Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4
Nowe spojrzenie na proces technologiczny produktów mleczarskich. Otrzymywanie i charakterystyka masła
A new look at the technological processes for manufacturing dairy products. Production and characteristics of butter
10.15199/62.2021.4.2
Joanna Rudnicka
Paweł Pomastowski
Katarzyna Rafińska
Dorota Białczak
Marek Adamczak
Bogusław Buszewski
nr katalogowy: 131419
10.15199/62.2021.4.2
Streszczenie
Omówiono skład chemiczny masła oraz proces jego produkcji. Zwrócono uwagę na możliwość zwiększenia jego właściwości prozdrowotnych poprzez biosyntezę witaminy D dzięki kulturom bakterii probiotycznych. Omówiono także metody oznaczania wybranych składników masła, jak również obecnych w nim zanieczyszczeń.
Abstract
A review, with 64 refs., of the chem. compn. of butter and methods of its anal. as well as the possibility of increasing its pro-health properties through the biosynthesis of vitamin D by probiotic bacteria cultures. Methods for detg. selected ingredients present in butter and impurities was also discussed.
Bibliografia
[1] G. Bylund, Dairy processing handbook, Tetra Pak Processing Systems AB, S-221 86 Lund, Sweden, https://diaspereira.weebly.com/ uploads/5/6/3/9/5639534/dairy_handbook.pdf [2] S. Chudy, A. Makowska, Kwartalnik Prawo-Społeczeństwo-Ekonomia 2015, nr 1, 15. [3] K. Van Lent, B. Vanlerberghe, P. Van Oostveldt, O. Thas, P. Van der Meeren, Int. Dairy J. 2008, 18, 12. [4] Codex Alimentarius, Codex Standard for Butter, CXS 279-1971, FAO-WHO, 2011, 36. [5] D. Sert, E. Mercan, Int. Dairy J. 2020, 111, 104825. [6] L. Liang, C. Qi, X. Wang, Q. Jin, D.J. McClements, J. Agric. Food Chem. 2017, 65, 11109. [7] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r., ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007, Dz. U. UE L 347/671. [8] K. Tambor, D. Jaworska, W. Przybylski, Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 2015, 581, 103. [9] M. Adamczak, U.T. Bornscheuer, W. Bednarski, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008, 110, 491. [10] M. Maciąg, K. Maciąg, Witaminy i inne substancje aktywne – przegląd i badania, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, 2018. [11] CODEX STAN A-1-1971 (ze zmianami 2003, 2006). [12] S. Ronholt, K. Mortensen, J.C. Knudsen, Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2013, 12, 468. [13] A. Adamska, J. Rutkowska, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2012, 5, 145. [14] G. Cichosz, Przegl. Piekarski Cukierniczy 2013, 14. [15] M. Ziarno, D. Zaręba, Przem. Spoż. 2008, 10, 24. [16] S. Bornaz, J. Fanni, M. Parmentier, J. Am. Oil Chem. Soc. 1993, 70, 1075. [17] J.M. Berg, J.L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007. [18] C. Tukaj, Postępy Hig. Med. Dośw. 2008, 62, 502. [19] S. Gokhale, A. Bhaduri, Sci. Rep. 2019, 9, 1. [20] M. Shang, J. Sun, Curr. Med. Chem. 2017, 24, 876. [21] M. Adahchour, R.J.J. Vreuls, A. van der Heijden, U.A.Th. Brinkman, J. Chromatogr. A 1999, 844, 295. 22] P. Sornplang, S. Piyadeatsoontorn, J. Anim. Sci. Technol. 2016, 58, 1. [23] L. Musiy, O. Tsisaryk, I. Slyvka, O. Mykhaylytska, B. Gutyj, East.-Eur. J. Enterp. Technol. 2017, 3, 31. [24] D. Dianawati, V. Mishra, N.P. Shah, J. Dairy Sci. 2013, 96, 1419. [25] J. Kisza, B. Staniewski, M. Juśkiewicz, P. Rosiński, Pol. J. Food Nutr. Sci. 1996, nr 5/46, 19. [26] A. Haug, A.T. Høstmark, O.M. Harstad, Lipids Health Dis. 2007, 6, 25. [27] H. Aloğlu, Z. Öner, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2006, 108, 709. [28] M. Naissinger da Silva, B.L. Tagliapietra, N.S.P.d.S. Richards, LWT 2021, 139, 110536. [29] C.S. dos Santos, R.F. Kanup, M.A.C. Albuquerque, R. Bedani, C.H.B. de Souza, L.A. Gioielli, S.M.I. Saad, J.N.R. Ract, LWT 2020, 124, 109129. [30] J. Jitpakdee, D. Kantachote, H. Kanzaki, T. Nitoda, LWT 2021, 135, 110061. [31] L. Ferreira, A. Borges, D. Gomes, S. Dias, C. Pereira, M. Henriques, J. Food Process. Preserv. 2020, e14867; DOI: 10.1111/jfpp.14867. [32] M. Ziarno, Med. Wet. 2007, 63, 909. [33] Z. Kowalski, A. Makara, Czasopismo Tech. 2012, 16, 51. [34] J. Sobolewska, J. Rożnowski, T. Fortuna, Żywność 2000, 3, 22. [35] I.S.A. Barakat, M.K. Hammouri, I. Habib, Mater. Sci. Eng. 2015, 92, 1. [36] M. Turkiewicz, J. Karpińska, Laboratorium 2016, 4, 24. [37] M. Dudkiewicz, J. Berłowska, D. Kręgiel, Przem. Spoż. 2015, 69, 28. [38] Ł. Marczak, Biotechnologia 2009, 2, 27. [39] M.H. Abd El-Salam, Int. J. Dairy Technol. 2014, 67, 153. [40] M.F.D. Gonçalves, S.R. Baggio, Ciênc. Tecnol. Aliment. Campinas 2003, 32, 629. [41] A. Stołyhwo, L. Janson, Prace Inst. Bad. Leśn., Seria A 1999, 874, 5. [42] G. Amores, M. Virto, Separations 2019, 6, 1. [43] B. Paszczyk, Bromat. Chem. Toksykol. 2016, 4, 756. [44] N. Fadzillah, A. Rohman, A. Salleh Rosman, F. Mohd Yusof, A. Ismail, S. Mustaffa, A.E. Minhat, A. Khatib, J. Teknolog. 2016, 78, 171. [45] R. Wilson, J.R. Sargent, J. Chromatogr. A 1992, 623, 403. [46] P. Dudley, R. Anderson, Lipids 1975, 10, 113. [47] FIL/IDF Standard 68A:1977, Anhydrous milkfat, anhydrous butteroil or anhydrous butterfat, butteroil or butterfat, ghee: standards of identity, International Dairy Federation, Brussels, Belgium. [48] P.S. Dimick, S. Yella Reddy, G.R. Ziegler, J. Am. Oil Chem. Soc. 1996, 73, 1647. [49] E. Deffense, J. Am. Oil Chem. Soc. 1993, 70, 1193. [50] T. Truong, M. Palmer, N. Bansal, B. Bhandari, Food Res. Int. 2017, 95, 82. [51] T. Truong, M. Palmer, N. Bansal, B. Bhandari, J. Food Eng. 2018, 226, 9. [52] L. Stepaniak, Przem. Spoż. 1998, 11, 40. [53] A. Boudreau, J. Arul, J. Dairy Sci. 1993, 76, 1772. [54] A. Boudreau, J. Arul, Ann. Bull. FIL-IDF 1990, 490, 7. [55] M.P. Ntakatsane, X.M. Liu, P. Zhou, J. Dairy Sci. 2013, 96, 2130. [56] J. Bryś, M. Wirkowska, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, K. Żubrżycka, Bromat. Chem. Toksykol. 2012, 3, 477. [57] A. Niewiadowska, T. Kiljanek, S. Semeniuk, J. Żmudzki, Bull. Vet. Inst. Pulawy 2010, 54, 595. [58] G. Zheng, C. Han, Y. Liu, J. Wang, M. Zhu, C. Wang, Y. Shen, J. Dairy Sci. 2014, 97, 6016. [59] Ö. Görel Manava, Ş. Dinç-Zorb, G. Alpdoğan, Microchem. J. 2019, 144, 124. [60] O. Golge, A. Koluman, B. Kabak, Food Anal. Methods 2018, 11, 1122. [61] A. Aksoy, M. Dervisoglu, D. Guvenc, O. Gul, F. Yazici, E. Atmaca, Bull. Environ. Contam. Toxicol. 2013, 90, 110. [62] M. Sujka, U. Pankiewicz, R. Kowalski, A. Mazurek, K. Ślepecka, M. Góral, Open Chem. 2019, 17, 694. [63] A.M.S. Meshref, W.A. Moselhy, N.El-H.Y. Hassan, Food Measure 2014, 8, 381. [64] C.V.S. Ieggli, D. Bohrer, P.C. Do Nascimento, L.M. de Carvalho, Food Addit. Contam. 2011, 28, 640
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2021-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH