Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 6
Nowe technologie uzdatniania wody w przemyśle spożywczym
New Water Treatment Technologies in The Food Industry
10.15199/65.2020.6.3
Fabian Dajnowiec
Jan Marjanowski
nr katalogowy: 126800
10.15199/65.2020.6.3
Streszczenie
Według prognoz do 2030 roku na świecie nastąpi ograniczenie dostępności wody i będzie wynosiło ok. 40%, natomiast 50% populacji Ziemi pozostanie bez bezpośredniego dostępu do wody pitnej. Dlatego należy podejmować starania mające na celu skuteczniejsze uzdatnianie i większy odzysk wody z możliwych i dostępnych źródeł, często nazywanych potocznie źródłami niekonwencjonalnymi. W artykule przedstawiono dwie metody, które z powodzeniem mogą znaleźć zastosowanie w gospodarce wodą w zakładach przemysłu spożywczego. Pierwszą z nich jest osmoza bezpośrednia (FO), którą można zakwalifikować do membranowych technik rozdziału wykorzystujących istnienie siły napędowej pomiędzy stronami półprzepuszczalnej membrany. Drugą techniką pozwalającą na odsalanie wody jest pojemnościowa dejonizacja (CDI), w której wykorzystano działanie prądu stałego o niskim napięciu na przepływający między elektrodami płyn. Nowe metody oczyszczania wody zapewniają możliwości pozyskiwania tańszej wody zakładom przetwórstwa żywności.
Abstract
According to forecasts, until 2030 in the world water availability will have limited and it will be compared to about 40%, while 50% of the Earth’s population will remain without access to drinking water. Therefore, efforts should be made to improve water treatment and recovery from possible and available sources, often colloquially called unconventional sources. In this article two methods that can be successfully used in water management in food-processing plants are present. The first is forward osmosis (FO), which can be classified as membrane separation techniques using the existence of a driving force between the sides of the semi- -permeable membrane. The second technique which allows water desalination is capacitive deionization (CDI), which uses the effect of low voltage direct on the fluid flowing between the electrodes. New methods of water purification provide the possibility of obtaining cheaper water for food-processing plants
Słowa kluczowe
odzysk wody
uzdatnianie wody
osmoza bezpośrednia (FO)
pojemnościowa dejonizacja (CDI)
Keywords
water recovery
water treatment
forward osmosis (FO)
capacitive deionization (CDI)
Bibliografia
[1] Alsvik I.L., M. May-Britt Hägg. 2013. „Pressure retarded osmosis and forward osmosis membranes: materials and methods”. Polymers 5 (1) : 303-327; doi:10.3390/polym5010303. [2] Blair J.W., G.W. Murphy. 1960. „Electrochemical demineralization of water with porous electrodes of large surface area”. Advances in Chemistry. Saline Water Conversion 27, 20 : 206-223; doi: 10.1021/ /ba-1960-0027.ch020. [3] Blandin G., A.R.D. Verliefde, J. Comas, I. Rodriguez-Roda, P. Le-Clech. 2016. „Efficiently combining water reuse and desalination through forward osmosis – Reverse Osmosis (FO-RO) Hybrids: A critical review”. Membranes 6 (3) : 37; doi:10.3390/membranes6030037. [4] Bodzek M., K. Konieczny. 2005. Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody. Oficyna wydawnicza Projprzem-Eko. [5] Cath T.Y., A.E. Childress, M. Elimelech. 2006. „Forward osmosis: Principles, applications, and recent developments”. Journal of Membrane Science 281 (1-2) : 70-87. [6] Choi J., P. Dorji, H.K. Shon, S. Hong. 2019. „Applications of capacitive deionization: Desalination, soften- -ing, selective removal, and energy efficiency”. Desalination 449 : 118-130. [7] Chun Y., D. Mulcahy, L. Zou, I.S. Kim. 2017. „A short review of membrane fouling in forward osmosis processes”. Membranes 7 (2) : 30. [8] Dabaghian Z., czerwiec 2018. Draw solutions and their recovery methods for dairy and food industries – a brief overview, https://www.forwardosmosistech.com/draw-solutions-and-their-recovery-methods- -for-dairy-and-food-industries-a-brief-overview [dostęp: 22.05.2020]. [9] Darwish M.A., H.K. Abdulrahim, A.S. Hassan, A.A. Mabrouk, A.O. Sharif. 2014. „The forward osmosis and desalination”. Desalination and Water Treatment 1-27; doi: 10.1080/19443994.2014.995140. [10] Encyklopedia PWN. 2020. „Uzdatnianie wody”, https://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/uzdatnianie%20 wody.html [dostęp: 10.05.2020]. [11] Haupt A., A. Lerch. 2018. „Forward osmosis application in manufacturing industries: A short review”. Membranes 8 (3) : 47; doi:10.3390/membranes8030047. [12] Holloway R.W., A. Andrea Achilli, T.C. Cath. 2015. „The osmotic membrane bioreactor: a critical review”. Environmental Science: Water Research and Technology 1 : 581-605; doi: [13] UNIC (Ośrodek informacji ONZ). 2018. „Międzynarodowa Dekada Wody 2018–2028”. Warszawa, http://www.unic. un.org.pl/dekada-wody/miedzynarodowa-dekada-wody-2018%E2%80%932028/3220 [dostęp:11.05.2020]. [14] Jan Paweł II. 2003. „Ludzkość wobec tragedii głodu i niedożywienia”, https://opoka.org.pl/biblioteka/W/ /WP/jan_pawel_ii/przemowienia/fao_13102002.html [dostęp: 23.05.2020]. [15] Lenntech. 2020. „Dejonizacja Pojemnościowa (CDI)”23, https://www.lenntech.com/processes/capacitive-deionization- cdi-.htm [dostęp: 22.05.2020]. [16] Kowalczyk R., M. Tarnowski. 2011. „Energochłonność pozyskiwania i uzdatniania wody w wybranym zakładzie przemysłu”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 37-41. [17] Marjanowski J., A. Nalikowski, M. Marjanowska. 2014. „Najnowsze metody uzdatniania wody na potrzeby zasilania układów chłodzenia”. Chłodnictwo i Klimatyzacja 12. [18] Oren Y. 2008. „Capacitive deionization (CDI) for desalination and water treatment – past, present and future (a review)”. Desalination 228 (1-3) : 10-29. [19] Porada S., R. Zhao, A. van der Wal, V. Presser, P.M. Biesheuvel. 2013. „Review on the science and technology of water desalination by capacitive deionization”. Progress in Materials Science 58 : 1388-1442. [20] Rocznik Statystyczny Przemysłu. 2019. Główny Urząd Statystyczny, 442-443. [21] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. poz. 2294). [22] Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139). [23] Suchożebrski J. „Zasoby wodne Polski. Global Compact Network Poland. Zarządzanie zasobami wodnymi w Polsce 2018”, https://ungc.org.pl/bez-kategorii/oczyszczanie-wody-szansa-walke-niedoborem/ [dostęp:17.05.2020]. [24] Terefe N.S., F. Janakievski, O. Glagovskaia, K. De Silva, M. Horne, R. Stockmann. 2016. „Forward osmosis: A novel membrane separation technology of relevance to food and related industries”. Innovative Food Processing Technologies. Extraction, Separation, Component Modification and Process Intensification 177-205; https://doi.org/10.1016/ B978-0-08-100294-0.00007-9. [25] Welgemoed T.J., C.F. Schutte. 2005. „Capacitive Deionization TechnologyTM: An alternative desalination solution”. Desalination 183 (1-3) : 327-340. [26] Xing W., J. Liang, W. Tang, D. He, M. Yan, X. Wang, Y. Luo, N. Tang, M. Huang. 2020. „Versatile applications of capacitive deionization (CDI)-based technologies”. Desalination 482 : 114390
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-6 , nr katalogowy 126800
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH