Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Czarna malina - cenny surowiec dla przetwórstwa i bogate źródło substancji biologicznie aktywnych
Black raspberry - valuable raw material for processing and a rich source of biological active substances
10.15199/64.2020.3.4
Jan Oszmiański
Justyna Jaszczuk
nr katalogowy: 125639
10.15199/64.2020.3.4
Streszczenie
Owoce maliny czarnej stanowią cenny surowiec o wysokiej zawartości prozdrowotnych związków biologicznie aktywnych o dobrej przydatności do produkcji „superfoods”, czyli żywności o pozytywnym działaniu dla zdrowia. Zajmują czołowe miejsce wśród owoców jagodowych zawierających największe ilości polifenoli. Zawartość antocyjanów, która wynosi w suchych owocach aż do 5512 mg/100 g, czyli około 5 razy więcej niż w najpopularniejszych odmianach maliny czerwonej sprawia, że są doskonałym źródłem tych związków. W Polsce malina czarna jest mało znana. Liczne badania na modelach in vitro oraz in vivo, jak również badania kliniczne, potwierdzają aktywność chemoochronną owoców czarnej maliny w różnych typach nowotworów. Obejmują one regulację metabolizmu czynników rakotwórczych, hamowanie wzrostu komórek, promowanie apoptozy oraz redukcję ekspresji markerów zapalenia i angiogenezy. Działanie chemoochronne owoców czarnej maliny wynika z wysokiej zawartości antocyjanów i elagotanin, będących jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Owoce maliny czarnej mogą uatrakcyjnić ofertę owoców na polskim rynku, a rozszerzenie skali upraw tego krzewu jest zasadne i może przynieść znaczne zyski polskim producentom.
Abstract
Black raspberry fruit is a valuable raw material with a high content of healthy biologically active compounds with good suitability for the production of "superfoods", i.e. foods with positive health effects. They have a leading place among berries containing the largest amounts of polyphenols. The anthocyanin content, which is up to 5512 mg / 100 g in dry fruit, i.e. about 5 times more than in the most popular red raspberry varieties makes them an excellent source of these compounds. In Poland, black raspberry is a little known. Numerous studies in in vitro and in vivo models as well as clinical studies confirm the chemoprotective activity of black raspberry in various types of cancers. These include regulating carcinogen metabolism, inhibiting cell growth, promoting apoptosis, and reducing the expression of inflammation and angiogenesis markers. The chemoprotective effect of black raspberry is due to the high content of anthocyanins and elagotanins, which are one of the strongest antioxidants. Black raspberry fruit can make the new offer on the Polish market, and the extension of the cultivation of this shrub and can give significant profits to Polish producers.
Słowa kluczowe
czarna malina
substancje biologicznie aktywne
działanie chemoprewencyjne
Keywords
black raspberry
biological active substances
chemoprevention effect
Bibliografia
[1] Baranowska A., K. Radwańska, K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska. 2015. Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.). Problemy Higieny i Epidemiologii: 96(2), 406-409. [2] Beekwilder J., H. Jonker, P. Meesters 2005. Antioxidants in raspberry: On-line analysis links antioxidant activity to a diversity of individual metabolites. Journal of Agricultural and Food Chemistry 53(9):3313-20. [3] Finn C.E., B.C. Strik, P.P. Moore. 2014. Raspberry cultivars for the pacific northwest. A Pacific Northwest Extension Publication. Oregon State University, USA 35. [4] Hager A., L.R. Howard, R.L. Prior, C. Brownmiller. 