Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Wpływ sposobu ekstrakcji liści herbaty na ogólną zawartość związków fenolowych
Effect of tea leaves extraction method on the total content of phenolic compounds
10.15199/62.2020.4.19
Joanna Klepacka
nr katalogowy: 125789
10.15199/62.2020.4.19
Streszczenie
Analizowano wpływ sposobu ekstrakcji wodą liści herbaty zielonej na zawartość w naparze działających prozdrowotnie związków fenolowych. Wykazano, że na efektywność ekstrakcji wpływa nie tylko jej czas i krotność, ale również stopień rozdrobnienia liści herbaty. Przy pierwszym kontakcie z gorącą wodą herbata liściasta uwalnia większą niż herbata ekspresowa ilość związków fenolowych w naparach sporządzanych do 3 min. Po tym czasie korzystniejszym źródłem tych związków stają się napary herbaty ekspresowej. Herbatę o dużych liściach warto ekstrahować przynajmniej dwukrotnie, a w przypadku liści rozdrobnionych efektywna jest jedynie pierwsza ekstrakcja. Ponowne wykorzystanie liści herbaty już ekstrahowanych powoduje przejście do napa- rów mniejszej ilości związków fenolowych, co jest wyraźnie zauważalne we wszystkich naparach herbaty liściastej i sporządzanych dłużej niż 5 min naparach herbaty ekspresowej.
Abstract
Aq. infusions of com. green tea with varying degrees of leaf refinement (whole and finely cut) were prepd. by flooding with boiling water for 1–15 min without mixing. Total polyphenolic content in the infusions was detd. by using the Folin-Ciocalteu assay. In order to obtain infusions with the highest polyphenolic content, the tea was extd. longer than 3–5 min. The tea with whole leaves was extd. at least twice, while in the case of finely cut leaves only the first extn. was effective.
Bibliografia
[1] D. Kłódka, M. Bońkowski, A. Telesiński, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2008, nr 1(56), 103. [2] Z. Cichoń, M. Miśniakiewicz, E. Szkudlarek, Zesz. Nauk. AE w Krakowie 2007, nr 743, 59. [3] K. Kurleto, G. Kurowski, B. Laskowska, M. Malinowska, E. Sikora, O. Vogt, Wiad. Chem. 2013, 67, 1129. [4] B. Kulczyński, A. Gramza Michałowska, J. Jankowiak, Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP, Poznań 2016, 55. [5] P. Dmowski, L. Post, Zesz. Nauk. Akademii Morskiej w Gdyni 2018, nr 104, 9. [6] M. Fik, A. Zawiślak, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2004, nr 3 (40), 98. [7] J. Ostrowska, Gazeta Farmaceut. 2008, nr 1, 46. [8] V. Armoskaite, K. Ramanauskiene, A. Maruska, A. Razukas, A. Dagilyte, A. Baranauskas, V. Briedis, J. Med. Plant Res. 2011, 5, nr 5, 811. [9] Z. Liu, M.E. Bruins, W.J.C. Bruijn, J.P. Vincken, J. Food Compost. Anal. 2020, 86, 1. [10] I. Tahirovic, K. Kozljak, J. Toromanovic, A. Copra-Janicijevic, L. Klepo, A. Topcagic, H. Demirovic, Bull. Chem. Technol. Bosnia Herzegovina 2014, 42, 51. [11] J. Oszmiański, Przem. Spoż. 1995, nr 3, 94. [12] Z. Zduńczyk, I. Godycka, A. Troszyńska, Przem. Spoż. 1992, nr 4, 95. [13] G. Yen, H.Y. Chen, H.H. Peng, J. Agric. Food. Chem. 1997, 45, 30. [14] H. Wang, G.J. Provan, K. Helliwell, Food Sci. Technol. 2000, 11, 152. [15] M.G. Ferruzzi, Physiol. Behav. 2010, 100, 33. [16] I. Perucka, Biul. Magnezol. 2001, 6, nr 3, 443. [17] E. Rusinek-Prystupa, Bromat. Chem. Toksykol. 2013, 46, nr 1, 48. [18] J. Cieślewicz, A. Grzelakowska, Bromat. Chem. Toksykol. 2014, 47, nr 2, 155. [19] P. Ribereau-Gayon, Plant phenolics, Hafner Publishing Company, New York 1972. [20] X.D. Guo, Y.J. Ma, J. Parry, J.M. Gao, L.L. Yu, M. Wang, Molecules 2011, 16, 9850. [21] C. Pieszko, J. Grabowska, N. Jurek, Bromat. Chem. Toksykol. 2015, 48, nr 4, 653. [22] G. Rusak, D. Komes, S. Likic, D. Horzic, M. Kovac, Food Chem. 2008, 110, 852. [23] N. Turkmen, F. Sari, Y. Sedat Velioglu, Food Chem. 2006, 99, 835. [24] W. Koch, Bromat. Chem. Toksykol. 2016, 49, nr 3, 308. [25] L. Fu, B.T. Xu, R.Y. Gan, Y. Zhang, X.R. Xu, E.Q. Xia, H.B. Li, Int. J. Mol. Sci. 2011, 12, 2112. [26] J. Ryu, M.J. Kim, J. Lee, J. Food Sci. 2019, 84, nr 6, 1308. [27] https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona - chemia/37048/ files/nat1t.pdf, dostęp 30 stycznia 2020 r. [28] L. Alexander, D. Beer, M. Muller, M. Rijst, Food Chem. 2019, 276, 626. [29] A. Perva-Uzunalic, M. Skerget, Z. Knez, B. Weinreich, F. Otto, S. Gruner, Food Chem. 2006, 96, 597. [30] F. Ariffin, S.H. Chew, K. Bhupinder, A.A. Karim, N. Huda, J. Sci. Food Agric. 2011, 91, 2731. [31] L. Bazinet, D. Labbe, A. Tremlay, Sep. Purif. Technol. 2007, 56, 53. [32] R. Wołosiak, M. Mazurkiewicz, B. Drużyńska, E. Worobiej, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2008, nr 4 (59), 290.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH