Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Uwarunkowania funkcjonowania i doskonalenia organizacji zorientowanej na jakość w nowej gospodarce
Conditions for the functioning and improvement of quality-oriented organisations in the new economy
Adam SKRZYPEK
nr katalogowy: 126032
Streszczenie
Nowa gospodarka to nowy ład gospodarczy, w którym ma miejsce silna koncentracja na zasobach niematerialnych, w tym wiedzy. Jest to także nowy porządek ekonomiczny trzeciej fali rozwoju społecznego, w którym decydującą rolę pełni wiedza, techniki cyfrowe, sieci i działania w czasie rzeczywistym. Kluczem do sukcesu organizacji w nowej rzeczywistości jest jakość i wiedza. Wiedza musi być ukierunkowana na jakość wyrobu, procesów, informacji i życia. Wiedza i umiejętności jej stosowania do tworzenia innowacji to podstawowe determinanty kreowania wartości. Ważne są wyróżniające kompetencje oraz stały rozwój kapitału ludzkiego. Sukces w warunkach nowej gospodarki mierzy się osiągnięciami w zarządzaniu wiedzą oraz efektami uzyskanymi w wyniku pośredniej i bezpośredniej eksploatacji własności intelektualnej. W warunkach nowej gospodarki przedsiębiorstwa powinny stosować projakościowe zarządzanie, które umożliwia efektywne prowadzenie biznesu. Wysoka jakość zarządzania stwarza warunki do wzrostu efektywności i konkurencyjności organizacji. Współczesny nurt zarządzania organizacjami oparty jest na kryterium jakości. Zarządzanie jakością to dynamiczny i innowacyjny proces, który umożliwia promocję świadomości projakościowej oraz tworzy podstawy dla stałego doskonalenia zarządzania. Skuteczność tego doskonalenia zależy od jakości wiedzy. W artykule pokazano istotę nowej gospodarki, jej założenia, elementy, uwarunkowania funkcjonowania. Wskazano na potrzebę projakościowego zarządzania w organizacjach funkcjonujących w warunkach nowej gospodarki. Podkreślono rangę zasobów niematerialnych w procesie zarządzania oraz doskonalenia organizacji. W artykule wykorzystano analizę krytyczną dostępnej literatury oraz wnioskowanie
Abstract
The new economy is a new economic order in which there is a strong concentration on intangible resources, including knowledge. It is also a new economic order of the third wave of social development, in which knowledge, digital techniques, networks and real time activities play a decisive role. The key to the success of an organisation in the new reality is quality and knowledge. Knowledge must be embedded in the quality of product, processes, information and life. Knowledge and the ability to apply it to create innovations are basic determinants of value creation. Distinctive competences and continuous development of human capital are crucial. Success in the conditions of the new economy is measured by achievements in knowledge management and effects obtained as a result of direct and indirect exploitation of intellectual property. In the conditions of the new economy, enterprises should apply pro-quality management, which enables effective operation of business. High quality of management creates conditions for increasing the effectiveness and competitiveness of the organisation. Modern organisation management is based on the criterion of quality. Quality management is a dynamic and innovative process, which enables the promotion of pro-quality awareness and creates the basis for continuous improvement of management. The effectiveness of this improvement depends on the quality of knowledge. The article shows the essence of the new economy, its assumptions, elements, conditions of functioning. It indicates the need for proquality management in organizations operating in the new economy. The role of non-material resources in the process of management and improvement of the organization was emphasized. The article uses critical analysis of available literature and logical reasoning.
Słowa kluczowe
nowa gospodarka
wiedza
zarządzanie wiedzą
zarządzanie jakością
doskonalenie
Keywords
new economy
knowledge
knowledge management
quality management
improvement
Bibliografia
[1] Choo Chun Wei, Nick Bontis. 2002. The Strategic Management of Intellectual Capital and Organizational Knowledge. New York: Oxford University Press. [2] Drucker Peter. 1974. Management. Task, Responsibilities, Practices, 61. New York: Harper&Row. [3] Drucker Peter. 1993. Post-capitalist Society. New York: Harper Business. [4] Durlik Ireneusz, J. Kubka. 2007. Jakość jako kategoria filozoficzna i inżynieryjna. W Inżynieria jakości, teoria, praktyka, dydaktyka, 21-27. Gdańsk: Wydawnictwo Politechnika Gdańska. [5] Foley Kevin, Philippe Hermel. 2008. The Theories and Practices of Organizational Excellence: New perspectives. Sydney: SAI Global. [6] Gonciarski Wiesław. 2009. Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania stosowane w przedsiębiorstwach postindustrialnych. W Zarządzanie w gospodarce postindustrialnej, 25-28. Warszawa: Wyd. Almamer WSE. [7] Grajewski Andrzej. 2007. Wstęp do zarządzania jakością, 18-19. Tarnów: Wyd. MWSE w Tarnowie. [8] Hamel Gary, Coimbatore Prahalad. 1990. “The Core Competencies of the Corporation". Harvard Business Review (May-June): 79-91. [9] Hamrol Adam, Władysław Mantura. 2005. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Warszawa-Poznań: PWN. [10] Karaszewski Robert. 1999. Total Quality Management, 20-24. Toruń: Dom Organizatora, TNOIK. [11] Kelly Kevin. 2001. Nowe reguły nowej gospodarki, 9. Warszawa: WIG Press. [12] Kogut Bruce, Udo Zander. 1997. Knowledge of the Firm, Combinative Capabilities, and the Replication of Technology. W Resources, firms and strategies: A reader in the resources-based perspective, 311. New York: Oxford University Press. [13] Kontes Peter. 2010. The CEO Strategy and Shareholder Value, 203. NJ: John Wiley & Sons Inc. [14] Kowalczyk Jan. 2009. "Czy normy ISO serii 9000 spełniają potrzeby i oczekiwania organizacji". Problemy Jakości (11): 20-24. [15] McGregor Judy, David Tweed, Richard Pech. 2004. “Human capital in the new economy devil’s bargain?". Journal of Intellectual Capital 5(1): 153-164. [16] Myszewski Jan. 2008. O zapewnieniu skuteczności doskonalenia. W Wpływ zarządzania procesowego na jakość i innowacyjność przedsiębiorstwa, 375-384. Lublin: UMCS Lublin, T.I. [17] Obłój Krzysztof. 2012. Tworzywo skutecznych decyzji, 124. Warszawa: PWE. [18] Opolski Krzysztof, Grażyna Dykowska, Monika Możdżonek. 2005. Zarządzanie przez jakość w usługach zdrowotnych, 32-33. Warszawa: CeDeWu. [19] Penc Józef. 2002. Myślenie strategiczne w organizacji XXI wieku. W Przedsiębiorstwo przyszłości - wizja strategiczna, 46-47. Warszawa: Difin. [20] PN EN ISO 9001:2009 System zarzadzania jakością. Wymagania. Warszawa: Wyd. PKN. [21] Recha Mirosław. 2000. Niektóre rozważania dotyczące zarządzania przez jakość ZPJ, 38. Warszawa: Ośrodek Badania Jakości Wyrobów ZETOM Warszawa. [22] Robins Stephan, David de Cenzo. 2002. Podstawy zarządzania, 32. Warszawa: PWE. [23] Rogala Piotr. 2011. "Kierunki doskonalenia SZJ ISO 9001". Problemy Jakości (7): 7-9. [24] Skrzypek Elżbieta. 2000. Jakość i efektywność. Lublin: Wydawnictwo UMCS. [25] Sikora Tadeusz, Mariusz Giemza. 2012. Praktyka zarządzania jakością w XXI wieku, 38. Kraków: Wyd. Naukowe PPTŻ. [26] Sitko-Lutek Agnieszka, Elżbieta Skrzypek (red.). 2009. Organizacyjne uczenie się w rozwoju kompetencji przedsiębiorstw, 212-231. Warszawa: C.H. Beck. [27] Skrzypek Adam, Grzegorz Grela. 2008. Zarządzanie informacją i wiedzą w przedsiębiorstwie szansą na sukces rynkowy w warunkach nowej ekonomii. W Wiedza jako zasób strategiczny przedsiębiorstwa. Lublin: Wyd. UMCS Lublin. [28] Skrzypek Adam. 2009. "Wpływ zarządzania na jakość i konkurencyjność organizacji". Problemy Jakości (2): 56. [29] Skrzypek Adam. 2019. Dojrzałość i doskonalenie organizacji, 4. Toruń: Dom Organizatora TNOIK. [30] Skrzypek Elżbieta. 2018. "Bariery dzielenia się wiedzą w organizacji w warunkach społeczeństwa informacyjnego". Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy 53(1): 34-48. [31] Skrzypek Elżbieta. 2002. Jakość i efektywność, 34-48. Lublin: Wyd. UMCS Lublin. [32] Skrzypek Elżbieta. 2006. "Ranga jakości w społeczeństwie wiedzy". Problemy Jakości (9): 4-8. [33] Smith Allen N., Donald B. Medley. 1987. Information Resource Management, 4. Cincinnati: South-Western Pub. Co. [34] Skrzypek Elżbieta (red.). 2010. Etyka w biznesie, 68. Lublin: Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą UMCS Lublin. [35] Skrzypek Elżbieta (red.) 2019. Organizacyjne i ekonomiczne aspekty funkcjonowania współczesnych organizacji - nowe paradygmaty w zarządzaniu. Lublin: Wyd. Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą UMCS Lublin. [36] Sveiby Karl. Intellectual Capital and Knowledge management, www.svieby. com. [dostęp: 20.01.2019]. [37] Stewart Thomas. 1997. Intellectual Capital: the New Wealth of Organizations. New York: Doubleday/Currency. [38] Tapscot Don. 1998. Gospodarka cyfrowa. Nadzieje i niepokoje ery świadomości systemowej, 52-58. Warszawa: Wydawnictwo Business Press. [39] Tapscott Don, Anthony Williams. 2001. Makrowikinomia. Reset świata i biznesu. Warszawa: Studio Emka. [40] Thomson Arthur, Alonzo Strickland.1992. Strategy formulation and Implementation. Boston: Irwin. [41] Tkaczyk Stanisław. 2000. Inżynieria jakości a inżynieria materiałowa. Warszawa: ORGMASZ Warszawa. [42] Urbaniak Maciej. 2010. Kierunki doskonalenia systemów zarządzania jakością. Łódź: Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego. [43] Urbanek Grzegorz. 2007. Pomiar kapitału intelektualnego i aktywów niematerialnych przedsiębiorstwa, 139. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego. [44] Wawak Tadeusz. Jakość zarządzania, http://mfiles.pl/pl/index [dostęp: 30.01.2018].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 126032 "Uwarunkowania funkcjonowa..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH