Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania protein nasion ciecierzycy
Chemical diagnostics of heating proteins efficiency of chickpea seed
10.15199/62.2020.4.17
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 125787
10.15199/62.2020.4.17
Streszczenie
Opracowano nową, diagnostyczną metodę badania skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy i ich przetworów. Nasiona ogrzewano w temp. 121°C przez 120 min, rozdrabniano do wielkości 0,20 mm i wprowadzano do wodnego roztworu purpury bromokrezolowej (0,02–0,14 mg/cm3) z HCl (0,02–0,12 mol/dm3). Porównano sorpcję purpury bromokrezolowej na surowych i poddanych obróbce termicznej nasionach. Optymalne stężenie substancji czynnej i HCl w roztworze roboczym określono na podstawie czułości zaprojektowanego testu. Największą czułością charakteryzował się roztwór o stężeniu purpury bromokrezolowej 0,14 mg/cm3 i zawartości HCl 0,10 mol/dm3.
Abstract
Chickpea (Cicer arietinum L.) seeds were thermally treated at 121°C for 120 min, ground to size 0.20 mm and contacted with aq. soln. of bromocresol purple (0.02-0.14 mg/ cm3) and HCl (0.02-0.12 mol/L) to compare the bromocresol purple (BCPI) sorption on raw and thermally treated seeds. The bromocresol purple-contg. soln. (0.14 mg/cm3) with HCl content 0.10 mol/L was found the most sensitive.
Bibliografia
[1] G. Bienkiewicz, Z. Domiszewski, G. Tokarczyk, D. Plust, Żywność Nauka Technol. Jakość 2013, 86, nr 1, 70. [2] K. Siemianowski, J. Szpendowski, K. Bohdziewicz, P. Kołakowski, K. Pawlikowska, J. Bardowski, M. Chmielewska, J. Żylińska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2013, 86, nr 1, 151. [3] M. Szmigielski, A. Sagan, S. Matyka, Acta Sci. Pol. Technol. Alim. 2008, 7, nr 4, 31. [4] M. Szmigielski, W. Piekarski, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, A. Masłowski, G. Zając, A. Sagan, T. Jaśkiewicz, I. Rachańczyk, Przem. Chem. 2014, 93, nr 5, 649. [5] B. Skowera, A. Sękara, E. Jędryszczyk, M. Poniedziałek, S. Dziamba, Acta. Agrophys. 2007, 9, nr 3, 767. [6] I.E. Liener, Encyclopedia of food sciences and nutrition, University of Minnesota, 2003, 4587. [7] Z.E. Sikorski, Chemia żywności. Cz. 2. Sacharydy, lipidy i białka, WNT, Warszawa 2007. [8] ISO 5514, 1979, Soya bean products, determination of cresol red index. [9] M. Szmigielski, A. Marczuk, D. Andrejko, J. Kowalczuk, A. Kowalczyk- Juśko, K. Zawiślak, J. Mazur, A. Starek, M. Krajewska, Przem. Chem. 2017, 96 nr 5, 1085. [10] M. Szmigielski, Pol. J. Food. Nutr. Sci. 2004, 54, nr 1, 35. [11] M. Szmigielski, S. Matyka, Pol. J. Food. Nutr. Sci. 2004, 54, nr 3, 243. [12] I.M. Vasconcelos, A.A. Maia, E.A. Siebra, J.T.A. Oliveira, A. de F.F.U. Carvalho, V.M.M. Melo, C.R. Carlini, M.L.I. Castelar, J. Nutr. Biochem. 2001, 12, 55. [13] PN-EN ISO 712:2012P, Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności. Metoda odwoławcza. [14] PN-EN ISO 20483:2007P, Ziarno zbóż i nasion roślin strączkowych. Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na zawartość białka. Metoda Kjeldahla. [15] PN-A-74039:1964P, Przetwory zbożowe oznaczanie tłuszczu. [16] PN-ISO 749:2001, Śruta nasion oleistych. Oznaczanie popiołu całkowitego. Metoda odwoławcza. [17] K. Kowalik, Opracowanie metody badania skuteczności ogrzewania nasion soi i ich przetworów, Rozprawa doktorska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2019. [18] M. Szmigielski, S. Matyka, Acta Agrophys. 2005, 6, nr 1, 251. [19] K. Liu, J. Amer. Oil Chem. Soc. 2019, 96, nr 6, 619. [20] K. Liu, J. Amer. Oil Chem. Soc. 2019, 96, nr 6, 635. [21] V. Kumar, A. Rani, P. Mittal, M. Shuaib, J. Food Meas. Charact. 2019, 13, nr 2, 1583. [22] S.P. Stanojevic, M.B. Barac, M.B. Pesic, B.V. Vucelic-Radovic, J. Agric. Sci. Belgrade 2016, 61, nr 3, 271.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH