Dane ogólne 1. Grupa maszyn: maszyny dla przemysłu spożywczego. 2. Zastosowanie: podnośniki i wywrotnice są stosowane w piekarniach do podnoszenia i/lub przechylania pojemników lub maszyn z wymienną misą, zawierającą ciasto, i opróżniania z zawartości w końcówce suwu. Mogą one być zaprojektowane dla półproduktów (mieszanina mąki, wody i innych składników) lub surowców (mąka, mieszanki itp.). 3. Budowa i zasada działania: podnośniki i wywrotnice są maszynami, które podnoszą i/lub przechylają całą mieszarkę lub misę (misa: pojemnik, w którym znajduje się produkt, może to być koryto, zbiornik, kubeł, wózek). Występują one w wersji stacjonarnej lub przejezdnej. Kierunek podnoszenia może być pionowy, pochyły lub kombinowany i wyznaczony przez mechaniczne prowadnice lub przegubowe ramiona. W podnośnikach i wywrotnicach stosowane są trzy typy mechanizmów: ··„z pojedynczym prowadzeniem” (misa lub mieszarka są odłączane i umieszczane w widłach lub na platformie, które są prowadzone po pojedynczym, pionowym lub pochyłym, słupie. Podnoszenie lub opuszczanie może być realizowane z zastosowaniem napędu śrubowego, łańcuchowego, hydraulicznego lub pneumatycznego) – il. 1a i 2a; ··„z podwójnym prowadzeniem” (misa lub mieszarka są odłączane i przemieszczane po dwóch pionowych lub pochyłych prowadnicach. Na ogół maszyna wyposażona jest w mechanizm podnośnikowy linowy lub łańcuchowy) – il. 1b; ··„z przegubowym ramieniem” (misa lub mieszarka są odłączane i przemieszczane za pomocą jednego lub więcej przegubowych ramion napędzanych mechanicznie, hydraulicznie lub pneumatycznie) – il. 1c i 2b. Rozróżniamy trzy typy podnośników i wywrotnic[...]
2020-5