2008. Processing and storage effects on monomeric anthocyanins, percent polymeric color, and antioxidant capacity of processed black raspberry products. Journal of Food Science: 73(6), 134-140. [5] Hedrick U.P., G.H. Howe. 1925. Small fruits of New York, New York 15. [6] Jarosz M. (red.) 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. [7] Jeong J., H. Jung, S. Lee, H. Lee, K. Hwang, T. Kim. 2010. Anti-oxidant, anti-proliferative and anti-inflammatory activities of the extracts from black raspberry fruits and wine. Food Chemistry: 123, 338-344. [8] Kosiński P., A. Czarna, T. Maliński. 2013. Rubus occidentalis (Rosaceae) - A new naturalized raspberry species in the Polish flora. Dendrobiology: 71, 159-165. [9] Krauze-Baranowska M., M. Majdan, M. Kula. 2014. Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii: 1, 32-39. [10] Krauze-Baranowska M. 2012. Pożyteczne owoce maliny czarnej. Panacea: 1(38), 23. [11] Król-Dyrek K., A. Orzeł. 2016. Uprawa czarnej maliny. Truskawka, malina, jagody: 4. [12] Kula M., B. Sparzak-Stefanowska, M. Krauze-Baranowska. 2018. Owoce maliny czarnej (Rubus occidentalis L.) w profilaktyce i terapii niektórych chorób nowotworowych - aktualny stan badań. Postępy Fitoterapii: 19(4), 267-273. [13] Kula M. 2016. Badania fitochemiczne z oceną aktywności biologicznej niektórych gatunków z rodzaju Rubus i Lonicera. Rozprawa doktorska, Uniwersytet Medyczny w Gdańsku. [14] Kula M., M. Majdan, D. Głód, M. Krauze-Baranowska. 2016. Phenolic composition of fruits from different cultivars of red and black raspberries grown in Poland. Journal of Food Composition and Analysis: 52, 74-82. [15] Kwiatkowska E. 2010. Kwas elagowy - zawartość w żywności i rola prozdrowotna. Postępy Fitoterapii: 4, 25-28. [16] Oklejewicz K., Ł. Łuczaj 2007. Ludowe nazewnictwo i klasyfikacja rodzaju Rubus (malina i jeżyna) w Polsce, w: Łuczaj Ł. (red.) Dzikie rośliny jadalne - zapomniany potencjał przyrody - Materiały z konferencji Dzikie rośliny jadalne - zapomniany potencjał przyrody, Bolestraszyce, 201-217. [17] Rao A. V., D. M. Snyder. 2010. Raspberries and human health: A Review. Journal of Agricultural and Food Chemistry: 58, 7, 3871-3883. [18] Słowik B. 1987. Jeżyna, czarna malina. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa. [19] Smolarz K. 1982. Maliny. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa. [20] Stoner G.D., C. Sardo, G. Apseloff, D. Mullet, W. Wargo, V. Pound, A. Singh, J. Sanders, R. Aziz, B. Casto, ScD, X. Sun. 2005. Pharmacokinetics of Anthocyanins and Ellagic Acid in Healthy Volunteers Fed Freeze-Dried Black Raspberries Daily for 7 Days. Journal of Clinical Pharmacology: 45, 1153-1164. [21] Tulio A.Z., R.N. Reese, F.J. Wyzgoski, P.L. Rinaldi, R. Fu, J.C. Scheerens, A.R. Miller. 2008. Cyanidin 3-rutinoside and cyanidin 3-xylosylrutinoside as primary phenolic antioxidants in back raspberry. Journal of Agricultural and Food Chemistry: 56(6), 1880-1888. [22] Wang L., G.D. Stoner. 2008. Anthocyanins and their role in cancer prevention. Cancer Letters: 269(2): 281-290. [23] Wright S.R., C. Welch, L. Miller, R.C. Funt. 2008. Black Raspberry (Rubus occidentalis) Cultivar Study. The Ohio State University, USA. [24] https://backyardberryplants.com/product/cumberland-floricane-producing-organic-blackraspberry/ . [25] http://www.aijn2019report.com/aijn2019report/country_profiles# . [26] https://www.berrihealth.com/collections/frontpage/products/freeze-dried-black-raspberry- -powder. [27] http://www.czarnamalina.pl/produkty/ [28] http://www.smakilubelszczyzny.pl/przetwory-bez-dodatkowego-cukru/300-sok-z-czarnychmalin- moje-owoce-300-ml.html
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125639 "Czarna malina - cenny sur..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH