Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 11-12
Rola rodziców we wspieraniu spożywania warzyw i owoców przez dzieci
The role of parents in supporting the consumption of vegetables and fruit by children
10.15199/64.2020.9–10.4
Barbara Groele
Dominika Głąbska
Krystyna Gutkowska
Dominika Guzek
nr katalogowy: 129640
10.15199/64.2020.9–10.4
Streszczenie
Niedostateczne spożycie owoców i warzyw jest powszechne u dorosłych i dzieci, ale u dzieci zwiększenie spożycia jest szczególnie istotne, gdyż może ono oddziaływać również na późniejsze spożycie w okresie dorosłym. W przypadku dzieci determinanty spożycia, takie jak dostępność w domu i wzorce spożycia przez rodziców, mogą szczególnie wpływać na spożycie warzyw i owoców. Celem pracy była analiza piśmiennictwa dotyczącego związku między zachowaniami żywieniowymi spożycia warzyw i owoców oraz preferencjami u rodziców i dzieci.
Abstract
The inadequate fruit and vegetable intake has been common for adults and children, while for children increasing intake is especially important, as intake during childhood predicts future adulthood intake. For children, the determinants of consumption, such as at-home accessibility and parental consumption patterns, may especially influence vegetables and fruit intake. The aim of this study was the analysis of the literature on the association between vegetables and fruit consumption behaviors and the preferences of parents and their children.
Słowa kluczowe
warzywa
owoce
matki
dzieci
preferencje żywieniowe
konsumpcja
Keywords
vegetables
fruit
mothers
children
food preferences
consumption
Bibliografia
[1] Agudo Antonio. 2004. Measuring intake of fruit and vegetables. Background paper for the Joint FAO/WHO Workshop on Fruit and Vegetables for Health. 1–3 September 2004, Kobe, Japan. https://www.who.int/dietphysicalactivity/ publications/f&v_intake _measurement .pdf. [2] Beltran Alicia, O'Connor M.Teresa, Hughes O. Sheryl, Thompson Debbe, Baranowski C. Janice, Nicklas A. Theresa, Baranowski Tom. 2017. Parents' Qualitative Perspectives on Child Asking for Fruit and Vegetables. Nutrients, 9(6), 575. [3] Blaine E. Rachel, Kachurak Alexandria, Davison K. Kirsten,Klabunde Rachel, Fisher Jenifer Orlet. 2017. Food parenting and child snacking: a systematic review. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., 3;14(1), 146. [4] Chung Louisa Ming Yan, Fong Shirley Siu Ming. 2018. Appearance alteration of fruits and vegetables to increase their appeal to and consumption by school-age children: A pilot study. Health Psychol. Open, 5(2). [5] Cooke Lucy. 2007. The importance of exposure for healthy eating in childhood: a review. J. Hum. Nutr. Diet., 20(4), 294–301. [6] Corsini Nadia, Slater Aamy, Harrison Adam, Cooke Lucy, Cox N. David. 2013. Rewards can be used effectively with repeated exposure to increase liking of vegetables in 4-6-year-old children. Public Health Nutr., 16(5), 942–951. [7] Cullen Karen Weber, Baranowski Tom, Owens Emiel, Marsh Tara, Rittenberry Latroy, de Moor Carl. 2003. Availability, accessibility, and preferences for fruit, 100% fruit juice, and vegetables influence children's dietary behavior. Health Educ. Behav., 30(5), 615–626. [8] Deen I. Kemal, Silva Hiroshi, Deen Raeed, Chandrasinghe C. Pramodh. 2016. Colorectal cancer in the young, many questions, few answers. World J. Gastrointest. Oncol., 8(6), 481–488. [9] Draxten Michelle, Fulkerson A. Jayne, Friend Sarah, Flattum F. Colleen,; Schow Robin. 2014. Parental role modeling of fruits and vegetables at meals and snacks is associated with children's adequate consumption. Appetite, 78, 1–7. [10] FAO/WHO, World Health Organization. 2005. Fruit and vegetables for health: report of the Joint FAO/WHO Workshop on Fruit and Vegetables for Health. WHO: Geneva, Switzerland. [11] FAO/WHO. 2003. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases; Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation; Technical Report Series, No. 916; WHO: Geneva, Switzerland. [12] Fisher Jennifer Orlet, Mitchell C. Diane,. Smiciklas-Wright Helen, Birch Leann Lipps. 2002. Parental influences on young girls' fruit and vegetable, micronutrient, and fat intakes. J. Am. Diet. Assoc., 102(1), 58–64. [13] Gibson Edward Leigh, Wardle Jane, Watts J.Carolyn. 1998. Fruit and vegetable consumption, nutritional knowledge and beliefs in mothers and children. Appetite, 31(2), 205–228. [14] Guzek Dominika, Głąbska Dominika, Lange Ewa, Jeżewska-Zychowicz Marzena. 2017. A Polish Study on the Influence of Food Neophobia in Children (10–12 Years Old) on the Intake of Vegetables and Fruits. Nutrients, 2;9(6), 563. [15] Guzek Dominika, Głąbska Dominika, Mellová Blanka, Zadka Katarzyna, Żywczyk Katarzyna, Gutkowska Krystyna. 2018. Influence of Food Neophobia Level on Fruit and Vegetable Intake and Its Association with Urban Area of Residence and Physical Activity in a Nationwide Case-Control Study of Polish Adolescents. Nutrients, 13;10(7), 897. [16] Kelly P.Michael, Barker Mary. 2016. Why is changing health-related behaviour so difficult? Public Health, 136, 109–116. [17] Korinek V. Elizabeth, Bartholomew B. John, Jowers M. Esabelle, Latimer A. Lara. 2015. Fruit and vegetable exposure in children is linked to the selection of a wider variety of healthy foods at school. Matern. Child. Nutr., 11(4), 999–1010. [18] Pearson Natalie, Biddle J. Stuart, Gorely Trish. 2009. Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review. Public Health Nutr., 12(2), 267–283. [19] Remington Anna, AĽez Elizabeth, Croker Helen, Wardle Jane, Cooke Lucy. 2012. Increasing food acceptance in the home setting: a randomized controlled trial of parent-administered taste exposure with incentives. Am. J. Clin. Nutr., 95(1), 72–77. [20] Robson M. Shannon, Couch C. Sarah, Peugh L. James, Glanz Karen, Zhou Chuan, Sallis F. James, Saelens E. Brian. 2016. Parent Diet Quality and Energy Intake Are Related to Child Diet Quality and Energy Intake. J. Acad. Nutr. Diet., 116(6), 984–990. [21] Russell G. Catherine, Worsley Anthony, Liem G. Djim. 2015. Parents' food choice motives and their associations with children's food preferences. Public Health Nutr., 18(6), 1018–1027. [22] Savage S. Jennifer, Fisher Jennifer Orlet, Birch L. Leann. 2007. Parental influence on eating behavior: conception to adolescence. J. Law Med. Ethics, 35(1), 22–34. [23] Scaglioni Silvia, de Cosmi Valentina, Ciappolino Valentina, Parazzini Fabio, Brambilla Paolo, Agostoni Carlo. 2018. Factors Influencing Children's Eating Behaviours. Nutrients, 31;10(6), 706. [24] Song Kyundhee, Lee Hongmie. 2013. Association between the Number of Unfamiliar Vegetables and Dietary Factors of Elementary School Children. Prev. Nutr. Food Sci., 18(4), 280–286. [25] te Velde J. Saskia, Wind Marianne, van Lenthe J. Frank, Klepp KnuInge, Brug Johannes.2006. Differences in fruit and vegetable intake and determinants of intakes between children of Dutch origin and non-Western ethnic minority children in the Netherlands - a cross sectional study. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., 22(3), 31. [26]Thompson Debbe, Ferry J. Robert, CullenW. Karen, Liu Yan. 2016. Improvement in Fruit and Vegetable Consumption Associated with More Favorable Energy Density and Nutrient and Food Group Intake, but not Kilocalories. J. Acad. Nutr. Diet., 116, 1443–1449. [27] USDA. 2015. Dietary guidelines for Americans 2015-2020, eight edition. https:// health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf). [28] Vepsäläinen Henna, Nevalainen Jaakko, Fogelholm Mikael, Korkalo Liisa, Roos Eva, Ray Carola, Erkkola Maijaliisa. 2018. DAGIS consortium group. Like parent, like child? Dietary resemblance in families. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., 15(1), 62. [29] Wang Youfa, Beydoun A. May, Li Ji, Liu Yinghui, Moreno A. Luis. 2011. Do children and their parents eat a similar diet? Resemblance in child and parental dietary intake: systematic review and meta-analysis. J. Epidemiol. Community Health, 65(2), 177–189. [30] Westenhoefer Joachim. 2005. Age and gender dependent profile of food choice. Forum Nutr., 44–51. [31] WHO, World Health Organization. 2003. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of the joint WHO/FAO expert consultation. WHO Technical Report Series, No. 916 (TRS 916). [32] WHO, World Health Organization. 2014. Increasing fruit and vegetable consumption to reduce the risk of noncommunicable diseases, https://www. who.int/elena/titles/bbc/ fruit_vegetables_ncds/en/ WHO: Geneva, Switzerland. [33] Wyse Rebecca, Campbell Elizabeth, Nathan Nicole, Wolfenden Luke. 2011. Associations between characteristics of the home food environment and fruit and vegetable intake in preschool children: a cross-sectional study. BMC Public Health, 11, 938. [34] Yee Z. Andrew, Lwin O. May, Ho S. Shirley. 2017. The influence of parental practices on child promotive and preventive food consumption behaviors: a systematic review and meta-analysis. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act.,11;14(1), 47. [35] Zeinstra G. Gertrude, Koelen A. Maria, Kok J. Frans, de Graaf Cees.2007. Cognitive development and children's perceptions of fruit and vegetables; a qualitative study. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., 4, 30.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-11-12 , nr katalogowy 129640
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2020-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-11-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH