Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 11
Dodatki do żywności oparte na związkach heterocyklicznych zawierających azot
Food additives based on heterocyclic nitrogen-containing compounds
10.15199/62.2020.11.6
Anna Maj
Agnieszka Kudelko
nr katalogowy: 129133
10.15199/62.2020.11.6
Streszczenie
Dokonano przeglądu doniesień literaturowych na temat najczęściej stosowanych w przemyśle spożywczym dodatków do żywności opartych na heterocyklicznych związkach zawierających azot. Przedstawiono najważniejsze informacje na temat właściwości, występowania oraz bezpieczeństwa stosowania tych dodatków. W szczególności omówiono budowę i funkcje technologiczne wybranych heterocyklicznych dodatków do żywności w celu pogłębienia świadomości konsumentów, którzy w obawie o swoje zdrowie oczekują rzetelnych badań toksykologicznych i kontroli żywności.
Abstract
A review, with 54 refs., of occurrence and safety of additives in the food industry.
Bibliografia
[1] H.A. El Rabey, M.N. Al-Seeni, A.I. Al-Sieni, A.M. Al-Hamed, M.A. Zamzami, F.M. Almutairi, J. Food Biochem. 2019, 43, 1. [2] E. Chazelas, M. Deschasaux, B. Srour, E. Kesse-Guyot, C. Julia, B. Alles i in., Sci. Rep. 2020, 10, 1. [3] Z. Zachwieja, Interakcje leków z pożywieniem, MedPharm, Wrocław 2016. [4] D. Mebs, F. Wolter, H. Raab, J. Stein, M. Bronkowska, S. Ulrich, T. Gaschott, V. Mersch-Sundermann, Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności oraz wpływu pokarmu na farmakoterapię. Intoksykacje i inne zagrożenia zdrowia naturalnymi składnikami żywności, dodatkami i zanieczyszczeniami, MedPharm, Wrocław 2015. [5] J. Dzieniszewski, M. Jarosz, Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, PZWL, Warszawa 2010. [6] J. Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska, Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004. [7] R.J. Turesky, Toxicol. Lett. 2007, 168, 219. [8] R. Merinas-Amo, M. Martinez-Jurado, S. Jurado-Güeto, Á. Alonso-Moraga, T. Merinas-Amo, Foods 2019, 8, 1. [9] K. Rovina, S. Siddiquee, S. MdShaarani, Crit. Rev. Anal. Chem. 2017, 47, 309 [10] Y.F. Sasaki, S. Kawaguchi, A. Kamaya, M. Ohshita, K. Kabasawa, K. Iwama i in., Mutat. Res. Genet. Toxicol. Environ. Mutagen. 2002, 519, 103. [11] D. McCann, A. Barrett, A. Cooper, D. Crumpler, L. Dalen, K. Grimshaw i in., Lancet 2007, 370, 1560. [12] H.M. Abdel-Aziz, N.H. Mekawy, N.E. Ibrahem, EJH 2019, 42, 23. [13] T. Oymak, Ş. Tokalıoğlu, Ş. Cam, S. Demir, Food Addit. Contam. Part A Chem. Anal. Control Expo. Risk. Assess. 2020, 1. [14] Y.M. Abd-Elhakim, G.G. Moustafa, M.M. Hashem, H.A. Ali, K. Abo-EL-Sooud, A.E. El-Metwally, Sci. Pollut. 2019, 26, 12368. [15] M. Ricci, K. Horváti, T. Juhász, I. Szigyártó, G. Török, F. Sebák i in., Q. Rev. Biophys. 2020, 53, 1. [16] R. Parette, R. McCrindle, K.S. McMahon, M. Pena-Abaurrea, E. Reiner, B. Chittim, N. Riddell, G. Voss, F.L. Dorman, W.N. Pearson, Chemosphere 2015, 127, 18. [17] K. Nandate, B.B. Voelzke, Case Rep. Urol. 2016, 2016, 1. [18] R. Sarikaya, M. Selvi, F. Erkoç, Chemosphere 2012, 88, 974. [19] G. Aquilinq, V. Bampidis, M. De Lourdes Bastos, L. Guido Costa, G. Flachowsky i in., EFSA J. 2015, 13, 41081. [20] F. Aguilar, R. Crebelli, A. Di Domenico, B. Dusemund, M. Jose Frutos, P. Galtier, D. Gott, U. Gundert-Remy i in., EFSA J. 2014, 12, 3768. [21] G. Yalcin, S. Seyhan, Asian J. Chem. 2013, 25, 8867. [22] P. Heydarizadeh, I. Poirier, D. Loizeau, L. Ulmann, V. Mimouni, B. Schoefs i in., Mar. Drugs 2013, 11, 3425. [23] C.A. Weemaes, V. Ooms, A.M. Van Loey, M.E. Hendrickx, J. Agric. Food Chem. 1999, 47, 2404. [24] K. Solymosi, B. Mysliwa-Kurdziel, Mini-Rev. Med. Chem. 2017, 17, 1194. [25] S. Pareek, N.A. Sagar, S. Sharma, V. Kumar, T. Agarwal, G.A. González-Aguilar i in., Fruit and vegetable phytochemicals. Chemistry and human health, John Wiley & Sons Ltd., 2017. [26] H.J. Powers, Am. J. Clin. Nutr. 2003, 77, 1352. [27] C. Lambertz, J. Leopold, K. Damme, W. Vogt-Kaute, S. Ammer, F. Leiber, Animal 2019, 1. [28] B. Ratkovska, H. Kunachowicz, B. Przygoda, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2007, 55, nr 6, 90. [29] A. Tylicki, M. Siemieniuk, Post. Hig. Med. Dośw. 2011, 65, 447. [30] A. Nagalski, J. Bryła, Post. Hig. Med. Dośw. 2007, 61, 288. [31] Y.A. Attia, C.V. Vázquez, Y.M.A. Mohamed, Res. Chem. Intermed. 2017, 43, 2013. [32] http://biotechnologia.wpt.uni.opole.pl/wp-content/uploads/WITAMINY- PRAWDA-I-MITY.pdf, dostęp 24 kwietnia 2020 r. [33] E. Bańkowski, Biochemia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2009. [34] S. Sharif, D. Schagen, M.D. Roney, H.H. Limbach, J. Am. Chem. Soc. 2007, 129, 4440. [35] A. Gryszczyńska, Post. Fitoter. 2009, 4, 229. [36] A. Kośmider, K. Czaczyk, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2010, 72, nr 5, 17. [37] Y.S. Tian, X.Y. Fu, Z.Q. Yang, B. Wang, J.J. Gao, M.Q. Wang i in., New Phytol. 2020, 225, 1915. [38] E. Klewicka, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2012, 81, nr 2, 5. [39] D. Hand, S.J. Kim, S.H. Kim, D.M. Kim, J. Food Sci. 1998, 63, 69. [40] M. Gómez, J.M. Lorenzo, Meat Sci. 2012, 91, 513. [41] L.C.M. Cunha, M.L.G. Monteiro, B.R.C. Costa-Lima, J.M. Guedes- -Oliveira, V.H.M. Alves, A.L. Almeida i in., Innov. Food Sci. Emerg. 2018, 49, 136. [42] D.V.T. da Silva, D. dos Santos Baião, F. de Oliveira Silva, G. Alves, D. Perrone, E.M. Del Aguila i in., Molecules 2019, 24, 1. [43] T. Krzyśko-Łupicka, M. Kręcidło, Ł. Kręcidło, Kosmos Probl. Nauk Biol. 2016, 65, 543. [44] J.F. Lawrence, Encyclopedia of food sciences and nutrition, Elsevier Science Ltd., 2003. [45] A. Ali, T.A. More, A.K. Hoonjan, S. Sivakami, Appl. Physiol. Nutr. Metabolism 2017, 42, 1054. [46] J.I. Glendinning, S. Hart, H. Lee, J. Maleh, G. Ortiz, S. Ryu i in., Am. J. Physiol. Cell Physiol. 2019, 1. [47] X. Bian, L. Chi, B. Gao, P. Tu, H. Ru, K. Lu, PLoS ONE 2017, 12, 1. [48] European Commission, Opinion re-evaluation of acesulfame K with reference to the previous SCF opinion of 1991, Brussel 2000. [49] M. Olszanecka-Glinianowicz, L. Czupryniak, Diabetol. Klin. 2013, 2, 63 [50] Praca zbiorowa Chemia żywności (red. Z. Sikorski), WNT, Warszawa 2007. [51] M.R. Weihrauch, V. Diehl, Ann. Oncol. 2004, 15, 1460. [52] K.C. Foletto, B.A. Melo Batista, A.M. Neves, F. de Matos Feijó, C.R. Ballard, M.F. Marques Ribeiro i in., Appetite 2016, 96, 604. [53] http://epgp.inflibnet.ac.in/epgpdata/uploads/epgp_content/food_tech- nology/food_additives/08.flavour_enhancers_for_the__food_industry/ et/2683_et_m8.pdf, dostęp 8 kwietnia 2020 r. [54] P.C.B. Campagnol, B.A. dos Santos, N.N. Terra, M.A.R. Pollonio, Meat Sci. 2012, 91, 334.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH