Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 1
Wpływ nawożenia azotem i gęstości siewu na wartość wypiekową pszenicy orkisz
Influence of nitrogen fertilization and sowing density on the baking quality of spelt wheat
Anna Szafrańska
Grażyna Podolska
nr katalogowy: 130208
Streszczenie
Celem pracy było określenie wpływu nawożenia azotem i gęstości siewu na wartość technologiczną ziarna pszenicy Triticum spelta L. odmiany Rokosz. W doświadczeniu polowym zastosowano 3 poziomy gęstości siewu: 400 ziaren/m2, 500 ziaren/m2 i 600 ziaren/m2, oraz 4 poziomy nawożenia azotem: 0 kg N/ha (obiekt kontrolny), 40 kg N/ha, 80 kg N/ha i 120 kg N/ha. Określono wartość technologiczną ziarna i uzyskanej mąki poprzez ocenę zawartości białka, ilości glutenu, liczby opadania oraz cech reologicznych ciasta za pomocą farinografu, alweografu i mixolabu. Stwierdzono istotny wpływ nawożenia azotem na wartość wypiekową ziarna i mąki uzyskanej z pszenicy orkisz odmiany Rokosz: zawartość białka, ilość glutenu, cechy reologiczne ciasta badane za pomocą farinografu, alweografu i mixolabu. Najkorzystniej oceniono próby przy zastosowaniu najwyższej dawki azotu w ilości 120 kg N/ha, przy której uzyskano najwyższą zawartość białka (15,0 % s.m.), wodochłonność mąki (57,7%) oraz alweograficzną wartość wypiekową W (205×10-4J). Gęstość siewu oddziaływała istotnie jedynie na rozmiękczenie ciasta, wartość wypiekową (W), rozciągliwość ciasta (L) i wskaźnik rozciągania ciasta (G).
Abstract
The aim of this research was determination the influence of nitrogen fertilization and sowing density on the technological value of Triticum spelta L. cultivar Rokosz. In the field trial the 3 levels of sowing density were considered: 400, 500, 600 grains/m2 and 4 levels of nitrogen fertilization: 0 (control), 40, 80, 120 kg N/ha. The technological value of grain and flour obtained during laboratory milling were determined according to protein and gluten content, rheological properties of a dough by farinograph, alveograph and mixolab. The most favourable grain were obtained with the highest application of nitrogen fertilization dose (120 kg N/ha) with resulted in the highest protein content (15% d.m.), water absorption (57,5%) and baking value W (205×10-4J). Sowing density significantly influenced only the dough softening, baking value (W), dough extensibility (L) and swelling index (G).
Słowa kluczowe
alveograf
farinograf
mixolab
nawożenie azotem
pszenica orkisz
Keywords
alveograph
farinograph
mixolab
nitrogen fertilization
spelt
Bibliografia
[1] Biel W., G. Hury, A. Jaroszewska, J. Sadkiewicz, S. Stankowski. 2016. The effect of tillage system and nitro gen fertilization on nutritional value of Winter pelt wheat cultivars. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 220(40)4: 23-32. [2] Ceglińska A., 2003. Technological value of spelt and common wheat hybrid. EJPAU, Food Sci. Technol. 6, 1–7. [3] Hury G., S. Stankowski, A. Makarewicz, M. Sobolewska, W. Biel, N. Opatowicz. 2016. He effect of soil tillage system and nitrogen fertilization on baking quality of winter spelt cultivars. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 330(40)4, 91-100. [4] Krawczyk P., A. Ceglińska, K. Izdebska, 2008. Porównanie właściwości reologicznych ciasta i jakości pieczywa otrzymanego z mąki orkiszu i pszenicy zwyczajnej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (59), 141–151. [5] Marconi e., M. Carcea, M. Schiavone, R. Cubadda. 2002. Spelt (Triticum spelta L.) pasta quality: combined effect of flour properties and drying conditions. Cereal Chem. 79, 634–639. [6] Mikos M., G. Podolska. 2012. Bread-maikng quality of old common bread (Triticum aestivum ssp. vulgare L.) and spelt (Triticum aestivum ssp. spelta L.) wheat cultivars. J. Food Agric. Environ. 10, (374),221–224. [7] Podolska G., e. Aleksandrowicz, A. Szafrańska. 2020. Bread making potential of Triti-cum aestivum and Triticum spelta species. Open Life Science Vol. 15: Issue 1. [8] Podolska G., J. Rothkaehl, W. Górniak, S. Stępniewska. 2015. Wpływ nawożenia azotem i gęstości siewu na plon i wartość wypiekową pszenicy orkisz (Triticum aestivum. Ssp. pelta) odmiany Rokosz. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublina – Polonia, Vol. LXX(1) Sectio E, 93-103. [9] Rachoń L., G. Szumiło, S. Stankowski. 2011. Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta). Fragm. Agron. 28 (4), 52–59. [10] Rachoń L., G. Szumiło, A. Szafrańska, D. Kotyrba. 2016: Bread-making potential of selected spring wheat species depending on crop year and production technology intensity, Zemdirbyste-Agriculture, vol. 103, No. 4,369‒376. [11] Szafrańska A. 2015. Predicting the farinograph and alveograph properties of flour based on the results of mixolab parameters. Acta Agrophysica, 22(4), 461-473 [12] Szafrańska A. 2020. Ocena wartości wypiekowej mąki za pomocą mixolabu. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 9: 14-19. [13] Szafrańska A., L. Rachoń, G. Szumiło. 2015: Estimation of protein-starch complex od selected wheat species depending on producion technology intensity. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 582, 81-90. [14] Wiwart M., A. Szafrańska, U. Wachowska, E. Suchowilska. 2017 Quality Parameters and Rheological Dough Properties of fifteen Spelt (Triticum spelta, L) Varieties Cultivated Today. Cereal Chemistry Journal.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-1 , nr katalogowy 130208
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH