Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 10
Perspektywy wykorzystania owadów i produktów ich przerobu w żywieniu człowieka oraz w różnych gałęziach przemysłu
Perspectives of processing insects for human food and industry
10.15199/62.2020.10.6
Anna K. Żołnierczyk
Aleksandra J. Smorowska
Klaudia Gabryelska
nr katalogowy: 128490
10.15199/62.2020.10.6
Streszczenie
Rosnąca populacja ludzi na świecie zmusza do produkcji większej ilości żywności, co nie jest bezproblemowe. Wiele gatunków insektów może przyczynić się do rozwiązania tych problemów, gdyż są one dobrym źródłem energii, białka, tłuszczu i składników mineralnych. Owady charakteryzują się dużą płodnością, szybkim wzrostem oraz krótkim cyklem życiowym, co wpływa na efektywność, z jaką może być produkowana z nich żywność. Hodowla owadów w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt wydaje się być bardziej przyjazna dla środowiska ze względu na mniejsze zużycie energii, karmy, wody, mniejsze zanieczyszczenie gruntów użytkowych oraz zmniejszoną emisję gazów cieplarnianych.
Abstract
A review, with 69 refs., of insects consumption in the world. The impact of their breeding on the environment and the nutritional value of edible insects, their safety of consumption and industrial applications were taken into consideration.
Bibliografia
[1] http://populacja.population.city/world/, dostęp 9 marca 2020 r. [2] http://phys.org/news/2018-07-billion-countinghow-humans-earth.html, dostęp 15 kwietnia 2020 r. [3] J. Boczek, Zagadnienia Doradztwa Rol. 2013, nr 2, 98. [4] J. Bruinsma, Expert Meeting on How to Feed the World in 2050, Rzym, 24–26 czerwca 2009 r., 118. [5] https://naszaziemia.pl/wiedza/woda-kropla-do-kropli/oszczedzajmy-wode-nie-marnujmy-wody, dostęp 5 kwietnia 2020 r. [6] A. Baiano, Trends Food Sci. Technol. 2020, 100, 35. [7] A.B. Nongonierma, R.J. FitzGerald, Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2017, 43, 239. [8] D. Grimaldi, M. Engel, Evolution of the insects, Cambridge University Press, New York 2005. [9] https://www.wur.nl/en/Research-Results/Chair-groups/Plant-Sciences/ Laboratory-of-Entomology/Edible-insects/Worldwide-specieslist.htm, dostęp 15 kwietnia 2020 r. [10] S.K. Srivastava, N. Babu, H. Pandey, Indian J. Tradit. Know. 2009, 8, nr 4, 485. [11] J.A. Morales-Ramos, M.G. Rojas, D.I. Shapiro-Ilan, Mass production of beneficial organisms, Academic Press, 2014. [12] S. Govorushko, Trends Food Sci. Technol. 2019, 91, 436. [13] L. Kouřimská, A. Adámková, NFS J. 2016, 4, 22. [14] D.J. Johnson, Mat. Workshop on Asia-Pacific resources and their potential for development, Chiang Mai, 19–21 lutego 2008 r., 14. [15] http://www.wur.nl/en/Expertise-Services/Chair-groups/Plant-Sciences/ Laboratory-of-Entomology/Edible-insects/Worldwide-species-list.htm, dostęp 10 marca 2020 r. [16] X. Chen, Y. Feng, Z. Chen, Entomol. Res. 2009, 39, nr 5, 299. [17] P. Illgner, E. Nel, Geogr J. 2000, 166, 336. [18] A. Mączak, Mówią Wieki 2005, nr 6. [19] B. Statham, Tabele dodatków i składników chemicznych, Wyd. RM, Warszawa 2006. [20] P. Gerber, T. Wassenaar, M. Rosales, V. Castel, H. Steinfeld, Mat. Konf. Comparative assessment of the environmental costs of aquaculture and other food production sectors, Vancouver, 24–28 kwietnia 2006 r., 10, 37. [21] G.A.B.D. Oonincx, J. van Itterbeeck, J.W.M. Heetkamp, H. van den Brand, J.A.J. van Loon, A. van Huis, Plos One 2010, 5, nr 12, 1. [22] Z. Podkówka, W. Podkówka, Przegl. Hodowlany 2011, nr 3, 1. [23] A. van Huis, J.V. Itterbeeck, H. Klunder, E. Mertens, A. Halloran, G. Muir, P. Vantomme, Edible insects future prospects for food and feed security, FAO Forestry Papers, Rome 2013. [24] G. Vogel, Science 2010, 327, 811. [25] R. Gahukar, Int. J. Trop. Insect Sci. 2011, 31, 129. [26] B. A. Rumpold, O.K. Schluter, Mol. Nutr. Food Res. 2013, 57, 802. [27] R. Popa, T.R. Green, J. Econ. Entomol. 2012, 105, 374. [28] https://www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/jedz-robaki-uratujesz-ludzkosc,43,994, dostęp 4 kwietnia 2020 r. [29] DOI:10.4018/978-1-5225-7350-0.ch008. [30] A.J. Lucas, L.M. Oliveira, M. Rocha, C. Prentice, Food Chem. 2020, 311, 1. [31] https://www.bugsolutely.com/company, dostęp 15 kwietnia 2020 r. [32] M.G. Paoletti, Ecological implications of minilivestock. Potential of insects, rodents, frogs and snails, Science Publishers, New Hampshire 2005. [33] S. Imathiu, NFS J. 2020, 18, 1. [34] M.D. Finke, Zoo Biol. 2002, 21, 269. [35] D.G. Oonincx, E.S. Dierenfeld, Zoo Biol. 2012, 31, 40. [36] C. Xiaoming, F. Ying, Z. Hong, Mat. Workshop on Asia-Pacific Resources and their Potential for Development, Bangkok, 19–21 lutego 2010 r., 85. [37] H. Womeni, M. Linder, B. Tiencheu, F. Mbiapo, P. Villeneuve, J. Fanni i in., OCL 2009, 16, nr 4-5, 230. [38] S. Belluco, C. Losasso, M. Maggioletti, C.C. Alonzi, M.G. Paoletti, A. Ricc, Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2013, 12, 296. [39] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4781901/, dostęp 20 kwietnia 2020 r. [40] M. Mishyna, J. Chen, O. Banjamin, Trends Food Sci. Technol. 2020, 95, 141. [41] A.A. Jonathan, J. Food Sci. 2012, 49, 9782. [42] A. van Huis, Agric. Food Secur. 2015, 4, 20. [43] J. L. Turnbull, H. N. Adams, D. A. Gorard, Aliment. Pharmacol. Ther. 2014, 41, 3. [44] H.C. Klunder, J. Wolkers-Rooijackers, J.M. Korpela, M.J.R. Nout, Food Control 2012, 26, 626. [45] D. Vandeweyer, S. Crauwels, B. Lievens, L. van Campenhout, Int. J. Food Microbiol. 2017, 242, 13. [46] DOI:10.2903/j.efsa.2015.4257. [47] F. Chang, Ann. Entomol. Soc. Am. 1982, 24, 69. [48] M. Zagrobelny, A.L. Dreon, T. Gomiero, G.L. Marcazzan, M.A. Glaring, B.L. Moller, M.G. Paoletti, J. Ethnobiol. 2009, 29, 64. [49] H. Looy, F.V. Dunkel, J.R. Wood, Agric. Human Values 2014, 31, 131. [50] H. Tan, A. Fischer, H. Trijp, M. Stieger, Food Qual. Prefer. 2016, 48, 293. [51] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, Dz. Urz. UE L 327/1. [52] C. Finardi, C. Derrien, EFFL 2016, 11, 119. [53] A. Lähteenmäki-Uutela, N. Grmelová, EFFL 2016, 11, 2. [54] A.T. Dossey, J.A. Morales-Ramos, M. Guadalupe Rojas, Insects as sustainable food ingredients, Academic Press, Stoneville 2016. [55] W. Verbeke, T. Spranghers, P. De Clercq, S. De Smet, B. Sas, M. Eeckhout, Anim. Feed Sci. Technol. 2015, 204, 72. [56] G. Bosch, S. Zhang, D.G. Oonincx, W.H. Hendriks, J. Nutr. Sci. 2014, 3, e29. [57] G.R. Verheyen, T. Ooms, L. Vogels, J. Cosmet. Sci. 2018, 69, nr 3, 187. [58] K.E. Ekpo i in., Afr. J. Pharm. Pharmacol. 2009, 3, 51. [59] S.H. Bairagi, BJSTR 2019, 16, 12024. [60] F. Stadler, Med. Vet. Entomol. 2020, 34, nr 1, 1. [61] M.G. Chevrette, C.M. Carlson, H.E. Ortega i in., Nat. Commun. 2019, 10, 516. [62] N.H. Marei, E. A. El-Samie, T. Salah, G.R. Saad, A.H.M. Elwahy, Int. J. Biol. Macromol. 2016, 82, 871. [63] S.V. Nemtsev, O.Y. Zueva, M.R. Khismatullin i in., Appl. Biochem. Microbiol. 2004, 40, 39. [64] Luo, Qiang i in., Carbohydr. Polym. 2019, 209, 266. [65] H. Wang, K. Rehman, X. Liu i in., Biotechnol. Biofuels 2017, 10, 304. [66] Z. Li, D. Yang, M. Huang, X. Hu, J. Shen i in., Appl. Energy 2012, 94, 349. [67] Q. Li, L. Zheng, H. Cai, E. Garza, Z. Yu, S. Zhou, Fuel 2011, 90, 1545. [68] J.-Z. Sun, M.E. Scharf, Insect Sci. 2010, 17, 163. [69] P. Bulak, C. Polakowski, K. Nowak, A. Waśko, D. Wiącek, A. Bieganowski, Sci. Total Environ. 2018, 633, 912.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH