Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 4
Wpływ metody suszenia na stabilność fitozwiązków i aktywność przeciwutleniającą owoców Rosa canina L.
Effect of drying methods on the stability of phytochemicals and antioxidant activity of Rosa canina L.
10.15199/62.2020.4.3
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Mohamad Saadatian
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Wiesław Piekarski
Magdalena Kapłan
Agata Święciło
nr katalogowy: 125773
10.15199/62.2020.4.3
Streszczenie
Zbadano wpływ suszenia owoców Rosa canina L. metodą konwekcyjną, mikrofalową i sublimacyjną na aktywność przeciwutleniającą (test DPPH) oraz na całkowitą zawartość kwasu askorbinowego (AA), flawonoidów i polifenoli (TPC), w przeliczeniu na kwas galusowy (GAL). Parametry procesu suszenia owoców róży wpływały na ich właściwości prozdrowotne. Wykazano, że zawartość AA w suszonych owocach była mniejsza niż w świeżych odpowiednikach, przy czym najmniejszą stratę zanotowano w przypadku sublimacji. Zwiększenie mocy mikrofal ze 100 do 200 W przyspieszyło utratę wilgoci i flawonoidów podczas suszenia. Podwyższenie temperatury procesu suszenia z 60 do 70°C w przypadku liofilizacji spowodowało znaczne zmniejszenie zawartości AA, a podczas suszenia konwekcyjnego istotnie zwiększyło ilość polifenoli w surowcu. Stwierdzono, że niezależnie od metody suszenia flawonoidy są bardziej stabilne podczas stabilizacji surowca. Aktywność przeciwutleniająca zależała od metody suszenia i zawartości polifenoli.
Abstract
Rosa canina L. fruits were dried by convective, microwave and sublimation methods to det. their effect on the total content of ascorbic acid (AA), polyphenols (TPC) and flavonoids, as well as on the antioxidant activity. The AA content in dried fruits was lower than in the fresh ones. The sublimation gave the highest AA content (242 mg/100 g). The increasing the microwave power from 100 to 200 W resulted in an accelerated loss of moisture and flavonoids during drying. The increasing the temp. of the freezedrying from 60 to 70°C resulted in a drastic decrease in AA content. The increase in temp. from 60 to 70°C during convection drying resulted in a significant increase in the polyphenol content. Regardless of the drying method, flavonoids were more stable during the drying. The antioxidant activity depended on the drying method and polyphenol content.
Bibliografia
[1] S. Ercisli, E. Orhan, A. Esitken, Chem. Nat. Compd. 2007, 43 nr 5, 605. [2] W. Buhwald, J. Zieliński, A. Mścisz, A. Adamczak, P.M. Mrozikiewicz, Herba Pol. 2007, 33, nr 4, 85. [3] A. Cendrowski, S. Kalisz, M. Mitek, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2012, 2, nr 63, 2. [4] J. Milala, M. Sójka, K. Król, M. Buczek, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2013, 5, nr 90, 154. [5] M. Kobus, E. Pogorzelski, Przem. Ferm. Owoc. Warz. 2008, 5, 19. [6] M. Araya-Farias, O. Macaigne, C. Ratti, Drying Technol. 2014, 32, 813. [7] M. Saadatian, A. Najda, M.S. Jasour, Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 2016, 15, nr 4, 3. [8] A. Krzykowski, D. Dziki, R. Polak, S. Rudy, B. Biernacka, Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 2018, 593, 49. [9] A. Marzec, H. Kowalska, M. Zadrożna, J. Texture Stud. 2010, 41, nr 4, 417. [10] A. Ciurzyńska, A. Lenart, M. Siemiątkowska, Acta Agrophys. 2011, 17, nr 1, 17. [11] Association of Official Analytical Chemists, AOAC methods, Washington 1991. [12] A. Najda, Plonowanie i ocena fitochemiczna roślin w różnych fazach wzrostu dwu odmian selera naciowego (Apium graveolens L. var. dulce Mill./Pers.), Rozprawa doktorska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2004. [13] Farmakopea Polska VI, Wyd. PTF-arm, Warszawa 2002. [14] T. Swain, W.E. Hillis, J. Sci. Food Agric. 1959, 10, 63. [15] J.H. Chen, C.T. Ho, J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 2374. [16] H. Wang, G. Cao, R.L. Prior, J. Agric. Food Chem. 1996, 44, 701. [17] A. Halder, A.K. Datta, R.M. Spanswick, Bioeng. Food Nat. Prod. 2015, 57, 2574. [18] S. Abasi, S.M. Mousavi, M. Mohebi, S. Kiani, Iran. J. Chem. Chem. Eng. 2009, 6, nr 3, 57. [19] L. Tussolini, J.S. De Oliveira E.F. Zanoelo, Drying Technol. 2014, 32, nr 12, 1457. [20] A.F.K. Correia, A.C. Loro, S. Zanatta, M.H.F. Spoto, T.M.F.S. Vieira, Int. J. Food Sci. 2015, 970724. [21] S. Ahmadi, M. Sheikh-Zeinoddin, S. Soleimanian-Zad, F. Alihosseini, H. Yadav, Int. J. Biol. Macromol. 2018, 119, 1137. [22] A. Piga, F.V. Romeo, M. Poiana, A. Del Caro, A.M. Sanguinetti, A. Piscopo, Eur. Food Res. Technol. 2009, 228, nr 3, 441. [23] P.H.S. Santos, M.A. Silva, Drying Technol. 2008, 26, nr 12, 1421. [24] S. Naggy, J. Agric. Food Chem., 1980, 28, 8. [25] H. Qing-Guo, Z. Min, A.S. Mujumdar, D. Wei-Hua, S. Jin-Cai, Drying Technol. 2006, 24, 1025. [26] Ö.A. Gümüsßay, A.A. Borazan, N. Ercal, O. Demirkol, Food Chem. 2015, 173, 156. [27] W. Gwala, R. Padmavati, Austin J. Nutr. Metab. 2015, 2, nr 1, 1014. [28] A.O.M. Veras, R. Béttega, F.B. Freire, M.A.S. Barrozo, J.T. Freire, Braz. J. Chem. Eng. 2012, 29, nr 4, 741. [29] Ş. Daǧhan, A. Yildirim, F.M. Yilmaz, H. Vardin, M. Karaaslan, Ital. J. Food Sci. 2018, 30, nr 3, 504. [30] M.A. Madrau, A. Piscopo, A.M. Sanguinetti, A. Del Caro, M. Poiana, F.V. Romeo, A. Piga, Eur. Food Res. Technol. 2009, 228, 441. [31] A. Wojdyło, A. Figiel, K. Lech, P. Nowicka, J. Oszmiański, Food Bioprocess. Technol. 2014, 7, 829. [32] A. Vega-Galvez, K. Di Scala, K. Rodrıguez, Food Chem. 2009, 117, 647. [33] A. Susana, M. Ana, Q. Andrés, S. Ivette, S. Erick, J. Food Res. 2014, 3, nr 5, 73. [34] K. Rodríguez, K. Ah-Hen, A. Vega-Galvez, J. López, I. Quispe-Fuentes, R. Lemus-Mondaca, L. Galvez-Ranilla, Int. J. Food Sci. Tech. 2014, 49, nr 4, 990. [35] K. Rodriguez, K. Ah-Hen, A. Vega-Galvez, V. Vásquez, I. Quispe, P. Rojas, R. Lemus-Mondaca, LWT Food Sci. Technol. 2016, 65, 537. [36] V. Savo, F. Salomone, E. Mattoni, D. Tofani, G. Caneva, Evid.-Based Complementary Altern. Med. 2019, 1-12, doi: 0.1155/2019/6782472. [37] A. Najda, K. Klimek, S. Balant, E. Wrześniak, W. Piekarski, Przem. Chem. 2019, 98, nr 8, 1286.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH