Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 3
Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej
Bee Honey in Nutrition and Health Prophylaxis
10.15199/65.2021.3.4
Małgorzata Dżugan
Michał Miłek
Ewelina Sidor
Monika Tomczyk
nr katalogowy: 130989
10.15199/65.2021.3.4
Streszczenie
Miód pszczeli to bardzo popularny produkt, znany i ceniony ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i energetyczne. Pod względem składu chemicznego jest stężonym roztworem cukrów (70-80%), zawierającym 17-18% wody. Bioaktywność miodu jest związana głównie z obecnością pozostałych składników, występujących w miodzie w niewielkich ilościach, głównie związków polifenolowych, enzymów, witamin i składników mineralnych. Profil jakościowy i ilościowy tych składników w miodzie jest bardzo zróżnicowany i zależy od pochodzenia botanicznego (odmiany) i geograficznego miodu. Zachowanie pełnej aktywności miodu wymaga odpowiedniego postępowania podczas pozyskiwania go w pasiece, dystrybucji i przechowywania, ale również konsumpcji. Miód pszczeli o niskim stopniu przetworzenia, racjonalnie spożywany, może zapewnić właściwą ogólną równowagę organizmu oraz zapobiegać chorobom.
Abstract
Honey bee is a very popular product, known and appreciated for its health-promoting properties. In terms of its chemical composition, it is a concentrated solution of sugars (70-80%) containing 17-18% of water. The bioactivity of honey is mainly due to the occurrence of other minor components of honey, mainly polyphenolic compounds, enzymes, vitamins and minerals. The quality profile and concentration of these ingredients varies greatly depending on its botanical (variety) and geographic origin of honey. Maintaining the full activity of honey requires its proper handling during extraction, distribution and storage. Low-processed bee honey, if consumed rationally, can provide a good overall balance of the body and prevent disease.
Słowa kluczowe
miód
działanie antybakteryjne
aktywność antyoksydacyjna
dekrystalizacja
właściwości lecznicze
Keywords
honey
antibacterial activity
antioxidant activity
decrystallization
therapeutic properties
Bibliografia
[1] Amariei S., L. Norocel, L.A. Scripca. 2020. „An innovative method for preventing honey crystalization”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 66 : 102481. [2] Bogdanov S. 2015. „Honey for Nutrition and Health: A Review”. Journal of the American College of Nutrition 27 (6) : 677-689. [3] Dyrektywa Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. Dziennik Urzędowy L 010, 12/01/2002 P. 0047-0052. [4] Dżugan M., M. Miłek, E. Sidor, D. Grabek-Lejko. 2020. Apifitoterapia. Synergistyczne działanie miodu i roślin leczniczych. Rzeszów: Oficyna Wydawnicza Zimowit. [5] Dżugan M., A. Ruszel, M. Tomczyk. 2018. „Jakość miodów importowanych dostępnych na rynku podkarpackim”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (117) : 127-139. [6] Dżugan M., Tomczyk M., Sowa P., Grabek-Lejko D. 2018. „Antioxidant Activity as Biomarker of Honey Variety”. Molecules 23 (8) : 2069. DOI: 10.3390/molecules23082069. [7] Dżugan M., D. Grabek-Lejko, S. Swacha, M. Tomczyk, S. Bednarska, I. Kapusta. 2020. „Physicochemical quality parameters, antibacterial properties and cellular antioxidant activity of Polish buckwheat honey”. Food Bioscience 34. DOI: 10.1016/j.fbio.2020.100538. [8] Hossain K., M. Hossain, A. Moni, M. Rahman, U.H. Rahman, M. Alam, M. Uddin. 2020. „Prospects of honey in fighting against COVID-19: pharmacological insights and therapeutic promises”. Heliyon 6 (12). DOI: 10.1016/j.heliyon.2020.e05798. [9] Jagiełło J., E. Kołeczek, M. Horochowska, Z. Zdrojewicz, A. Głowaczewska. 2018. „Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie”. Medycyna Rodzinna 21 (1) : 64-69. [10] Jasicka-Misiak I., A. Poliwoda, M. Dereń. 2012. „Phenolic compounds and abscisic acid as potential markers for the floral origin of two Polish unifloral honeys”. Food Chemistry 131 (4) : 1149-1156. [11] Jasicka-Misiak I., E. Makowicz, N. Stanek. 2018.„Chromatographic fingerprint, antioxidant activity, and colour characteristic of polish goldenrod (Solidago virgaurea L.) honey and flower”. European Food Re- search and Technology 244 (7) : 1169-1184. [12] Kędzia B, E. Hołderna-Kędzia. 2020. Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi. Stróże: Wydawnictwo SBM. [13] Kędzia B. E. Hołderna-Kędzia, A. Dutkowiak. 2014.„Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych”. Postępy Fitoterapii 2 : 67-70. [14] Kędzia B., E. Hołderna-Kędzia. 2017.„Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu”. Postępy Fitoterapii 18 (4) : 290-297. [15] Kuś P.M., P. Szweda, I. Jerković, C.I.G. Tuberoso. 2015. „Activity of Polish unifloral honeys against pathogenic bacteria and its correlation with colour, phenolic content, antioxidant capacity and other parameters”. Letters in Applied Microbiology 62 (3) : 269-276. [16] Miksha R. 2017.„America’s sweetest honey”. American Bee Journal 157 (4) : 393-397. [17] Naggar Y.A., J.P. Giesy, M.M. Abdel-Daim, M.J. Ansari, S.N. Kahtani, G. Yahya. 2021.„Fighting against the second wave of COVID-19: Can honeybee products help protect against the pandemic”. Saudi Journal of Biological Sciences 28 (3) : 1519-1527. DOI: 10.1016/j.sjbs.2020.12.031. [18] P. 420598. Sposób skrócenia czasu upłynnienia i opóźnienia krystalizacji miodu (Dżugan i in.), zgłoszenie do Urzędu Patentowego RP z dn. 20.02.2017. [19] P.435977. Sposób produkcji suchego koncentratu napoju izotonicznego na bazie miodu o zwiększonych właściwościach antyoksydacyjnych (Dżugan i in.), zgłoszenie do Urzędu Patentowego RP z dn. 16.11.2020. [20] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Dziennik Ustaw 2015, poz. 850. [21] Tichonow A.I., L.A. Bondarenko, T.G. Jarnych, O.S. Szpyczak, W.M. Kowal, R.I. Skrypnik-Tichonow. 2017. Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze. Stróże: Wydawnictwo Sądecki Bartnik. [22] www.gov.pl/web/gis [23] www.uokik.gov.pl
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-3 , nr katalogowy 130989
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH