Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 2
Psychobiotyki – rola w kształtowaniu zdrowia człowieka
Psychobiotics – The Role in Shaping of Human Health
10.15199/65.2021.2.5
Dorota Zielińska
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 130595
10.15199/65.2021.2.5
Streszczenie
Liczne badania naukowe wykazały korzystny wpływ wielu grup mikroorganizmów probiotycznych na organizm człowieka. Szczególnie dobrze udokumentowano pozytywny wpływ szczepów probiotycznych na układ pokarmowy, zwłaszcza jelita. Jednakże, jak pokazują najnowsze doniesienia naukowe, mikroorganizmy odpowiedzialne są nie tylko za dobrostan fizyczny organizmu, ale również przyczyniają się do poprawy zdrowia psychicznego. Są to tzw. psychobiotyki, pomocne w leczeniu depresji i chorób powstałych na tle lękowym. Niektóre badania przedkliniczne wskazują na znaczącą rolę mikrobioty jelitowej w leczeniu zaburzeń neuropsychiatrycznych. Badania te ukazują także możliwość wykorzystania mikroorganizmów w procesie produkcji leków psychotropowych nowej generacji. Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na fakt, że mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na fizjologię mózgu i ostatecznie na różnorodne zachowania człowieka, w tym reakcje na stres. Celem artykułu jest dokonanie przeglądu mechanizmów oraz oceny skuteczności oddziaływania wybranych psychobiotyków na zdrowie psychiczne człowieka w świetle najnowszych badań naukowych.
Abstract
Numerous scientific studies have shown the beneficial effect of many groups of probiotic microorganisms on the human organism. The positive effect of probiotic strains on the digestive system, especially the intestines, has been particularly well documented. However, as the latest scientific reports show, microorganisms are responsible not only for the physical well-being of the body, but also contribute to the improvement of mental health. These are the so-called psychobiotics, helpful in the treatment of depression and anxiety disorders. Some preclinical studies indicate a significant role of the gut microbiota in the treatment of neuropsychiatric disorders. These studies also indicate the possibility of using microorganisms in the production of new generation psychotropic drugs. There is increasing evidence that the gut microbiota influences brain physiology and ultimately on a variety of human behavior, including stress responses. The aim of this study was to review the mechanisms and evaluate the effectiveness of the impact of selected psychobiotics on human mental health in the light of the latest scientific research.
Słowa kluczowe
mikrobiota
probiotyki
oś jelitowo-mózgowa
psychobiotyki
zaburzenia psychiczne
Keywords
microbiota
probiotics
gut-brain axis
psychobiotics
mental disorders
Bibliografia
[1] Allen A., W. Hutch, Y. Borre, P.J. Kennedy, A. Temko, G. Boylan, E. Murphy, J.F. Cryan, T.G. Tinan, G. Clarke. 2016.„Bifidobacterium longum 1714 as a translational psychobiotic: modulation of stress, electrophysiology and neurocognition in healthy volunteers”. Translational Psychiatry 6 : e939. DOI: 10.1038/tp.2016.191. [2] Athari Nik Azm S., A. Djazayeri, M. Safa, K. Azami, B. Ahmadvand, F. Sabbaghziarani, M. Sharifzadeh, M. Vafa. 2018. „Lactobacilli and bifidobacteria ameliorate memory and learning deficits and oxidative stress in beta-amyloid (1-42) injected rats”. Applied Physiology Nutrition and Metabolism 43 (7) : 718- 726. DOI: 10.1139/apnm-2017-0648. [3] Bienenstock J., W. Kunze, P. Forsythe. 2015.„Microbiota and the gut-brain axis”. Nutrition Reviews 73 (1) : 28-31. DOI: 10.1093/nutrit/nuv019. [4] Carabotti M., A. Scirocco, M.A. Maselli, C. Severi. 2015.„The gut-brain axis: interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems”. Annals of Gastroenterology 28 (2) : 203-209. [5] Cheng L.H., Y.W. Liu, C.C. Wu, S. Wang, Y.C. Tsai. 2019. „Psychobiotics in mental health, neurodegenerative and neurodevelopmental disorders”. Journal of Food and Drug 27 (3) : 632-648. DOI: 10.1016/j. jfda.2019.01.002. [6] Del Toro-Barbosa M., A. Hurtado-Romero, L.E. Garcia-Amezquita, T. García-Cayuela 2020. „Psychobiotics: Mechanisms of Action, Evaluation Methods and Effectiveness in Applications with Food Products”. Nutrients 12 (12), 3896. DOI: org/10.3390/nu12123896. [7] Greener M. 2018. „Psychobiotics: bacterial hope for depression?” Progress in Neurology and Psychiatry 22 (1) : 9-11. [8] Gulas E., G. Wysiadecki, D. Strzelecki, O. Gawlik-Kotelnicka, M. Polguj. 2018. „Jak mikrobiologia może wpływać na psychiatrię? Powiązania między florą bakteryjną jelit a zaburzeniami psychicznymi”. Psychiatria Polska 52 (6) : 1023-1039. [9] Kato-Kataoka A., K. Nishida, M. Takada, K. Suda, M. Kawai, K. Shimizu, A. Kushiro, R. Hoshi, O. Watanabe, T. Igarashi. K. Miyazaki, Y. Kuwano, K. Rokutan. 2016. „Fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota prevents the onset of physical symptoms in medical students under academic examination stress”. Beneficial Microbes 7 : 153-156. [10] Kavvadia M., G.L. De Santis, N.A.A.A. Alwardat, G. Bigioni, C. Zeppieri, S. Cascapera, A. De Lorenzo. 2017. „Psychobiotics as integrative therapy for neuropsychiatric disorders with special emphasis on the microbiota-gut-brain axis”. Biomedicine & Prevention 2 (111). DOI:10.19252/00000006F. [11] Kim K.M, K.W. Yu, D.H. Kang, H.J. Suh. 2002.„Anti-stress and anti-fatigue effect of fermented rice bran”. Phytotherapy Research 16 : 700-702. [12] Kim N., M. Yun, Y.J. Oh, H.J. Choi. 2018. „Mind-altering with the gut: Modulation of the gut-brain axis with probiotics”. Journal of Microbiology 56 (3) : 172-182. DOI: 10.1007/s12275-018-8032-4. [13] Liśkiewicz P., J. Pełka-Wysiecka, M. Wroński, A. Bąba-Kubiś, J. Samochowiec. 2018. „Flora jelitowa a patomechanizm powstawania zaburzeń afektywnych i lękowych – aktualny stan wiedzy i dalsze perspektywy”. Psychiatria 15 (2) : 70-76. [14] Liu Y.W., M.T. Liong, Y.E. Chung, H.Y. Huang, W.S. Peng, Y.F. Cheng, Y.S. Lin, Y.Y. Wu, Y.C. Tsai. 2019. „Effects of Lactobacillus plantarum PS128 on Children with Autism Spectrum Disorder in Taiwan: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial”. Nutrients 11 (4) : 820. DOI: 10.3390/nu11040820Z. [15] Mohajeri M.H., G. La Fata, R.E. Steinert, P. Weber. 2018.„Relationship between the gut microbiome and brain function”. Nutrition Reviews 76 (7) : 481-496. DOI: 10.1093/nutrit/nuy009. [16] Sarkar A., S.M. Lehto, S.Harty, T.G. Dinan, J.F. Cryan, P.W.J.Burnet. 2016. „Psychobioics and the Manipulation of Bacteria-Gut-Brain Signals”. Trends in Neurosciences 39 (11) : 763-781. DOI: 10.1016/j.tins.2016.09.002 [17] Selhub E.M., A.C. Logan, A.C. Bested. 2014. „Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry”. Journal of Physiological Anthropology 33 (1) : 2. DOI:10.1186/1880-6805-33-2. [18] Sender R., S. Fuchs, R. Milo. 2016.„Revised Estimates for the Number of Human and Bacteria Cells in the Body”. PLoS Biology 14 (8) : e1002533. DOI: 10.1371/journal.pbio.1002533. [19] Skonieczna-Żydecka K., I. Łoniewski, D. Maciejewska, W. Marlicz. 2017. „Mikrobiota jelitowa i składniki pokarmowe jako determinanty funkcji układu nerwowego. Część I. Mikrobiota przewodu pokarmowego”. Aktualności Neurologiczne 17 (4) : 181-188. [20] Ton A.M.M., B.P. Campagnaro, G.A. Alves, R. Aires, L.Z. Côco, C.M. Arpini, T. Guerra e Oliveira, M. Campos-Toimil, S.S. Meyrelles, T.M.C. Pereira, E.C. Vasquez. 2020.„Oxidative Stress and Dementia in Alzheimer’s Patients: Effects of Synbiotic Supplementation”. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. DOI: 10.1155/2020/2638703. [21] Turnbaugh P.J., R.E. Ley, M. Hamady, C.M. Fraser-Liggett, R. Knight, J.I. Gordon. 2007.„The human microbiome project”. Nature 449 (7164) : 804-810. [22] Wall R., J.F. Cryan, R.P. Ross, G.F. Fitzgerald, T.G. Dinan, C. Stanton. 2014. „Bacterial neuroactive compounds produced by psychobiotics”. Advances in Experimental Medicine and Biology 817 : 221-239. DOI: 10.1007/978-1-4939-0897-4_10. [23] Wierzchanowska W.M., T. Iwanicki. 2020. „Rola mikrobiomu jelitowego w funkcjonowaniu układu nerwowego”. KOSMOS 69 (2) : 301-311.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-2 , nr katalogowy 130595
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH