Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 9-10
Potencjalne właściwości prebiotyczne pektyn i oligosacharydów pektynowych
Potential prebiotic properties of pectins and pectin oligosaccharides
10.15199/64.2020.9–10.2
Urszula T. Jasińska
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 128788
10.15199/64.2020.9–10.2
Streszczenie
W artykule zaprezentowano przegląd literatury z ostatnich lat na temat potencjalnych efektów prebiotycznych pektyn oraz ich pochodnych związków, jakimi są oligosacharydy pektynowe (POS). Pektyny i POS podobnie jak inne uznane prebiotyki, nie są trawione w górnym odcinku przewodu pokarmowego, a jedynie w dolnej jego części, gdzie są selektywnie fermentowane przez bakterie sacharolityczne. Podatność na fermentację jest ściśle powiązana z ich strukturą. Zasygnalizowano potrzebę dalszych badań w celu pełnego wyjaśnienia prebiotycznego mechanizmu ich działania.
Abstract
The article presents a review of the literature from recent years on the potential prebiotic effects of pectins and their derivative compounds which are pectin oligosaccharides (POS). Pectins and POS, like other recognized prebiotics, are not digested in the upper gastrointestinal tract but only in the lower part, where they are selectively fermented by saccharolytic bacteria. Susceptibility to fermentation is closely related to their structure. The need for further research has been indicated to fully explain the prebiotic mechanism of their action.
Słowa kluczowe
pektyna
oligosacharydy pektynowe
prebiotyk
właściwości prebiotyczne
Keywords
pectin
pectin oligosaccharides
prebiotic
prebiotic properties
Bibliografia
[1] Arora Amit, Soumya Singh. 2018. „Pectin, pectic oligosaccharides (POS) and its prebiotic potential”. Journal of Agricultural Engineering and Food Technology 5 (3) : 135–147. [2] Chung Wing Sun Faith, Marjolein Meijerink, Birgitte Zeuner, Jesper Holck, Petra Louis, Anne S. Meyer, Jerry M. Wells, Harry J. Flint and Sylvia H. Duncan. 2017. „Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti–inflammatory commensal bacteria in the human colon”. FEMS Microbiology Ecology, 93, (11) : 1–9. doi: 10.1093/femsec/fix127. [3] Cui Jiefen, Yunhe Lian, Chengying Zhao, Hengjun Du, Yanhui Han, Wei Gao, Hang Xiao. 2019. „Dietary fibers from fruits and vegetables and their health benefits via modulation of gut microbiota”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 18 (5) : 1514–1532. doi.org/10.1111/1541– 4337.12489. [4] Davani–Davari Dorna, Manica Negahdaripour, Iman Karimzadeh, Mostafa Seifan, Milad Mohkam, Seyed Jalil Masoumi, Aydin Berenjian, Younes Ghasemi. 2019. „Prebiotics: definition, Types, Sources, Mechanisms and Clinical Applications”. Foods. 8 (3) : 92. doi: 10.3390/foods8030092. [5] Espinoza Claudia Lara, Millan Elizabeth Carvajal, Quintana Rene Balandran, Franco Yolanda Lopez and Chu Augustin Rascon. 2018. „Pectin and pectin–based composite materials: beyond food texture”. Molecules 23 (4): 942. doi: 10.3390/molecules23040942. [6] Ferreira Lazarte Alvaro. 2019. „In vitro digestibility and fermentability of selected prebiotics and functional carbohydrates with prebiotic potential”. Universidad Autónoma de Madrid. Praca doktorska. 1–387. doi: http://hdl. handle.net/10261/194172. [7] Ferreira Lazarte Alvaro, Javier F. Moreno, Carolina Cueva, Irene Gil– Sánchez, Mar Villamiel. 2019. „Behaviour of citrus pectin during its gastrointestinal digestion and fermentation in a dynamic simulator (simgi®)”. Carbohydrate Polymers. 207 : 382–390. doi.org/10.1016/j.carb- pol.2018.11.088. [8] Gibson R., Roberfroid M. 1995. „Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics”. Journal Nutr. 125 (6) : 1401–1412. doi: 10.1093/jn/125.6.1401. [9] Gibson Glen R., Robert Hutkins, Mary Ellen Sanders, Susan L. Prescott, Raylene A. Reimer, Seppo J. Salminen, Karen Scott, Catherine Stanton, Kelly S. Swanson, Patrice D. Cani, Kristin Verbeke & Gregor Reid. 2017. „The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics”. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 14 : 491–502. doi:10.1038/nrgastro.2017.75. [10] Gomez Belen, Beatriz Gullon, Remedios Yanez, Henk Schols, Jose L. Alonso. 2016. „Prebiotic potential of pectins and pectic oligosaccharides derived from lemon peel wastes and sugar beet pulp: A comparative evaluation”. Journal of Functional Foods. 20 : 108–116. doi.org/10.1016/j. jff.2015.10.029. [11] Koutsos Athanasios, Maria Lima, Lorenza Conterno, Mattia Gasperotti, Martina Bianchi, Francesca Fava, Urska Vrhovsek, Julie A. Lovegrove and Kieran M. Tuohy. 2017. „Effects of commercial apple varieties on human gut microbiota composition and metabolic output using an in vitro colonic model”. Nutrients. 9 (6) : 533. https://doi.org/10.3390/nu9060533. [12] Larsen Nadja, Carlota Bussolo de Souza, Łukasz Krych, Thiago Barbosa Cahu, Maria Wiese, Witold Kot, Karin Meyer Hansen, Andreas Blennow, Koen Venema, Lene Jespersen. 2019. „Potential of pectins to beneficially modulate the gut microbiota depends on their structural properties”. Frontiers in Microbiology 10 : 223. doi: 10.3389/fmicb.2019.00223. [13] Lordan Cathy, Dinesh Thapa, R. Paul Ross and Paul D. Cotter. 2020. „Potential for enriching next–generation healthpromoting gut bacteria through prebiotics and other dietary components”. Gut Microbes. 11 (1) : 1–20. doi: 10.1080/19490976.2019.1613124. [14] Míguez Beatriz, Belén Gómez, Patricia Gullón, Beatriz Gullón and José Luis Alonso. 2016. „Pectic oligosaccharides and other emerging prebiotics”. In V. Rao & L.G. Rao (Eds.), Probiotics and Prebiotics in Human Nutrition and Health. (Chapter 15). New York: IntechOpen 301–330. doi: 10.5772/62830. [15] Moon Jin Seok, Hye Sun Choi, Wooha Joo, Seung Kee Cho, Ling Li, Jung– Hyung Kang, Tae–Jip Kim, Nam Soo Han. 2015. „In vitro digestion and fermentation properties of linear sugar-beet arabinan and its oligosaccha-rides”. Carbohydrate Polymers. 131 : 50–56. doi: https://doi.org/10.1016/j. carbpol.2015.05.022. [16] Pińkowska Hanna, Adrianna Złocińska. 2014. „Pektyny – występowanie, budowa chemiczna i właściwości”. Wiadomości chemiczne. 68: 7–8. [17] Prandi Barbara, Stefania Baldassarre, Neha Babbar, Elena Bancalari, Pieter Vandezande, David Hermans, Geert Bruggeman, Monica Gatti, Kathy Elst, Stefano Sforza. 2018. „Pectin oligosaccharides from sugar beet pulp: mo-lecular characterization and potential prebiotic activity”. Food & Function. 9 : 1557–1569. doi.org/10.1039/C7FO01182B. [18] Shinohara Kenji, Yuji Ohashi, Koh Kawasumi, Atsushi Terada, Tomohiko Fujisawa. 2010. „Effect of apple intake on fecal microbiota and metabolites in humans”. Anaerobe 16 : 510–515. doi.org/10.1016/j.anaer-obe.2010.03.005. [19] Wang Shumin, Yue Xiao, Fengwei Tian, Jianxin Zhao, Hao Zhang, Qixiao Zhai, Wei Chen. 2020. „Rational use of prebiotics for gut microbiota al-terations: Specific bacterial phylotypes and related mechanisms”. Journal of Functional Foods. 66 : 1–13. doi.org/10.1016/j.jff.2020.103838. [20] Wilkowska Agnieszka, Adriana Nowak, Aneta Antczak-Chrobot, Ilona Motyl, Agata Czyżowska, Anna Paliwoda. 2019. „Structurally different pectic oli-gosaccharides produced from apple pomace and their biological activity in vitro”. Żywność. 8 (9) : 365. doi.org/10.3390/foods8090365.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-9-10 , nr katalogowy 128788
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2020-9-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-9-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH