Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2020 - zeszyt 2
Potencjał wykorzystania ziarna żyta
Potential use of rye grain
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 125847
Streszczenie
Żyto ozime jest zbożem, które uważane jest za najlepiej przystosowane zboże ozime do panujących w naszym klimacie zmiennych warunków zimowych. Charakteryzuje je wysoki stopień zimotrwałości i stosunkowo niskie wymagania glebowe. Do atutów zachęcających do jego uprawy zalicza się także odporność na okresowe niedobory wody. Uzyskuje się wysoki plon ziarna, które może zostać wykorzystane na różne cele. Żyto uznawane jest jako jedno z podstawowych zbóż, które odgrywa bardzo istotną rolę gospodarczą na terenach o słabszych glebach i ostrzejszym klimacie, a więc tam, gdzie uprawa pszenicy jest mało efektywna lub niemożliwa. Obserwuje się jednak tendencję spadkową powierzchni uprawy żyta względem lat 80. i 90. Mimo regresu areału uprawy zarówno w skali kraju jak i globalnej, Polska pozostaje wciąż jednym z liderów w E uropie pod względem areału uprawy i pozyskania ziarna żyta. Jego stała podaż na rynku jest źródłem wartościowego surowca do zagospodarowania. Ziarno żyta może być przeznaczone na różne cele. Jest ono wykorzystywane na cele spożywcze, w tym głównie na przemiał na mąki i wypiek chleba, ale także jako komponent paszowy mieszanek dla zwierząt. Nowatorskim kierunkiem jest także energetyczne wykorzystanie tego surowca.
Abstract
Winter rye is a grain that is considered to be the best adapted winter grain to the changing winter conditions in our climate. They are characterized by a high degree of winter hardiness and relatively low soil requirements. Advantages to encourage its cultivation include also resistance to periodic water shortages. A high grain yield is obtained, which can be used for various purposes. Rye is considered as one of the basic cereals that plays a very important economic role in areas with weaker soils and a harsher climate, i.e. where wheat cultivation is inefficient or impossible. However, a downward trend in the area of rye cultivation is observed in the 1980s and 1990s. Despite the regression of the cultivation acreage both nationally and globally, Poland remains one of the leaders in Europe in terms of acreage cultivation and obtaining rye grain. Its constant supply on the market is a source of valuable raw material for development. Grains of this grain can be used for various purposes. It is used for food purposes, mainly for flour milling and bread baking, but also as a feed component of animal mixtures. The energy use of this raw material is also an innovative direction.
Słowa kluczowe
żyto
plon
mąka żytnia
wartość paszowa
Keywords
rye
yield
rye flour
fodder value
Bibliografia
[1] Arczewska-Włosek, A., S. Świątkiewicz, D. Bederska-Łojewska, S. Orczewska-Dudek, W. Szczurek, D. Boros, A. Fraś, E. Tomaszewska, P. J. Dobrowolski, S. Muszyński, M. Kwiecień, T. Schwarz. 2019. The efficiency of xylanase in broiler chickens fed with increasing dietary levels of rye. Animals, 9(2): 46-57. [2] Bederska-Łojewska D., A. Arczewska-Włosek, S. Świątkiewicz, S. Orczewska-Dudek, T. Schwarz, M. Puchała, J. Krawczyk, D. Boros, A. Fraś, P. Micek, P. Rajtar. 2019. The effect of different dietary levels of hybrid rye and xylanase addition on the performance and egg quality in laying hens. British Poultry Science. [3] Bielski S., K. Jankowski, W. Budzyński. 2014. The energy efficiency of oil seed crops production and their biomass conversion into liquid fuels. Przemysł Chemiczny, 93(12): 2270-2273. [4] Björk I., E. Östman, M. Kristensen, N. M. Anson, R.K. Priced, G. Haen, R.K.E. Havenaar, A. Knudsen Frid, H. Mykkänen, R.W. Welchd, G. Riccardii. 2012. Cereal grains for nutrition and health benefits: Overview of results from in-vitro animal and human studies in the health grain project. Trends Food Sci. Technol., 25: 87-100. [5] Buksa K., A. Nowotna, H. Gambuś. 2012. Analiza towaroznawcza i skład chemiczny ziarna wybranych polskich odmian żyta pochodzących z trzech kolejnych lat uprawy. Acta Agrophysica, 19 (2): 265-276. [6] Burczyk H. 2011. Przydatność zbóż na potrzeby produkcji energii odnawialnej - w świetle wyników doświadczeń. Problemy Inżynierii Rolniczej, 3: 43-51. [7] Czerwińska D. 2011. Wartość odżywcza i walory zdrowotne żyta, mąki żytniej i pieczywa żytniego. Przegląd Zbożowo- -Młynarski, (55) 6:11-13. [8] Gani A., S.M. Wani, F.A. Masoodi, H. Gousia. 2012. Whole-grain cereal bioactive compounds and their health benefits: A review. J. Food. Proces. Technol. 3: 146-56. [9] Grabiński J., G. Hołubowicz-Kliza, F. Brzóska. 2007 Uprawa i wykorzystanie żyta ozimego. Instrukcja Upowszechnieniowa IUNG-PIB Puławy, 138: 1-80. [10] Kobylyanskij V.D., O.V. Solodukhina, I.V. Lunegova, S.P. Novikova, O.P. Farm, T. Region, V.I. Makarov. 2017. Rye breeding for low- -pentosans and possibility of its use in animal feeding. Proceedings on Applied Botany, Genetics and Breeding, 1(178):31-40. [11] Krasowicz S., M. Matyka. 2015. Zmiany w polskim rolnictwie a wykorzystanie rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Materiały Szkoleniowe IUNG-PIB 103: 1-32. [12] Lảzaro R., M. Garcia, P. Medel, G.G. Mateos. 2003. Influence of enzymes on performance and digestive parameters of broilers fed rye-based diets. Poultry Science, 82: 132- 140. [13] Litwinek D., H. Gambuś, R. Sabat, A. Wywrocka- Gurgul, M. Laskoś. 2015. Porównanie jakości i wartości odżywczej mąki żytniej, pszennej i orkiszowej z pełnego przemiału. Technologiczne kształtowanie jakości żywności. Red. K.M. Wójciak, Z.J. Dolatowski. Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków: 171-180. [14] Ł ysoń E., W. Biel. 2016. Ocena składu chemicznego ziarna wybranych odmian żyta z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 23(3): 91-101. [15] Madej A. 2016. Ocena zmian produkcyjnych i organizacyjnych w polskim rolnictwie w latach 2004-2014. Studia i Raporty, 47 (1): 55-82. [16] Muszyński S., S. Świątkiewicz, A. Arczewska- Włosek, P. Dobrowolski, J.L. Valverde Piedra, M.B. Arciszewski, S. Szymańczyk, A. Zacharko-Siembida, S. Kowalik, M. Hułas- -Stasiak, A. Tomczyk-Warunek, T. Schwarz, E. Tomaszewska. 2019. Analysis of mechanical properties of bones and tendons shows that modern hybrid rye can be introduced to corn-wheat based diet in broiler chickens as an alternative energy source irrespective of xylanase supplementation. Poultry Science. [17] Nordlund E., R.L. Heiniö, K. Viljaen, J.M. Pihlava, P. Lehtinen, K. Poutanenad. 2013. Flavour and stability of rye grain fractions in relation to their chemical composition. Food Research International, 54: 48-56. [18] Piechota T., Z. Sawińska, M. Kowalski, L. Majchrzak, S. Świtek, A. Dopierała. 2017. Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian żyta ozimego uprawianego przeznaczeniem na biogaz. Fragmenta Agronomica, 34(2): 67-74. [19] Pietruszka M., J. Szopa. 2014. Agricultural Distillates from Polish Varieties of Rye. Czech Journal of Food Science, 32(4): 406-411. [20] Ravindran V. 2013. Poultry feed Availability and Nutrition in Developing Countries. Poultry Development Review: 60-63, FAO. [21] Silva S.S.P., R.R. Smithard. 2002. Effect of enzyme supplementation of a rye-based diet on xylanase activity in the small intestine of broilers, on intestinal crypt proliferation and nutrient digestibility and growth performance of the birds. British Poultry Science, 2 (43): 274-282. [22] Stanisz M., E. Sapińska, K. Pielech-Przybylska. 2009. Charakterystyka zanieczyszczeń występujących w spirytusach surowych. Zeszyty Naukowe Chemia Spożywcza i Biotechnologia, 1058:105-121. [23] Szawara-Nowak G. 2013. Bioaktywne składniki pieczywa. Towaroznawcze Problemy Jakości, 3: 103-115. [24] Tomiło J., D. Dziki, R. Różyło. 2013. Zmiany tekstury pieczywa żytniego podczas przechowywania. Naukowo-Kulturalne, 2: 143-154. [25] Tyburcy A. 2005. Możliwość większego wykorzystania żyta w produkcji pasz. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2:8-9. [26] U rban R. 2006. Stan głównych działów gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Sektor zbożowy, mięsny i napojów. Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytutu Badawczy, 25: 57-66. [27] U rban S. 2015. Zmiany w produkcji pasz treściwych w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Agrobinesu, 17(5): 307-311. [28] Wang S., K.C. Thomas, W.M. Ingledew, K. Sosulski, F.W. Sosulski. 1997. Rye and triticale as feedstock for fuel ethanol. Cereal Chemistry, 74: 621-625. [29] Zuber T., T. Miedaner, P. Rosenfelder, M. Rodehutscord. 2016. Amino acid digestibility of different rye genotypes in caecectomised laying hens. Archives of Animal Nutrition, 70(6): 470-487.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125847 "Potencjał wykorzystania z..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2020-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH