Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 9
Marnotrawienie żywności – gastronomia jako narzędzie edukacji konsumenta
Food Waste – Gastronomy as a Tool for Consumer Education
10.15199/65.2020.9.6
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 128167
10.15199/65.2020.9.6
Streszczenie
W Europie marnuje się rocznie ok. 88 mln t żywności, przy czym restauracje stanowią drugie źródło marnotrawionej żywności na poziomie konsumpcyjnym, zaraz po gospodarstwach domowych. Do najczęściej wymienianych przyczyn tego procesu zaliczane są błędy w zarządzaniu zasobami przez producentów żywności i jej dostawców, a także przypadkowość jadłospisu w gospodarstwach domowych i gastronomii. Złożoność struktury organizacyjnej łańcucha żywnościowego spowodowała, że zarządzanie racjonalnym przepływem i zagospodarowaniem żywności stało się wyzwaniem – od pierwotnej produkcji po gospodarstwa domowe. Należy podkreślić, że zmniejszenie ilości marnotrawionej żywności i odpadów w gastronomii wymaga zdecydowanych zmian w sposobie jej funkcjonowania, w powiązaniu z akceptacją klientów i zwiększeniem ich udziału w aktywnym ograniczaniu marnowania żywności.
Abstract
In Europe, 88 million tons of food are wasted annually, with restaurants representing the second source of food waste at the consumption level, after households. The most frequently mentioned reasons for this process are included mismanagement errors by food producers and suppliers, as well as the randomness of the menu in households and restaurants. The complexity of the organizational structure of the food chain has made managing the rational flow and disposal of food a challenge, starting with primary production and ending with households. However, it should be noted that reducing the amount of food waste in gastronomy requires drastic changes in the way it operates, in connection with customer acceptance and increasing their participation in the active reduction of food waste.
Słowa kluczowe
marnotrawienie żywności
konsument
gastronomia
zrównoważona produkcja
Keywords
food waste
consumer
gastronomy
sustainable production
Bibliografia
[1] Baldwin C., N. Wilberforce, A. Kapur. 2011.„Restaurantand food service life cycle assessment and development of a sustainability standard”. The International Journal of Life Cycle Assessment 16 : 40-49. [2] Brautigam K-R., J. Jorissen, C. Priefer. 2014. „The extent of food waste generation across EU-27: different calculation methods and the reliability of their results”. Waste Management & Research 32 : 683-694. [3] Chalak A., C. Abou-Daher, M.G. Abiad. 2018.„Generation of food waste in the hospitality and food retail and wholesale sectors: lessons from developed economies”. Food Security 10: 1279-–1290. [4] Dąbrowska A., M. Janoś-Kresło. 2013.„Marnowanie żywności jako problem społeczny”. Handel Wewnętrzny 4 (345) : 14-26. [5] FAO. 2013.„Food wastage footprint: Impacts on natural resources. Summary Report”. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). [6] Filimonau V., H. Fidan, I. Alexieva, S. Dragoev, M.D. Dimitrova. 2019. „Restaurant food waste and the determinants of its effective management in Bulgaria: An exploratory case study of restaurants in Plovdiv”. Tourism Management Perspectives 32 : 100577. [7] Food waste: the problem in the EU in numbers: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines//society/20170505STO73528/food-waste-the-problem-in-the-eu-in-numbers-infographic [dostęp: 25.08.2020]. [8] FUSIONS. 2016. D3.5 Guidelines for a European common policy framework on food waste prevention. https://www.eufusions.org/phocadownload/Publications/D3.5%20recommendations%20and%20guidelines%20food%20waste%20policy%20FINAL.pdf. [9] Gössling S., B. Garrod, C. Aall, J. Hille, P. Peeters. 2011.„Food management in tourism: Reducing tourism’s carbon foodprint”. Tourism Management 32 : 534-543. [10] Hamerman E. J., F. Rudell, C. M. Martins. 2018.„Factors that predict taking restaurant leftovers: Strategies for reducing food waste”. Journal of Consumer Behaviour 17 : 94-104. [11] Heller M. C., G. A. Keoleian. 2015.„Greenhouse Gas Emission Estimates of U.S. Dietary Choices and FoodLoss”. Journal of Industrial Ecology 19 : 391-401. [12] Hennchen B. 2019.„Knowing the kitchen: Applying practice theory to issues of food waste in the food service sector”. Journal of Cleaner Production 225 : 675-683. [13] KimM.J.,M.Hall.2020.„Can sustainable restaurant practices enhance customer loyalty? The roles of value theory and environmental concerns”. Journal of Hospitality and Tourism Management 43 : 127--138. [14] Kołożyn-Krajewska D., M. Wrzosek, B. Bilska, K.Krajewski. 2014.„Ryzyko powstawania strat i marnotrawstwa żywności a możliwość ich ograniczenia”. W Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności. Red.: Tarko T., Duda-Chodak A., Witczak M., Najgebauer-Lejko D. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Kraków. [15] MarszałekA.2018.„Czy możliwe jest przezwyciężenie problemu marnotrawstwa żywności?”. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 54 (2). [16] Matzembacher D. E., P. Brancoli, L. M. Maia, M. Eriksson. 2020.„Consumer’s food waste in different restaurants configuration: A comparison between different levels of incentive and interaction”. Waste Management 114 : 263-273. [17] Maynard D.d.C., R.P. Zandonadi, E.Y. Nakano, R.B.A.Botelho. 2020.„Sustainability Indicators in Restaurants: The Development of a Checklist”.Sustainability 12: 4076, doi:10.3390/su12104076. [18] Monier V., S. Mudgal, V. Escalon, C.O’Connor, T.Gibon, G.Anderson, H.Montoux. 2010. „Preparatory study on food waste across EU 27”. European Commission. https://ec.europa.eu/environment/eussd/ /pdf/bio_foodwaste_report.pdf [dostęp: 25.08.2020]. [19] Papargyropoulou E., J.K.Steinberger., N.Wright, R.Lozano ,R.Padfield, Z.Ujang. 2019. „Patterns and Causes of Food Waste in the Hospitality and Food Service Sector: Food Waste Prevention Insights from Malaysia”. Sustainability 11 : 6016, doi:10.3390/su11216016. [20] Papargyropoulou E., N.Wright, R.Lozano, J.Steinberger, R.Padfield, Z.Ujang. 2016. „Conceptual framework for the study of food waste generation and prevention in the hospitality sector”. Waste Management 49 : 326-336. [21] Pirani S.I., H.A.Arafat. 2016.„Reduction of food waste generation in the hospitality industry”. Journal of Cleaner Production 132 : 129-145. [22] Principato L., C. A. Pratesi, L. Secondi. 2018.„Towards Zero Waste: an Exploratory Study on Restaurant managers”. International Journal of Hospitality Management 74: 130-137. [23] Raport Federacji Polskich Banków Żywności„ Nie marnuj jedzenia”. 2019. Na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., B. Bilska, M. Tomaszewska. „Badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 18. roku życia w aspekcie marnotrawstwa żywności” SGGW 2019 [dostęp: 25.08.2020] https://niemarnuje.banki- zywnosci.pl/wp-content/uploads/2019/11/banki-zcc87ywnosci_-raport-nie-marnuj-jedzenia-2019.pdf [24] Roodhuyzen D., P. Luning, V. Fogliano, B. Steenbekkers. 2017.„Putting together the puzzle of consumer food waste: Towards an integral perspective”. Trends in Food Science & Technology 68 : 37-50. [25] Schanes K., K. Dobernig, B. Goozet. 2018. „Food waste matters – A systematic review of household food waste practices and their policy implications”. Journal of Cleaner Production 182 : 978-991. [26] Silvennoinen K., S. Nisonen, O. Pietiläinen. 2019.„Food waste case study and monitoring developing in Finnish food services”. Waste Management 97 : 97-104. [27] Visschers V.H.M., M. Siegristl. 2015.„Does better for the environment mean less tasty? Offering moreclimate-friendly meals is good for the environment and customer satisfaction”. Appetite 95 (1) : 475-483. [28] Vollset Stein E., E. Goren, C.-W. Yuan, J. Cao, A.E. Smith, T. Hsiao, C. Bisignano, G. Azhar, E. Castro, J. Chalek, A.J. Dolgert, T. Frank, K. Fukutaki, S.I. Hay, R. Lozano, A.H. Mokdad, V. Nandakumar, M. Pierce, M. Pletcher, T.Robalik, K.M.Steuben, H.Y.Wunrow, B.Zlavog, C.J.L.Murray. 2020. „Fertility, mortality, migration, and population scenarios for 195 countries and territories from 2017 to 2100: a forecasting analysis for the Global Burden o fDisease Study”. The Lancet, doi:10.1016/S0140-6736(20)30677-2. [29] WangY.-F., S.-P.Chen,Y.-C.Lee, C.-T.Tsai. 2013. „Developing green management standards for restaurants: An application of green supply chain management”. International Journal of Hospitality Management 34 : 263-273. [30] Wilson N.L.W., B.J. Rickard, R.Saputo, S.-T.Ho. 2017.„Food waste: The role of date labels, package size, and product category”. Food Quality and Preference 55: 35-44. [31] WRAP. 2013.„Where Food Waste Arises Within the UK Hospitality and Food Service Sector: Spoilage, Preparation and Plate Waste”. Banbury, UK.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-9 , nr katalogowy 128167
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH