Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 1
Możliwość uprawy sorga w Polsce i kierunki wykorzystania jego ziarna
Possibility of cultivating sorghum in Poland and directions of using its grains
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 130210
Streszczenie
Sorgo jest na świecie piątym zbożem pod względem skali produkcji. Pozycja ta związana jest z dużą tolerancją tej rośliny na niedobory wody, przy jednocześnie dość dobrym plonowaniu. Dlatego też główne rejony uprawy sorga skoncentrowane są w Afryce i Azji. W Polsce, ze względu na wystarczającą podaż ziarna konsumpcyjnego i paszowego głównych zbóż (pszenicy, pszenżyta, żyta, owsa oraz jęczmienia), brak było zainteresowania ze strony plantatorów uprawą sorga. Roślina ta ma również wysokie wymagania termiczne w okresie wschodów i wymaga długiego okresu wegetacyjnego, stąd też nieliczne wytwory spożywcze z sorga pochodziły z importowanego ziarna. Pomimo że roślina ta wciąż ma mały areał uprawy, widoczne są próby podejmowane przez plantatorów uprawy sorga w Polsce [20]. Ziarno tego zboża wykorzystane może zostać zarówno w żywieniu ludzi, jak również ma zastosowanie w produkcji pasz oraz może być wykorzystane energetycznie w procesie produkcji bioetanolu.
Abstract
Sorghum is the fifth largest grain in the world in terms of production scale. This position is related to the high tolerance of this plant to water shortages, and at the same time quite good yield. Therefore, the main cultivation areas of sorghum are concentrated in Africa and Asia. In Poland, due to the sufficient supply of consumption and feed grains for the main cereals (wheat, triticale, rye, oats and barley), there was no interest on the part of growers in the cultivation of sorghum. This plant also has high thermal requirements during the emergence period and requires a long growing season, hence the few food products made of sorghum were from imported grains. Despite the fact that this plant still has a small acreage of cultivation, there are visible attempts of growers to cultivate sorghum in Poland. The grains of this cereal can be used both in human nutrition, in the production of fodder, as well as can be used energetically in the production of bioethanol.
Słowa kluczowe
sorgo
wartość odżywcza
wartość paszowa
uprawa sorga
taniny
Keywords
sorghum
nutritional value
fodder value
cultivation of sorghum
tannins
Bibliografia
[1] Awika J. M., L.W. Rooney, 2004. Sorghum phytochemicals and their potencial impact on human health. Phytochemistry, 65(9): 1199-1221. [2] Badigannavar A., G. Girish, V. Ramachandran, T.R. Ganapathi, 2016. Genotypic variation for seed protein and mineral content among post-rainy season-grown sorghum genotypes. The Crop Journal, 4(1): 61-67. [3] Baholet D., K. Mrvova, P. horky, L. Pavlata, 2018. Comparison of nutrient composition of sorghum varieties depending on different soil types. https://pdfs.semanticscholar.org/61a5/3a2fb7e6582b3f5940d- 29f4e0c48f43e4c11.pdf. [4] Bryden W.L., X. Li, G. Ravindran, L.I. hew, V. Ravindran, 2009. Ileal Amino Acid Digestibility Values of feedstuffs in Poultry. RIRDC Canberra. [5] Chmielewska J., E. Dziuba, B. Foszczyńska, J. Sowiński, 2014. Ziarno sorgo jako surowiec do produkcji bioetanolu. Przemysł Chemiczny 8(93): 1390-1392. [6] Czerwińska D., 2010. Walory żywieniowe i możliwości wykorzystania sorgo w żywieniu człowieka. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 11(54): 13-14. [7] Dicko M. h., h. Gruppen, A.S. Traoré, A.G. Voragen, W.J. Van Berkel, 2006. Sorghum grain as human food in Africa: relevance of content of starch and amylase activities. African Journal of Biotechnology, 5(5): 384-395. [8] Food and Agricultural Organization (fAO) 1995. Sorghum and millet in human nutrition. FAO food Nutr Ser, Rome; 27. [9] Harasym J., T. Pieciuń, 2010. Nietypowe słody piwowarskie – przegląd. Nauki Inżynierskie i Technologie, 92: 77-91. [10] Kołodziejczyk P., J. Michniewicz, 2018. Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródła błonnika pokarmowego. Żywność Nauka Technologia Jakość, 25(3): 5-22. [11] Li A., S. Jia, A. Yobi, Z. Ge, S.J. Sato, C. Zhang, R. Angelovici, T.E. Clemente, D.R. Holding, 2018. Editing of an alpha-kafirin gene family increases, digestibility and protein quality in sorghum. Plant physiology, 177(4): 1425-1438. [12] Massafaro M., A. Thompson, M. Tuinstra, B. Dilkes, C.F. Weil, 2016. Mapping the increased protein digestibility trait in the high-lysine sorghum mutant P721Q. Crop Science, 56(5): 2647-2651. [13] Moreau R.A., A.F. Harron, M.J. Powell, J.L. Hoyt, 2016. A comparison of the levels of oil, carotenoids, and lipolytic enzyme activities in modern lines and hybrids of grain sorghum. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 93(4): 569-573. [14] Patekar S., D. Moreand, S. hashmi, 2017. Studies on physico-chemical properties and minerals content from different sorghum genotypes. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(5): 600-604. [15] Peerzada A.M., H.H. Ali, B.S. Chauhan, 2017. Weed management in sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] using crop competition: A review. Crop Protection, 95: 74-80. [16] Salinas I., A. Pro, Y. Salinas, E. Sosa, C.M. Becerril, M. Cuca, M. Cervantes, J. Gallegos, 2006 Compositional variation amongst sorghum hybrids: Effect of kafirin concentration on metabolizable energy. Journal of Cereal Science, 44: 342-346. [17] Selle P.h., D.J. Cadogan, X. Li, W.L. Bryden, 2010. Implications of sorghum in broiler chicken nutrition. Animal Feed Science and Technology, 156(3-4):57-74. [18] Sobolewska M., A. Jaroszewska, M. Bury, 2018. Wpływ nawożenia azotem na właściwości amylograficzne mąki z sorgo. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6 (62): 32-33. [19] Sowiński J., L. Kuta, 2015. Analiza ekonomiczna uprawy sorgo ziarnowego w zależności od technologii zbioru. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 110: 191-203. [20] Sus J. 2020. Sorgo ziarnowe w Polsce. Fauna & Flora, 4(255): 21-22. [21] Wójcik I., A. Doroszewski, E. Wróblewska, P. Koza, 2019. Susza rolnicza w uprawie zbóż jarych w Polsce w latach 2006-2017. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 19: 77-95. [22] Zawadzki K., 2011. Badania nad przemiałem sorgo i możliwością wykorzystania uzyskanej mąki w produkcji pieczywa bezglutenowgo. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 1(55):11. [23] Zawadzki K., 2013. Mąka z sorgo coraz popularniejszym składnikiem produktów bezglutenowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 10(57):18. [24] Zawadzki K. 2015. Sorgo – zboże o szerokich możliwościach wykorzystania. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 7(59):19.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-1 , nr katalogowy 130210
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH