Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 6
Wykorzystanie substancji słodzących w produkcji dżemów i przetworów owocowych na polskim rynku
Piotr Sałek
Marlena Pielak
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 126835
Streszczenie
Lifestyle changes modification of eating habits, and nutrition fashions cause that consumers are more easier to reach for products with reduced energy value or without added sugar. Among fruit jams you can easily find such products. On the Polish market, in this assortment group, fruit preserves sweetened with fruit juices predominate (define by producers as „jams 100% fruit”). Food producers also offer a variety of sweetened jams only with added sweeteners or as a partial sugar substitution.
Abstract
Zmiana stylu życia, modyfikacja nawyków żywieniowych, czy uleganie tzw. modom żywieniowym powoduje, że konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty o obniżonej wartości energetycznej, czy bez dodatku cukru. Spośród dżemów owocowych z powodzeniem można znaleźć takie produkty. Na polskim rynku w tej grupie asortymentowej przeważają przetwory owocowe dosładzane sokami owocowymi, określane przez producentów jako tzw. dżemy 100% owoców. Producenci oferują również dżemy słodzone tylko za pomocą substancji słodzących, bądź też z częściową substytucją cukru.
Bibliografia
[1] Roczniki Statystyczne 2010-2019. GUS, Warszawa 2011–2020. [2] Popkin B.M., S.J. Nielsen. 2003. The sweetening of the world’s diet. Obesity Research, 11 (11): 1325–32. [3] Saris W.H. 2003. Sugars, energy metabolism, and body weight control. The American Journal of Clinical Nutrition, 78 (4): 850–857. [4] Schulze M.B., J.A.E. Manson, D.S. Ludwig, G.A. Colditz, M.J. Stampfer, W.C. Willett, F.B. Hu. 2004. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-age women. The Journal of the American Medical Association, 292 (8): 927–34. [5] Yang Q. 2010. Gain weight by “going diet”? Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings. Yale Journal of Biology and Medicine, 83 (2): 101–108. [6] Guideline: Sugars intake for adults and children. 2015. Geneva: WHO. [7] Myszkowska-Ryciak J., A. Harton, D. Gajewska, Bawa Saa’ed. 2010. Środki słodzące w profilaktyce i leczeniu otyłości. KOSMOS. Problemy nauk biologicznych. 59 (3–4): 365–374. [8] Pielak M., E. Czarniecka-Skubina, J. Trafiałek, A. Głuchowski. 2019. Contemporary Trends and Habits in the Consumption of Sugar and Sweeteners-A Questionnaire Survey among Poles. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16 (7): 1164. [9] Pielak M., E. Czarniecka-Skubina. 2017. Glikozydy stewiolowe - właściwości technologiczne i wykorzystanie w produktach rynkowych. Przemysł Spożywczy, 71 (6): 36–40. [10] Rynek owoców w Polsce. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Warszawa, 2018, s. 18. [11] Miśkiewicz K., J. Rosicka-Kaczmarek, E. Nebesny. 2012. Substancje słodzące w produktach spożywczych. Przemysł Piekarski i Cukierniczy, 60 (2): 58–59. [12] Świąder K., B. Wszkiewicz-Robak, F. Świderski. 2011. Substancje intensywnie słodzące - korzyści i zagrożenia. Problemy Higieny i Epidemiologii, 92 (3): 392–396. [13] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dn. 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16). [14] Gajda-Wyrębek J. 2020. Substancje słodzące w żywności. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 4-5: 25–28. [15] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003r. (Dz. U. 2003 nr 143, poz. 1398 z późn. zm.) w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych. [16] Dyrektywa Rady 2001/113/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. [17] Gliemmo M.F., A.M. Calvino, O. Tamasi, L.N. Gerschenson, C.A. Campos. 2008. Interactions between aspartame, glucose and xylitol in aqueous systems containing potassium sorbate. LWT – Food Science and Technology, 41, (4): 611–619. [18] European Food Safety Authority (EFSA). 2010. Scientific opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA J., 8: 1537. [19] Pielak M., E. Czarniecka-Skubina, A. Głuchowski. 2020. Effect of Sugar Substitution with Steviol Glycosides on Sensory Quality and Physicochemical Composition of Low-Sugar Apple Preserves. Foods, 9 (3): 293. [20] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 z dn. 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9). [21] Nowelizacja (Dz. U. 2017, poz. 1944) z 2017 r. zmieniająca Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. [22] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. U. L 404 z 30.12.2006, s. 9–25).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-6 , nr katalogowy 126835
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2020-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH