Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Trendy w produkcji żywności
Food Industry Trends
10.15199/65.2020.4.5
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 126050
10.15199/65.2020.4.5
Streszczenie
Przemysł spożywczy jest sektorem gospodarki, którego specyfika znajduje odzwierciedlenie w preferencjach konsumenckich. Identyfikacja potrzeb i upodobań klientów oraz zdolność elastycznego reagowania na nie stymulują działania innowacyjne w dziedzinie produkcji żywności. Świadomość konsumentów na temat wpływu pożywienia na zdrowie, a także trendy żywieniowe i obserwacja rynku sprzyjają produkcji żywności innowacyjnej o wysokiej jakości i szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Panujące trendy na rynku znalazły odzwierciedlenie w produkcji żywności minimalnie przetworzonej, funkcjonalnej, spersonalizowanej, z wykorzystaniem innowacyjnych surowców czy opakowań. Dotyczą one także poczynań w zakresie przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, racjonalnego gospodarowania odpadami i dbałości o środowisko naturalne. W artykule przedstawiono wybrane trendy w przemyśle spożywczym oraz postawy konsumenckie obserwowane w ostatnich latach.
Abstract
The food industry is a sector of the economy whose specificity is reflected in consumer preferences. Identifying the needs and preferences of customers and the ability to flexibly respond to them stimulate innovative activities in food production. Consumer awareness of the impact of food on health, as well as nutrition trends and market observation, are conducive to the production of innovative, high- -quality food, often with special health-promoting properties. The dominant trends have been reflected in minimally processed, functional, personalized food, using innovative raw materials or packaging. They also relate to actions to prevent food waste, rational waste management and care for the natural environment. The article presents selected trends in the food industry and consumer attitudes observed in recent years.
Bibliografia
[1] Czajkowska K., H. Kowalska. 2014. "Nowe produkty spożywcze - stan i tendencje rozwojowe". Przemysł Spożywczy 12 : 12-15. [2] Czy miłość Europejczyków do lodów słabnie? Deklarowane spożycie lodów familijnych w Polsce spadło w 2016 r. o 6 punktów procentowych. https://polska.mintel.com/centrum-prasowe/ [dostęp 07.07.2017]. [3] Dąbrowska J. 2019. "Niesprzedany posiłek będzie można kupić za jedną trzecią ceny. Aplikacja Too Good To Go wchodzi do Polski". https://www.wirtualnemedia.pl/ [dostęp 10.07.2019]. [4] Döhler: 6 mega trendów konsumenckich kształtuje dzisiaj rynek żywności i napojów. https://www. portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/ [dostęp 17.07.2017]. [5] "Gigant wege mięsa wchodzi do Polski. Co powiecie na roślinne burgery i sznycle bez drobiu?". https:// www.msn.com/ [dostęp 22.02.2020]. [6] "Globalne trendy na rynku żywności i napojów 2017 - Wierzymy w tradycję". https://www.wiadomoscihandlowe. pl/ [dostęp 04.12.2017]. [7] Górska J. 2014. "Czysta etykieta: Clean label - nowy trend". Forum Mleczarskie Handel 2014, 4 (65), www.forummleczarskie.pl/RAPORTY [8] Krygier K., A. Florowska. 2008. "Żywność funkcjonalna obecnie i przyszłości". Przemysł Spożywczy 5 : 2-6. [9] Miśniakiewicz M. 2017. "Identyfikacja i analiza trendów rozwojowych w przemyśle spożywczym w Polsce". Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 3, 51 : 385-397. [10] Niesprzedane owoce i warzywa będą do kupienia w niższej cenie. Lidl chce walczyć z marnowaniem żywności. https://www.rmfmaxxx.pl/ [dostęp 08.08.2018]. [11] Oleksy K. "EUROBAROMETR 91.3 - Bezpieczeństwo żywności w UE - Jak wypada Polska" https://foodfakty. pl/ [dostęp 17.02.2020]. [12] Przybylak K. "Rynek żywności ekologicznej w Polsce - 2019 rok. Jest nowy raport PMR". https://biokurier. pl/ekorynek/ [dostęp 30.09.2019]. [13] Przybylak K. "S. Strużyna (Bio Planet): W 2019 roku rynek żywności ekologicznej osiągnie wartość 1,2 mld". https://biokurier.pl/ekorynek/ [dostęp 04.02.2019]. [14] Rynek żywności ekologicznej w kryzysie. Mimo że zainteresowanie konsumentów rośnie. https://www. ipolska24.pl/ [dostęp 28.01.2019]. [15] Rynek żywności ekologicznej w UE: fakty i zasady. https://onoze.pl/ [dostęp 29.07.2019]. [16] Schierhorn C. "Cold snacks heat up". https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology- -magazine [dostęp 01.02.2020]. [17] Shelke K. "Clearing Up Clean Label Confusion" https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology- magazine/ [dostęp 01.02.2020]. [180 Siuba-Strzelińska M. "Świadomość konsumenta w świetle raportu EFSA". https://www.zywnosc.com. pl/ [dostęp 08.01.2020]. [19] Trendy na rynku żywności 2019-część1. http://pzmlyn.pl/ [dostęp 14.12.2018]. [20] Trendy żywności 2017. https://czytamyetykiety.pl/ [dostęp 16.01.2017]. [21] Trendy, które będą kształtować rynek żywności w 2020 r. https://www.wiadomoscihandlowe.pl/ [dostęp: 28.10.2019]. [22] Trzy rzeczy o marnotrawieniu żywności, które powinieneś wiedzieć… https://www.magazynpl.co.uk [dostęp 29.07.2019]. [23] Waszkiewicz-Robak B., K. Kulki, M. Bazarnik. 2015. "Żywność funkcjonalna szansą rozwoju nauki o żywności i żywieniu oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności". W Trendy w żywieniu człowieka, red. M. Karwowska, W. Gustaw, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków. [24] Whole Foods Market unveils top 10 food trends for 2019. https://media.wholefoodsmarket.com/ [dostęp 15.11.2018]. [25] Wysocka E. "Czym jest olej MCT?". https://longevitas.pl/ [dostęp 05.02.2019]. [26] "Żywność funkcjonalna 2012 - czyli co ma Polak na talerzu?". 2012. Raport przygotowany przez On Board PR Ecco Network, we współpracy z Gemius Polska, Warszawa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 126050 "Trendy w produkcji żywnoś..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH