Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 8
Kwas cykoriowy i jego właściwości lecznicze
Chicory acid and its curative properties
10.15199/62.2020.8.19
Renata Choińska
Małgorzata Zawadzka
Aleksandra Golonko
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 127571
10.15199/62.2020.8.19
Streszczenie
Kwas cykoriowy to naturalny kwas fenolowy, stosowany jako nutrauceutyczny składnik żywności w związku z wykazywanym działaniem prozdrowotnym o charakterze przeciwutleniającym, przeciwwirusowym, przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym, przeciwcukrzycowym oraz przeciwmiażdżycowym. Zdolność do dezaktywacji wolnych rodników, generowanych w nadmiernych ilościach w komórkach w odpowiedzi na niekorzystne czynniki środowiskowe i niewłaściwą dietę, jest kluczową jego cechą, określającą potencjał aplikacyjny. W celu zwiększenia efektywności antyutleniającej zaproponowano m.in. zmiany w strukturze elektronowej cząsteczki kwasu poprzez tworzenie kompleksów z nietoksycznymi metalami. Dokonano przeglądu właściwości kwasu cykoriowego i oceny dotychczas przeprowadzonych prób mających na celu zwiększenie aktywności antyutleniającej poprzez poprawę biodostępności.
Abstract
A review, with 61 refs., of curative properties of chicory acid and its derivatives esp. metal complexes.
Bibliografia
[1] F. Bourgaud, A. Gravot, S. Milesi, E. Gontier, Plant Sci. 2001, 161, 839. [2] U. Gawlik-Dzik, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2004, 4, nr 41, 29. [3] A. Parus, Post. Fitoterapii 2013, 1, 48. [4] M. Baranowska, A. Bartoszek, Post. Hig. Med. Dośw. 2016, 70, 1460. [5] E.L. de Souza, T.M.R. de Albuqueque, A.S. de Santos, N.M.L. Massa, JL. de Brito Alves, Crit. Rev. Food Sc. Nutr. 2018, DOI:10.1080/104083 98.2018.1425285 [6] Y-H. Hong, E-Y. Jung, Y. Park, K-S. Shin, T-Y. Kim, K-W. Yu, U-J. Chang, H-J. Suh, Biosci. Biotechnol. Biochem. 2013, 77, nr 1, 22. [7] U. Trych, S. Skąpska, K. Marszałek, Przem. Spoż. 2019, 73, 18. [8] R. Świsłocka, J. Piekut, W. Lewandowski, Spectrochim. Acta Part A 2013, 100, 31. [9] M. Kalinowska, E. Bajko, M. Matejczyk, P. Kaczyński, B. Łozowicka, W. Lewandowski, Intern. J. Mol. Sci. 2018, 19, 463. [10] A. Jabłońska-Trypuć, U. Wydro, E. Wołejko, G. Świderski, W. Lewandowski, Nutrients 2020, 12, 154. [11] M.L. Scarpati, G. Oriente, Tetrahedron 1958, 4, 43. [12] J. Lee, C.F. Scagel, J. Funct. Foods 2010, 2, 77. [13] M. Hohlfeld, M. Veit, D. Strack, Plant Physiol. 1996, 111, 1153. [14] M.C. Luna, J.A. Tudela, A. Martinez-Sanchex, A. Allende, A. Marin, M.I. Gill, Postharv. Biol. Technol. 2012, 73, 37. [15] N.B. Perry, E.J. Burgess, V.I. Glennie, J. Sci. Food Agric. 2001, 49, 1702. [16] O. Nobela, R.S. Renslow, D.G. Thomas, S.M. Colby, S. Sitha, P.B. Njobeh, L. du Perez, F. Tugizimana, N. Madala, J. Photochem. Photobiol. 2018, 189, 258. [17] H.N. Murphy, Y. Kim, S. Park, K. Paek, Appl. Microbiol. Biotechnol. 2014, 98, 7707. [18] I. Thygesen, J. Thulin, A. Mortensen, L.H. Skibsted, P. Molgaard, Food Chem. 2007, 101, 74. [19] V. Cheynier, G. Comte, K.M. Davies, V. Lattanizo, S. Martens, Plant Physiol. Biochem. 2013, 72, 1. [20] I. Gientka, S. Blazejak, W. Duszkiewicz-Reinhard, Biotechnology 2006, 2, 117. [21] J. Zoń, Prace Nauk. Inst. Chem. Org., Biochem. Biotechnol. Polit. Wrocławskiej. Monografie 2005, 42, nr 25. [22] D. Tousch, A.D. Lajoix, E. Hosy, J. Zay-Milhau, K. Ferrare, C. Jahannault, G. Cros, P. Petit, Biochem. Biophys. Res. Commun. 2008, 377, nr 1, 131. [23] A. Kuban-Jankowska, K.K. Sahu, M. Górska, J.A. Tuszyński, M. Woźniak, Oncotarget 2016, 7, nr 3, 2229. [24] D. Zhu, X. Zhang, Y. Niu, Z. Diao, B. Ren, X. Li, Z. Liu, X. Liu, Food Chem. Toxicol. 2017, 107, 138. [25] X. Zhu, F. Huang, X. Xiang, M. Fan, T. Che, Exp. Therap. Med. 2018, 16, 3651. [26] J. Barnes, L.A. Anderson, S. Gibbons, J.D. Phillipson, J. Pharm. Pharmacol. 2005, 57, 929. [27] W.E. Robinson, M.G. Reinecke, S. Abdel-Malek, Q. Jia, S.A. Chow, Proc. Natl. Acad. Sci. USA 1996, 93, 6326. [28] K. Kour, S. Bani, Pharmacol. Biochem. Behav. 2011, 99, 342. [29] Y. Mu, J. Yu, W. Ji, L. Chen, X. Wang, B. Yan, Ecotoxicol. Environ. Safety 2019, 180, 396. [30] T. Shiga, K. Shoji, H. Shimada, S. Hashida, F. Goto, T. Yoshihara, Plant Biotechnol. 2009, 26, 255. [31] J. Ma, M. Li, P.K. Kalavagunta, J. Li, Q. He, Y. Zhang, O. Ahmand, H. Yin, T. Wang, J. Shang, Biomed. Pharmacother. 2018, 104, 679. [32] H. Ding, X. Ci, H. Cheng, Q. Yu, D. Li, Intern. Immunopharmacol. 2019, 66, 169. [33] L. Gan, J.A. Johnson, Biochimica et Biophysica Acta 2014, 1842, 1208. [34] J.D. Hayes, M. McMahon, S. Chowdhry, A.T. Dinkova-Kostova, Antioxid. Redox Sign. 2010, 13, 1713. [35] S.M.U. Ahmed, L. Luo, A. Namani, X.J. Wang, X. Tang, Biochimica et Biophysica Acta 2017, 1863, 585. [36] E. Balogun, M. Hoque, P. Gong, E. Killeen, C.J. Green, R. Foresti, J. Alam, R. Motterlini, Biochem. J. 2003, 371, 887. [37] C.C. Leonardo, S. Dore, Nutr. Neurosci. 2016, 14, 226. [38] Q. Liu, F. Liu, L. Zhang, Y. Niu, Z. Liu, X. Liu, Food Sci. Human Wellness 2017, 6, 155. [39] H.L. Zhang, L.H. Dai, Y.H. Wu, X.P. Yu, Y.Y. Zhang, R.F Guan, T. Liu, J. Zhao, Biol. Pharm. Bull. 2014, 37, nr 7, 1214. [40] A. Schlernitzauer, C. Oiry, R. Hamad, S. Galas, F. Cortadei in., PLoS ONE 2013, 8, nr 11, e78788. [41] A. Dalar, I. Konczak, Ind. Crops Prod. 2014, 60, 79. [42] J.S. Kim, H. Lee, C.H. Jung, S.J. Lee, T.Y. Ha, J. Ahn, Biosci. Biotechnol. Biochem. 2018, 82, 1197. [43] K. Ferrare, L.P.R. Bidel, A. Awwad, P. Poucheret, G. Cazals, F. Azay-Milhau, M. Tournier, A.D. Lajoix, D. Tousch, J. Ethnopharmacol. 2018, 215, 241. [44] Y. Peng, Q. Sun, Y. Park, J. Funct. Foods 2019, 59, 8. [45] D. Zhu, Y. Wang, Q. Du, Z. Liu, X. Liu, J. Agric. Food Chem. 2015, 63,1 0903. [46] A. Zwolak, I. Jastrzębska, M. Tomaszewski, B. Kasztelan-Szczerbińska, B. Skrzydło-Radomańska, J. Daniluk, Post. Nauk Med. 2010, 1, 75. [47] Z.A. Sadeghabadi, N. Ziamajidi, R. Abbasalipourkabir, R. Mohseni, S. Borzouei, Cytokine 2019, 116, 106. [48] Y. Tsai, C. Chiu, J.Y. Chen, K. Chan, S. Lin, J. Ethnopharmacol. 2012, 143, 914. [49] Z.E. Durak, H. Kocaoglu, H.C. Cubukcu, I. Durak, Carcinog. Mutagene. 2015, 6, nr 6, doi: 10.4172/2157-2518.1000246. [50] M. Ganjuri, S. Darakhshan, F. Taghizad, J. Pharmacognosy 2016, 3, nr 10, 410 [51] X. Sun, X. Zhang, H. Zhai, D. Zhang, S. Ma, Biomed. Pharmacother. 2019, 118. [52] A. Jabłońska-Trypuć, R. Krętowski, M. Kalinowska, G. Świderski, M. Cechowska-Pasko, W. Lewandowski, Nutrients 2018, 10, 44. [53] Ł. Zapała, W. Lasek, Post. Biol. Komórki 2007, 34, nr 3, 581. [54] J. Lagland, B. Jacobs, C.E. Wagner, G. Ruiz, T.M. Cahil, Antiviral Res. 2018, 160, 143. [55] B. Lis, D. Jedrejek, J. Moldoch, A. Stochmal, B. Olas, J. Funct. Foods 2019, 62, 103524. [56] Q. Lu, M. Wan, P. Wang, C. Zhang, D. Xu, X. Liao, H. Sun, Redox Biol. 2018, 14, 656. [57] C.I Chukwuma, M.G. Matsabisa, M.A. Ibrahim, O.L. Erukainure, M.H. Chabalala, M.S. Islam, J. Ethnopharmacol. 2019, 235, 329. [58] E. Fernández-García, I. Carvajal-Lérida, A. Pérez-Gálvez, Nutrition Res. 2009, 29, nr 11, 751. [59] Z. Diao, J. Li, Y. Wang, J. Chromatog. B 2018, 1081-1082, 8. [60] A. Matthias, J.T. Blanchfield, K.G. Penman, I. Toth, C.-S. Lang, J.J. De Voss, R.P. Lehmann, J. Clinical Pharm. Therapeut. 2004, 29, nr 1, 7. [61] R. Świsłocka, E. Regulska, J. Karpińska, G. Świderski, W. Lewandowski, Molecules 2019, 24, 2645.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH