Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 7-8
Określanie wartości energetycznej piwa i napojów piwnych
Evaluation the energy value of beer and beer beverages
10.15199/64.2020.7–8.3
Dorota Michałowska
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 127679
10.15199/64.2020.7–8.3
Streszczenie
Celem pracy było porównanie wartości energetycznej piwa i napojów piwnych oszacowanej dwiema różnymi metodami obliczeniowymi: uproszczoną bezpośrednią (na podstawie oznaczonych w piwie zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego) oraz według Rozporządzenia 1169/2011 (na podstawie zawartych w piwie składników wnoszących energię, czyli: alkoholu, białka ogółem i węglowodanów ogółem). Materiałem do badań było 103 przemysłowe próbki piwa i napojów piwnych, pochodzące z krajowych browarów. Obydwie oceniane metody wykazują dużą zgodność, o czym świadczą bardzo wysokie współczynniki korelacji (dla n=103, współczynnik korelacji r=0,995). Na tej podstawie można stwierdzić, że metoda bezpośrednia może być: prostą, szybką i tanią alternatywą oznaczania wartości energetycznej piwa i napojów piwnych.
Abstract
The aim of the work was comparison of beer and beer beverages energy value estimated by two different calculation methods: direct (based on alcohol and real extract content) and according to the Regulation 1169/2011 (based on providing energy components of beer: alcohol, total protein and total carbohydrates content). The experimental material were 103 industrial beer and beer beverages samples from domestic breweries. Both tested methods showed high compliance (the Pearson correlation coefficient r=0,995 for n=103). On this basic, it can be concluded, that the direct method can be: simple, fast and cheap alternative for determining energy of beer and beer beverages.
Słowa kluczowe
wartość energetyczna
piwo
napoje piwne
Keywords
energy value
beer
beer beverages
Bibliografia
[1] Anonim. 2019. „Absolutne zero procent”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 64(8/9): 12–13. [2] Analytica EBC. 2000. Method 9.9.1 Total nitrogen in beer. Kjeldahl method. Verlag Hans Carl Getraenke-Fachverlag, Nürnberg. [3] Analytica EBC. 2009. Method 9.2.6 Alcohol in beer by near infrared spectroscopy. Verlag Hans Carl Getraenke-Fachverlag, Nürnberg. [4] Analytica EBC. 2009. Method 9.4 Original, real and apparent extract and original gravity in beer. Verlag Hans Carl Getraenke-Fachverlag, Nürnberg. [5] Analytica EBC. 2009. Method 9.45 Energy value of beer by calculation. Verlag Hans Carl Getraenke-Fachverlag, Nürnberg. [6] Annex G. AOAC Official Method 991.43. Total, Soluble and Insoluble Fibre in foods. [7] Brautechnische Analysenmethoden (MEBAK). 2013. MEBAK. 2013. Section 2 Wort and Beer. Method 2.10.1 MEBAK-Wort, Beer, Beer-based Beverages. Freising-Weihenstephan, Chairman Dr Fritz Jacob. [8] Jeżewska Dominika, Grażyna Osęka, Iwona Kowalczyk-Andrzejewska. 2018. „Znakowanie napojów alkoholowych wartością odżywczą”. Przemysł Spożywczy. 72(6):13–15. [9] Morzycki Bartłomiej. 2019. „Polska branża piwowarska”. https://kongresal- koholenapoje.pl/wp-content/upload/2019/09/02.-Bart%C5%82omiej-Morzycki_Browary-Polskie.pdf [10] Olšovská Jana, Karel Šterba, Martin Pavlovič, Pavel Čejka. 2015. „Determination of the energy value of Beer”. J. Am. Soc. Brew. Chem. 71(2):165–169. [11] Olšovská Jana, Karel Šterba, Tomáš Vrzal, Pavel Čejka. 2019. „Nutritional composition and energy value of different types of beer and cider”. Kvasnyy Průmysl. 65:32–37. [12] PN-A-79011-4:1998. Koncentraty spożywcze. Metody badań. Oznaczanie zawartości tłuszczu. [13] PN-EN ISO 2171:2010. Ziarna zbóż. Nasiona roślin strączkowych – oznaczanie zawartości popiołu metodą spalania. [14] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/ EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/ WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.Urz. UE L 304 z 22.11.2011 z późn. zm.). [15] Salamon Agnieszka. 2016. „Ocena wartości energetycznej piwa i napojów piwnych”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 585 : 141–148. [16] Salamon Agnieszka. 2018. „Moda na piwa bez alkoholu”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 62(8/9):8-10. [17] Sublik Piotr. 24.10.2019. „Pijemy coraz więcej piwa. Ponad 100 litrów na głowę!”. https//Dziennikpolski24.pl [18] Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach napojów alkoholowych. 2017. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/uri=CELEX%3A52017DC0058 [19] Ustawa z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. 1982 Nr 35 poz. 230 z późn. zm.). [20] Wytyczne dla właściwych organów w sprawie kontroli zgodności z prawodawstwem UE w zakresie określenia limitów tolerancji dla składników odżywczych wymienionych na etykiecie. 2012. Komisja Europejska. https//ec.europa.eu.docs. labelling_nutrition-vitamins_minerals-guidance_tolerances_1212_en.pdf [21] Zdaniewicz Marek, Aleksander Poreda, Edyta Kordialik-Bogacka. 2014. „Beermiksy – napoje o rosnącej popularności na rynku piwa”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 58(11/12):22,24.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-7-8 , nr katalogowy 127679
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2020-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH