Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 1
Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Effect of lucuma powder addition on the quality characteristics of wheat bread
Klaudia Martynow
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 130212
Streszczenie
Celem pracy była ocena wpływu dodatku lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego. Materiałem do badań była sproszkowana lucuma, którą dodawano w ilości 2, 5, 10, 15 i 20%. Przeprowadzono ocenę organoleptyczną pieczywa oraz określono straty piecową i wypiekową. Ponadto oceniono instrumentalnie barwę i elastyczność miękiszu. Wyniki badań wykazały, że większe dodatki lucumy (15 i 20%) zmniejszały straty pieczywa, ale negatywnie wpływały na objętość pieczywa oraz porowatość i elastyczność miękiszu. Dodatek lucumy 2-10% korzystnie wpływał na cechy organoleptyczne pieczywa i nie zmieniał znacząco objętości i strat pieczywa. Wraz ze zwiększaniem dodatku lucumy barwa pieczywa ciemniała.
Abstract
The aim of the study was to evaluate the effect of lucuma addition on quality features of wheat bread. 2, 5, 10, 15 and 20% of powdered lucuma was added. The bread organoleptic properties and the oven and baking losses were determined. Moreover, the crumb color and elasticity were instrumentally assessed. The results showed that higher lucuma additives (15 and 20%) reduced the bread losses, but negative influenced on the bread volume and the crumb porosity and elasticity. 2-10% of lucuma addition had a positive effect on the bread organoleptic characteristics and did not significantly change the bread volume and losses. With increasing lucuma’s addition, the color of the bread darkened.
Słowa kluczowe
lucuma
owoce tropikalne
pieczywo pszenne
jakość pieczywa
ocena organoleptyczna
Keywords
lucuma
tropical fruit
wheat bread
bread quality
organoleptic evaluation
Bibliografia
[1] Alkandari D., H. Sarfraz, J.S. Sidhu. 2019. Amla fruit powder addition influences objective color and instrumental texture of pan bread. Journal of Food Science and Technology 56:2750-2757. [2] Bukhari D. A. M., M.J. Siddiqui, S.h. Shamsudin, M.M. Rahman, S.Z.M. So’ad. 2017. α-glucosidase inhibitory activity of selected Malaysian plants. Journal of Pharmaceutical and Biological Sciences 9:164-170. [3] Czapska-Pietrzak I., e. Studzińska-Sroka, W. Bylka. 2019. Ocena działania przeciwcukrzycowego ekstraktów otrzymanych z wybranych surowców roślinnych. Postępy Fitoterapii 20:167-174. [4] Fuentealba C., L. Gálvez, A. Cobos, J.A. Olaeta, B.G. Defilippi, R. Chirinos, R. Pedreschi. 2016. Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. Food Chemistry 190:403-411. [5] Gómez-Maqueo A., E. Bandino, J.I. Hormaza, M.P. Cano. 2020. Characterization and the impact of in vitro simulated digestion on the stability and bioaccessibility of carotenoids and their esters in two Pouteria lucuma varieties. Food Chemistry 316:1-15. [6] Guerrero-Castillo P., S. Reyes, J. Robles, M.J. Simirgiotis, B. Sepulveda, R. Fernandez-Burgos, C. Areche. 2019. Biological activity and chemical characterization of Pouteria lucuma seeds: A possible use of an agricultural waste. Waste Management 88:319-327. [7] Horubałowa A., T. Haber. 1994. Analiza techniczna w piekarstwie, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne. [8] Inga M., J.M. García, A. Aguilar-Galvez, D. Campos, C. Osorio. 2019. Chemical characterization of odour-active volatile compounds during lucuma (Pouteria lucuma) fruit ripening. CyTA-Journal of Food 17:494-500. [9] Jakubczyk T., T. Haber. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wydawnictwo SGGW-AR, Warszawa. [10] Lazo W. 1990. Antimicrobial action of some plants of medicinal use in Chile. Boletín Micológico 5:25-28. [11] Ma J., 2004. Polyphenolic antioxidants from Sapotaceae fruits. The City University of New York:New York:1-98. [12] Miśniakiewicz M. 2003. Badania i ocena jakości pieczywa preferowanego w Krakowie. Zeszyty Naukowe/Akademia Ekonomiczna w Krakowie. 623:15-27. [13] Pastuszak W. 2000. Barwa w grafice komputerowej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 51-59. [14] Quispe A., C. Leydin. 2017. efecto de la adicion de pulpa de lucuma (Pouteria obovata) variedad seda sobre el color sensorial, color y firmeza instrumental y aceptabilidad general en muffins. Universidad Privada Antenor Orrego: 4-78. [15] Raskin I., B. Schmidt, C. Villano, L.e. R. Castillo. 2011. Preparation and use of Pouteria lucuma extract. U.S. Patent Application: No. 13/129,077. [16] Rozylo R., J. Laskowski, D. Dziki. 2011. Właściwości fizyczne chleba pszennego wypiekanego z ciasta o zróżnicowanych parametrach. Acta Agrophysica 18:421-430. [17] Sajdakowska M., M. Jeżewska-Zychowicz. 2017. Postawy konsumentów wobec pieczywa a postrzeganie chleba z dodatkiem błonnika. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 24:113-125. [18] Silva Pinto M., L.G. Ranilla, E. Apostolidis, F.M. Lajolo, M.I. Genovese, K. Shetty. 2009. Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. Journal of Medicinal Food 12:278-291. [19] Yahia E. M., F. Guttierrez-Orozco. 2011. Lucuma (Pouteria lucuma (Ruiz and Pav.) Kuntze). In: Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits. Woodhead Publishing: 443-450.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-1 , nr katalogowy 130212
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH