Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 8
Zastosowanie osuszonego powietrza w procesie suszenia żywności
The Application of Dehumidified Air in The Process of Food Drying
10.15199/65.2020.8.5
Aleksandra Matys
Alicja Barańska
Dorota Witrowa-Rajchert
Katarzyna Samborska
nr katalogowy: 127665
10.15199/65.2020.8.5
Streszczenie
Artykuł przedstawia dotychczasowe osiągnięcia w zakresie zastosowania powietrza o obniżonej wilgotności jako czynnika suszącego podczas suszenia konwekcyjnego, fluidyzacyjnego czy rozpyłowego. Zmniejszenie wilgotności powietrza suszącego, dokonywane jako operacja wstępna przed właściwym procesem suszenia, może następować w obiegu otwartym (w osuszaczu kondensacyjnym bądź adsorpcyjnym) lub zamkniętym (z pompą ciepła). Ze względu na zapewnienie większej siły napędowej procesu zabieg ten umożliwia obniżenie temperatury suszenia. Jest to istotny czynnik prowadzący do obniżonej degradacji składników termolabilnych, ograniczenia dodatku nośników suszarniczych oraz zwiększenia wydajności procesu suszenia.
Abstract
This article presents the achievements to date in the application of the air of reduced humidity as a drying medium in convective, fluid bed and spray drying. The reduction of the drying air humidity, performed as a preliminary operation before the actual drying process, may take place in an open cycle (in a condensation or adsorption dehumidifier) or closed cycle (with heat pump). Due to the greater driving force of the drying process, this treatment allows the drying temperature to be decreased. This is an important factor leading to a reduced degradation of thermolabile components, limiting the addition of drying carriers and increasing the efficiency of the drying process.
Słowa kluczowe
osuszone powietrze
suszenie konwekcyjne
suszenie fluidyzacyjne
suszenie rozpyłowe
Keywords
dehumidified air
convective drying
fluid bed drying
spray drying
Bibliografia
[1] Barańska A., A. Jedlińska, K. Samborska. 2019.„Application of dehumidified air during spray drying for the production of food powders”. W Mechatronics 2019: Recent Advances Towards Industry 4.0. MECHATRONICS 2019. Advances in Intelligent Systems and Computing Volume 1044, 463-468. Springer. [2] Bhandari B.R.,T. Howes. 1999.„Implication of glass transition for the drying and stability of dried foods”. Journal of Food Engineering 40 : 71-79. [3] Chasekioglou A.N., A.M. Goula, K.G. Adamopoulos, H.N. Lazarides. 2017. „An approach to turn olive mill wastewater into a valuable food by – product based on spray drying in dehumidified air using drying aids”. Powder Technology 311 : 376-389. [4] Chou S.K., K.J. Chua. 2001. „New hybrid drying technologies for heat sensitive foodstuffs”. Trends in Food Science & Technology 12 (10) : 359-369. [5] Goula A.M., K.G. Adamopoulos. 2005.„Spray drying of tomato pulp in dehumidified air: I. The effect on product recovery”. Journal of Food Engineering 66 (1) : 25-34. [6] Goula A.M., K.G. Adamopoulos. 2008.„Effect of maltodextrin addition during spray drying of tomato pulp in dehumidified air: I. Drying kinetics and product recovery”. Drying Technology 26 (8) : 714-725. [7] Grzegory P., D. Piotrowski. 2013.„Suszenie surowców roślinnych wybranymi sposobami”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 92-95. [8] Jayasundera M., B. Adhikari, R. Adhikari, P. Aldred. 2011.„The effect of protein types and low molecular weight surfactants on spray drying of sugar-rich foods”. Food Hydrocolloids 25 : 459-469. [9] Jedlińska A., K. Samborska, A. Wieczorek, A. Wiktor, E. Ostrowska-Ligęza, W. Jamróz, K. Skwarczyńska-Maj, D. Kiełczewski, Ł. Błażowski, M. Tułodziecki, D. Witrowa-Rajchert. 2019. „The application of de- humidified air in rapeseed and honeydew honey spray drying – Process performance and powders properties considerations”. Journal of Food Engineering 245 : 80-87. [10] Kaya A., O. Aydin, C. Demirtaş. 2007a.„Drying kinetics of red delicious apple”. Biosystems Engineering 96 (4) : 517-524. [11] Kaya A., O. Aydin, C. Demirtaş, M. Akgün. 2007b. „An experimental study on the drying kinetics of quince”. Desalination 212 (1-3) : 328-343. [12] Kaya A., O. Aydin, S. Kolayli. 2010.„Effect of different drying conditions on the vitamin C (ascorbic acid) content of Hayward kiwifruits (Actinidia deliciosa Planch)”. Food and Bioproducts Processing 88 (2-3) : 165-173. [13] Krempski-Smejda M., J. Stawczyk. 2010.„Instalacja procesu suszenia niskotemperaturowego w złożu fluidalnym”. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 49 (4) : 44-45. [14] Malekjani N., S.M. Jafari, H. Mirzaee, M.H. Rahmati. 2011. „Design and application of a novel dehumidifying system for a fluidized bed dryer for the drying of canola seeds”. Proceeding of the International Conference on Advanced Science, Engineering and Information Technology, Hotel Equatorial Bangi-Putrajaya, Malaysia, 14-15 January 2011. [15] Malekjani N., S.M. Jafari, M.H. Rahmati, E.E. Zadeh, H. Mirzaee. 2013.„Evaluation of thin-layer drying models and artificial neural networks for describing drying kinetics of canola seed in a heat pump assisted fluidized bed dryer”. International Journal of Food Engineering 9 (4) : 375-384. [16] Patel K.K., A. Kar. 2012.„Heat pump assisted drying of agricultural produce – an overview”. Journal of Food Science and Technology 49 (2) : 142-160. [17] Phisut N. 2012.„Spray drying technique of fruit juice powder: some factors influencing the properties of product”. International Food Research Journal 19 (4) : 1297-1306. [18] Saavedra-Leos M.Z., C. Leyva-Porras, C. Alvarez-Salas, F. Longoria-Rodríguez, A.L. López-Pablos, R. González-García, J.T. Pérez-Urizar. 2018.„Obtaining orange juice-maltodextrin powders without structure collapse based on the glass transition temperature and degree”. CyTA – Journal of Food 16 (1) : 61-69. [19] Sabarez H.T. 2018.„Thermal drying of foods”. W Fruit Preservation, 181-210. New York: Springer. [20] Samborska K. 2008. „Suszenie rozpyłowe w przemyśle spożywczym”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 63-69. [21] Samborska K. 2019.„Powdered honey – drying methods and parameters, types of carriers and drying aids, physicochemical properties and storage stability”. Trends in Food Science & Technology 88 : 133-142. [22] Samborska K., A. Wiktor, A. Jedlińska, A. Matwijczuk, W. Jamróz, K. Skwarczyńska-Maj, D. Kiełczewski, M. Tułodziecki, Ł. Błażowski, D. Witrowa-Rajchert. 2019.„Development and characterization of physical properties of honey-rich powder”. Food and Bioproducts Processing 115 : 78-86. [23] Samborska K., A. Barańska, K. Szulc, E. Jankowska, M. Truszkowska, E. Ostrowska-Ligęza, R. Wołosiak, E. Szymańska, A. Jedlińska. 2020.„Reformulation of spray-dried apple concentrate and honey for the enhancement of drying process performance and the physicochemical properties of powders”. Science of Food and Agriculture 100 (5) : 2224-2235. [24] Shishir M.R.I., W. Chen 2017.„Trends of spray drying: A critical review on drying of fruit and vegetable juices”. Trends in Food Science & Technology 65 : 49-67. [25] Tontul I., A. Topuz. 2017.„Spray-drying of fruit and vegetable juices: Effect of drying conditions on the product yield and physical properties”. Trends in Food Science & Technology 63 : 91-102.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-8 , nr katalogowy 127665
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH