Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 11
Żywienie osób w wieku starszym
Nutrition of the Elderly
10.15199/65.2020.11.6
Magdalena Siuba-Strzelińska
nr katalogowy: 129155
10.15199/65.2020.11.6
Streszczenie
Starzenie się to naturalny proces fizjologiczny, który przebiega indywidualnie w zależności od wielu czynników, takich jak obecność chorób, przyjmowanie leków, aktywność fizyczna czy stan odżywienia. Jest to proces nieodwracalny, jednak dzięki właściwej diecie można go opóźnić. W artykule przedstawiono, jakie zmiany zachodzące w organizmie i związane z procesem starzenia mogą wpływać na wystąpienie problemów z żywieniem. Zaprezentowano zasady zdrowego żywienia dla osób w wieku starszym z 2017 r., które zestawiono z najnowszymi zaleceniami z 2020 r., przygotowanymi w formie „zdrowego talerza”. Dodatkowo poruszono tematykę niedożywienia u seniorów oraz przedstawiono zasady suplementacji diety seniora.
Abstract
Aging is a natural physiological process that varies individually depending on many factors, such as the presence of diseases, medications, physical activity and nutritional status. It is an irreversible process, but it can be delayed with a proper diet. The article presents what changes occurring in the body related to the aging process may influence the occurrence of nutritional problems. The principles of healthy eating for the elderly from 2017 were presented, which were compared with the latest recommendations from 2020 prepared in the form of a „healthy plate”. Additionally, the subject of malnutrition in elderly people was discussed and the rules of supplementing the diet of seniors were presented.
Słowa kluczowe
starzenie się
niedożywienie
dieta seniora
suplementy
Keywords
aging
malnutrition
senior diet
supplements
Bibliografia
[1] Bell C.L., B.K. Tamura, K.H. Masaki, E.J. Amella. 2013. „Prevalence and measures of nutritional compromise among nursing home patients: weight loss, low body mass index, malnutrition, and feeding dependency, a systematic review of the literature”. Journal of the American Medical Directors Association 14 (2) : 94-100. [2] Duda G., A. Sara. 2008. „Polskie rekomendacje dotyczące spożycia witamin i składników mineralnych przez osoby w starszym wieku”. Farmacja Współczesna 1 : 16-23. [3] GBD 2017 Diet Collaborators. 2019.„Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017”. Lancet 393 (10184) : 1958-1972 [4] Grabowska E., M. Spodaryk. 2006. „Zasady żywienia osób w starszym wieku”. Gerontologia Polska 14 (2) : 57-62. [5] Grzymisławski M. 2019. Dietetyka kliniczna. Warszawa: PZWL. [6] Hamirudin A.H., K. Charlton, K. Walton. 2016. „Outcomes related to nutrition screening in community living older adults: a systematic literature review”. Archives of Gerontology and Geriatrics 62 : 9-25. [7] Jarosz M. 2008. Żywienie osób w wieku starszym. Instytut Żywności i Żywienia zaleca. Warszawa: PZWL. [8] Jarosz M. 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: IŻŻ. [9] Jarosz M., E. Rychlik. 2018.„Niedobory makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym”. W Żywienie i styl życia osób w starszym wieku, 15-24. Warszawa: IŻŻ. [10] Jarosz M., R. Rychlik, I. Sajór. 2017.„Populacja osób w starszym wieku”. W Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, 110-119. Warszawa: IŻŻ. [11] Kłęk S. 2020. Leczenie żywieniowe w onkologii. Warszawa: PZWL. [12] Kritchevsky S.B. 2016. „Nutrition and Healthy Aging”. The Journals of Gerontology: Series A. 71 (10) : 1303-1305. [13] Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP-PZH www.ncez.pl. [14] Raport GUS. 2016. Ludność w wieku 60+. Struktura demograficzna i zdrowie. [15] Raport GUS. 2020. Sytuacja osób starszych w Polsce w 2018 r. [16] Rusińska A., P. Płudowski, M. Walczak , M.K. Borszewska-Kornacka, A. Bossowski, D. Chlebna-Sokół, J. Czech-Kowalska, A. Dobrzańska, E. Franek, E. Helwich, T. Jackowska, M. Kalina, J. Konstantynowicz, J. Książyk, A. Lewiński, J. Łukaszkiewicz, E. Marcinowska-Suchowierska, A. Mazur, I. Michałus, J. Peregud-Pogorzelski, H. Romanowska, M. Ruchała , P. Socha, M. Szalecki, M . Wielgoś, D. Zwolińska, A . Zygmunt. 2018. „Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – Nowelizacja 2018 r.”. Postępy Neonatologii 24 (1) : 1-24.suplementacji i leczenia witaminą D – Nowelizacja 2018 r.”. Postępy Neonatologii 24 (1) : 1-24. [17] Stoś K., B. Krygier, A. Głowala, M. Jarosz. 2014.„Suplementy diety w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem produktów dla osób starszych”. Żywienie Człowieka i Metabolizm 41 (1) : 30-38. [18] Volkert D., A.M. Beck, T. Cederholm, A. Cruz-Jentoft, S. Goisser, L. Hooper, E. Kiesswetter, M. Maggio, A. Raynaud-Simon, C.C. Sieber, L. Sobotka, D. van Asselt, R. Wirth, S.C. Bischoff. 2019.„ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics”. Clinical Nutrition 1-38 : 10e47.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-11 , nr katalogowy 129155
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH