V.S.K. Indurthi, E. Leclerc, S.W. Vetter, Arch. Biochem. Biophys. 2012, 528, 185. [12] G. Suji, S. Sivakami, Toxicol. In Vitro 2008, 22, 618. [13] A. Adams, N. De Kimpe, M.A.J.S. van Boekel, J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 1713. [14] X. Tang, Q. Wu, G. Le, J. Wang, K. Yin, Y. Shi, J. Food. Sci. 2012, 77, 16. [15] L. Lv, H. Lin, Z. Li, F. Yuan, Q. Gao, J. Ma, Food Chem. 2016, 212, 313. [16] N. Chen, M. Zhao, W. Sun, J. Ren, C. Cui, Food Res. Int. 2013, 52, 26. [17] A. Meynier, V. Rampon, M. Dalgalarrondo, C. Genot, Int. Dairy. J. 2004, 14, 681. [18] Q. Yuan, X. Zhu, L.M. Sayre, Chem. Res. Toxicol. 2007, 20, 129. [19] W. Wu, X. Wu, Y. Hua, LWT-Food Sci. Technol. 2010, 43, 133. [20] K. Ichihashi, T. Osawa, S. Toyokuni, K. Uchida, J. Biol. Chem. 2001, 276, 23903. [21] C. Chopin, M. Kone, T. Serot, Food Chem. 2007, 105, 126. [22] W. Liu, H.J. Wang, L.P. Wang, S.L. Liu, J.Y. Wang, BBA-Proteins Proteom. 2007, 1774, 258. [23] J. Liu, Q. Ruand, Y. Ding, Food Res. Int. 2012, 49, 170. [24] A. Ahmed, A. Shamsi, B. Bano, Spectrochim. Acta Part A: Mol. Biomol. Spectrosc. 2017, 171, 183. [25] N. Sattarahmady, A.A. Moosavi-Movahedi, F. Ahmad, G.H. Hakimelahi, M. Habibi-Rezaei, A.A. Saboury, N. Sheibani, BBA-Biomembranes 2007, 1770, 933. [26] T.K. Girish, U.J.S. Prasada Rao, J. Agr. Food Chem. 2016, 96, 4973. [27] M. Estévez, P. Kylli, E. Puolanne, R. Kivikari, M. Heinonen, Meat Sci. 2008, 80, 1290. [28] S.W. Vetter, V.S.K. Indurthi, Clin. Chim. Acta. 2011, 412, 2105. [29] A. Adams, V. Kitrytė, R. Venskutonis, N.D. Kimpe, Food Chem. 2009, 115, 904. [30] F. Tessier, V.M. Monnier, J.A. Kornfield, Int. Cong. Ser. 2002, 1245, 303. [31] F. Khatoon, K. Alam, A. Ali, Hum. Immunol. 2012, 73, 1132. [32] Y. Hrynets, M. Ndagijimana, M. Betti, Food Chem. 2013, 139, 1062. [33] R. Trombly, A.L. Tappel, Lipids 1975, 10, 441. [34] S. Yamaki, T. Kato, K. Kikugawa, Chem. Pharm. Bull. 1992, 40, 2138. [35] F.J. Hidalgo, R. Zamora, J. Biol. Chem. 1993, 268, 16190. [36] D. Yin, Age 1994, 17, 53. [37] H.W. Gardner, J. Agr. Food Chem. 1979, 27, 220. [38] V. Rampon, L. Lethuaut, N. Mouhous-Riou, C. Genot, J. Agric. Food Chem. 2001, 49, 4046. [39] I. Chelh, P. Gatellier, V. Santé-Lhoutellier, Meat Sci. 2007, 76, 210. [40] J.D. Méndez, J. Xie, E. García-Pérez, World. Appl. Sci. J. 2007, 2, 090. [41] D. Yin, Free Radic. Biol. Med. 1996, 21, 871. [42] K. Itakura, K. Uchida, T. Osawa, Chem. Phys. Lipids. 1996, 84, 75. [43] W. Li, H. Gao, H. Mu, H. Chen, X. Fang, Y. Zhou, F. Tao, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2015, 117, 1432. [44] L. Leake, M. Karel, J. Food Biochem. 1985, 9, 117. [45] X. Zhu, X. Tang, J. Zhang, G.P. Tochtrop, V.E. Anderson, L.M. Sayre, Chem. Res. Toxicol. 2010, 23, 467. [46] F.J. Hidalgo, R. Zamora, Grasas Aceites 2000, 51, 35. [47] L. Bosch, A. Alegría, R. Farré, G.C. Marín, Food Chem. 2007, 105, 1135. [48] F.J. Hidalgo, R. Zamora, Chem. Res. Toxicol. 2000, 13, 501. [49] F.J. Hidalgo, M. Alaiz, R. Zamora, J. Agric. Food Chem. 1999, 47, 742. [50] H.Y. Wang, H. Qian, W.R. Yao, Food Chem. 2011, 128, 573.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH