Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
|
Rocznik 2020 - zeszyt 6-7
Ekologiczne i pachnące skóry na wewnętrzne elementy obuwia o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
Elżbieta Bielak
Jan Golonka
nr katalogowy: 127210
Prowadzone na świecie badania nad ulepszaniem właściwości materiałów wykorzystywanych do produkcji obuwia coraz częściej ukierunkowywane są nie tylko na poprawę ich cech istotnych z punktu widzenia komfortu użytkowania i zdrowia konsumenta, ale również na ochronę środowiska naturalnego. Wiąże się to z wykorzystywaniem przez przemysł obuwniczy materiałów bardziej przyjaznych dla środowiska, ograniczeniem toksycznych chemikaliów oraz odpadów [Jiang, 2019]. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom współczesnego świata, producenci obuwia wprowadzają na rynek coraz to nowsze modele, przy wytwarzaniu których, wzięto pod uwagę koncepcję i zasady zrównoważonego rozwoju. Ograniczenie negatywnego wpływu na planetę wiąże się z zastosowaniem w produkcji obuwia naturalnych, roślinnych barwników oraz surowców takich jak trzcina cukrowa, kukurydza, drzewa eukaliptusowe. Firmy wytwarzając elementy butów, wykorzystują do tego materiały powstałe dzięki recyklingowi np. butelek po wodzie oraz innych odpadów z tworzyw sztucznych, czy kauczuk pozbawiony sadzy. Producenci dbają także, aby dostępne na rynkach światowych ekologiczne obuwie pakowane było w materiały pozyskane dzięki recyklingowi, jak również w pełni mu podlegające [Burkhardt, 2020]. Działania w kierunku [...]
Bibliografia
[1] Adam K., Sivropoulou A., Kokkini S., Lanaras T., Arsenakis M., 1998, Antifungal activities of Origanum vulgare subsp. hirtum, Mentha spicata, Lavandula angustifolia and Salvia fruticose essential oils against human pathogenic fungi, Journal of Agri- cultural and Food Chemistry, 46(5), 1739-1745. [2] Baran E., Plomer-Niezgoda E., Hryncewicz-Gwóźdź A., 2008, Postępy w diagnostyce i leczeniu grzybic stóp i paznokci, http:// www.leksykon.com.pl/images/PDF/grzybice2008.pdf (dostęp: 17.04.2020 r.). [3] Bayramoglu E. E., Gülümser G., Karaboz I., 2008, The inve- stigation of antibacterial activities of some essential oils in wet blue leather, International Journal of Natural and Engineering Sciences, 2(1), 33-36. [4] Berechet M. D., Chirilă C., Deselnicu V., 2016, Antifungal activi- ty of thyme essential oil on woolen sheepskins, ICAMS 2016 - 6th International Conference on Advanced Materials and Systems. [5] Bielak E., Marcinkowska E., 2017, Mechanical properties of lining leathers finished with the addition of oregano essential oil, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 7(967), 19-31. [6] Bielak E., 2016, Wpływ wykończenia olejkami eterycznymi skór podszewkowych na ich właściwości higieniczne, Praca doktorska, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie. [7] Bielak E., Marcinkowska E., Syguła-Cholewińska J., 2016a, An- timicrobial activity of lining leathers fatliquored with addition of cinnamon oil, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4(49), 153-162. [8] Bielak E., Marcinkowska E., Syguła-Cholewińska J., 2017a, The durability of antimicrobial effect of leathers finished with ore- gano oil, Journal of the American Leather Chemists Association, 112(11), 377-386. [9] Bielak E., Marcinkowska E., Syguła-Cholewińska J., 2017b, The investigation of the use of essential oils for finishing leather lining inside shoes, [w]: Przemysł garbarski w świetle problematyki technologicznej i środowiskowej, Olszewski P., Sadowski T. (red.), Instytut Przemysłu Skórzanego w Łodzi, Oddział w Krakowie, Kraków, 63-75. [10] Bielak E., Marcinkowska E., Syguła-Cholewińska J., 2020, Inve- stigation of finishing of leather for inside parts of the shoes with a natural biocide, Scientific Reports, 10(3467) 1-10. [11] Bielak E., Marcinkowska E., Syguła-Cholewińska J., Golonka J., 2016b, An examination of antimicrobial activity of lining leathers fatliquored with essential oils, Journal of the American Leather Chemists Association, 111(6), 213-220. [12] Bielak E., Marcinkowska E., Turek P., 2016c, Badania sensorycz- ne miękkości skór natłuszczonych z dodatkiem olejku z oregano, [w]: Ocena jakości wybranych wyrobów przemysłowych, Zieliński R., Żuchowski J. (red.), Wydawnictwo Naukowe Instytutu Tech- nologii Eksploatacji - PIB: Uniwersytet Technologiczno-Humani- styczny im. Kazimierza Pułaskiego - Wydawnictwo, Radom, 71-78. [13] Bielak E., Marcinkowska E., Turek P., Różański H., 2015, Ocena sensoryczna zapachu skór wykończonych olejkami eterycznymi, [w]: Rośliny zielarskie kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, Chrzanowska J., Różański H. (red.), Państwowa Wyższa Szkoła Za- wodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Krosno-Wrocław, 65-75. [14] Bilge Oral N., Vatansever L., Duman Aydin B., Sezer Ç., Güven A., Gülmez M., Başer K. H. C., Kürkçüoglu M., 2010, Effect of oregano essential oil on biofilms formed by Staphylococci and Escherichia coli, Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 16, Suppl. A: 23-29. [15] Burkhardt K., 2020, Eco-friendly shoes that are as comforta- ble as they are sustainable, CNN Underscored, https://us.cnn. com/2020/03/02/cnn-underscored/eco-friendly-shoe-brands/ index.html (dostęp: 17.04.2020 r.). [16] Kohlnmünzer S., 2007, Farmakognozja, Wydawnictwo Lekar- skie PZWL, Warszawa. [17] Cernansky R., 2020, The brands working to make footwear more sustainable, Vogue Business, https://www.voguebusiness. com/sustainability/brands-working-to-make-footwear-more- 468 sustainable-rothys-allbirds-everlane-reformation-gucci (dostęp: 17.04.2020 r.). [18] Foster K., W., Ghannoum M., A., Elewski B., E., 2004, Epide- miologic surveillance of cutaneous fungal infection in the United States from 1999 to 2002, Journal of the American Academy of Dermatology, 50(5), 748-752. [19] Jiang W., 2019, Sustainable development of supply chain in footwear industry – take Nike as the case, Asian Business Rese- arch, 4(3), 86-93. [20] Moradi M., Hassani A., Ehsani A., Hashemi M., Raeisi M., Na- ghibi S. S., 2014, Phytochemical and antibacterial properties of Origanum vulgare ssp. gracile growing wild in Kurdistan Province of Iran, Journal of Food Quality and Hazards Control, 1(4), 120-124. [21] Niculescu O., Deselnicu, D. C., Georgescu M., Niţuică M., 2017, Finishing product for improving antifungal properties of leather, Leather and Footwear Journal, 17 (1), 31-38. [22] Nockowski P., 2016, Charakterystyka najczęstszych dermatoz skóry stóp, Kosmetologia estetyczna, 5(3), 223-229. [23]Orlita A., Ruzicka J., 1988, Mikrobiologia obuwia i jego higie- niczność, Przegląd Skórzany, 43(11), 267-270. [24] PN-EN 14119:2005 Badania tekstyliów – Ocena działania mikrogrzybów. [25] PN-EN ISO 20645:2006 Płaskie wyroby włókiennicze – Wyzna- czanie aktywności antybakteryjnej – Metoda dyfuzji na płytce z agarem. [26] Roseeuw D. 1999, Achilles foot screening project: preliminary results of patients screened by dermatologists, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 1999, 12, Suppl. 1: 6-9. [27] Summerbell R. C., Kane J., Krajden S., 1989, Onychomycosis, tinea pedis and tinea manuum caused by non-dermatophytic filamentous fungi, Mycoses, 32(12), 609-619. [28] Szczyrba S., Kozera G., Bieniaszewski L., Nyka, W. M., 2010, Neuropatia cukrzycowa - patogeneza, rozpoznawanie, zapo- bieganie, leczenie, Forum Medycyny Rodzinnej, 4(5), 339-355. [29] Širvaityte J., Šiugždaite J., Valeika V., Dambrauskiene E., 2012, Application of essential oils of thyme as a natural preservative in leather industry, Proceedings of the Estonian Academy of Sciences, 61(3), 220-227. [30] Teixeira B., Marques A., Ramos C., Serrano C., Matos O., Neng N. R., Nogueira J. M., Saraiva J. A., Nunes M. L., 2013, Chemical composition and bioactivity of different oregano (Origanum vulgare) extracts and essential oils, Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(11), 2707-2714. [31] Zielińska G., Bielak E., 2019, Badanie opinii młodych konsumentów na temat bezpieczeństwa i komfortu użytkowania obu- wia, [w]: Jakość produktów przemysłowych - wybrane aspekty, Towaroznawstwo w badaniach i praktyce - Commodity Science in Research and Practice, Szakiel J., Turek P. (red.), Instytut Techno- logii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, Radom, 87-96. [32] Zyska B., 2000, Mikrobiologiczny rozkład i korozja materiałów technicznych, [w]: Mikrobiologia techniczna, Tom II, Libudzisz Z., Kowal K., (red.), Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 214.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-6-7 , nr katalogowy 127210
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA- e-zeszyt (pdf) 2020-6-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
61.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-6-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH