Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Owoce i warzywa, świeże i przetworzone - różne zalecenia dotyczące spożycia
Fruit and Vegetables, Fresh and Processed – Various Intake Recommendations
10.15199/64.2020.3.3
Witold Płocharski
Monika Mieszczakowska-Frąc
nr katalogowy: 125637
10.15199/64.2020.3.3
Streszczenie
W pracy podano przykłady zaleceń dotyczących spożycia owoców i warzyw w kilku krajach UE, ze szczególnym uwzględnieniem diety śródziemnomorskiej. Wskazano na różnice dotyczące zalecanych proporcji spożycia różnych produktów i zmianę podejścia ds. żywienia wraz z rozwojem nauki o żywieniu. Zwrócono uwagę, że niezbędnych składników odżywczych dostarczają też przetwory owocowe i warzywne. Wraz z postępem wiedzy i wzrastającej świadomości konsumentów dotyczącej diety i zdrowia ważna jest reformulacja produktów przetworzonych, w celu m.in. ograniczenia spożycia cukru.
Abstract
The paper gives examples of recommendations regarding the consumption of fruit and vegetables in several EU countries, with particular emphasis on the Mediterranean diet. Differences in the recommended proportions of consumption of various products and a change in the approach to nutrition with the development of nutrition science were pointed out. It was stressed that fruit and vegetable preserves also provide the necessary nutrients. With the advancement of knowledge and the growing awareness of consumers about diet and health, reformulation of processed products is important, in order to, inter alia, limit sugar consumption.
Słowa kluczowe
owoce
warzywa
diety
zalecenia
kontrowersje
Keywords
fruit
vegetables
diets
recommendations
controversy
Bibliografia
[1] Aune D., Giovannucci E. Boffetta P., Fadnes L.T., Keum N., Norat T., Greenwood D.C., Riboli E., Vatten L.J., Tonstad S. 2017. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality - a systematic review and dose- -response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, 1-28 doi: 10.1093/ije/dyw319 [2] De Rycker J. 2017. Researchperspectives on fruit juices: from a nutrient-centric to a minimally- processed food agenda. Project “FruitJuiceMatters", AIJN. XX Międzynarodowe Sympozjum KUPS. Wisła, Polska 17-19 maj 2017 [3] Dwyer J.T., Fulgoni V.L. III., Clemens R.A., Schmidt D.B., Freedman M.R. 2012. Is ’processed’ a four letter word? The role of processed foods in achieving dietary guidelines and nutrient recommendations. AdvNutr 3:536-48 https://health.gov/dietaryguidelines/ dga2015/comments/uploads/CID123_The_Role_of_Processed_Foods_in_Achieving_DG_ and_Nutrient_Recs.pdf [4] EFSA 2010a. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on establishing Food-Based Dietary Guidelines. EFSA Journal 2010; 8(3):1460. [72 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1460. Available online: www.efsa.europa.eu [5] EFSA 2010b. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on dietary reference values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal 2010; 8(3):1462. [77 pp.]. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j. efsa.2010.1462. doi:10.2903/j.efsa.2010.1462. [6] EU Science Hub 2019. Health promotion and disease prevention. Knowledge Gateway. https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/ fruit-vegetables?cookies=disabled [7] Francou A., Hebel P., Braesco V., Drewnowski A. 2015. Consumption Patterns of Fruit and Vegetable Juices and Dietary Nutrient Density among French Children and Adults. Nutrients. 7(8): 6073-6087. doi: 10.3390/nu7085268 [8] IERiGŻ 2018. Rynek owoców i warzyw stan i perspektywy Nr. 52. [9] Jarosz M. (Red.) 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa. https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf [10] Kelly B., Jewell J. 2018. What is the evidence on the policy specifications, development processes and effectiveness of existing front-of-pack food labelling policies in the WHO European Region? Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2018 (Health Evidence Network (HEN) synthesis report 61). [11] Mazur J. (red.) 2015. Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w Polsce na tle wybranych uwarunkowań socjodemograficznych. Wyniki badań HBSC 2014. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa. http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/Zdrowie_i_zachowania_ zdrowotne_www.pdf [12] Mediterranean Diet Foundation; 2017. Mediterranean diet pyramid: a lifestyle for today. Barcelona https://dietamediterranea.com/en/nutrition/ [13] Parliamentary Secretariat for Health 2015. Dietary guidelines for Maltese adults. Healthy eating the Mediterranean way! Valletta: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health- -promotion/documents/library/publications/healthy%20plate%20en.pdf [14] Parliamentary Secretariat for Health 2016. Dietary guidelines for Maltese adults: information for professionals involved in nutrition education. Valletta. https://deputyprimeminister. gov.mt/en/health-promotion/Documents/library/publications/Dietary%20Guidelines%20 for%20Professionals%20final.pdf Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3/2020 [15] Płocharski W., J. Markowski, B. Groele, K. Stoś 2016: Owoce, warzywa i soki w zaleceniach żywieniowych - kontrowersje dotyczące spożycia. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. t. 60, nr 7-8, s. 16-18, 20-21. [16] Singh B., Parsaik A.K., Mielke M.M., Erwin P.J., Knopman D.S., Petersen R.C., Roberts R.O. 2014. Association of mediterranean diet with mild cognitive impairment and Alzheimer's disease: a systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis. 39(2):271- 82. doi: 10.3233/JAD-130830. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946820/ [17] Sofi, F., Cesari, F., Abbate, R. Gensini, G.F. Casini, A., 2008. Adherence to Mediterranean diet and health status. A meta-analysis. BMJ 337, a1344. doi:10.1136/bmj.a1344. https:// www.bmj.com/content/bmj/337/bmj.a1344.full.pdf [18] Sofi, F., Abbate, R., Gensini, G.F., Casini, A., 2010. Accruing evidence about benefits of adherence to Mediterranean diet on health: an updated systematic review with meta- -analysis. Am J ClinNutr 92, 1189-96. doi: 10.3945/ajcn.2010.29673. [19] Sofi F., Dinu M.R. 2016. Nutrition and prevention of chronic-degenerative diseases. Agriculture and Agricultural Science Procedia 8: 713 - 717. DOI: 10.1016/j. aaspro.2016.02.052 [20] Schwingshackl L., Schwedhelm C., Galbete C., Hoffmann G. 2017. Adherence to Mediterranean Diet and Risk of Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 9(10): 1063 doi: 10.3390/nu9101063. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/PMC5691680/ [21] USDA, 2015. Dietary guidelines for Americans 2015-2020, eight edition. https://health. gov/dietaryguidelines/2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf [22] Weaver C.M., Dwyer J., Fulgoni V.L.III, King J.C., Leveille G.A., MacDonald R.S., Ordovas J., Schnakenberg D. 2014. Processed foods: contributions to nutrition. Am J ClinNutr. 99(6):1525-42. doi: 10.3945/ajcn.114.089284. Epub 2014 Apr 23. [23] WHO 2012. Promoting a healthy diet for the WHO Eastern Mediterranean Region: user- -friendly guide. http://applications.emro.who.int/dsaf/emropub_2011_1274.pdf [24] WHO 2015. Regional Office for Europe nutrient profile model. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; (http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/270716/Nutrientchildren_ web-new.pdf) [25] WHO 2017. Regional Office for the Eastern Mediterranean. Nutrient profile model for the marketing of food and non-alcoholic beverages to children in the WHO Eastern Mediterranean Region. Document WHO-EM/NUT/278/E http://apps.who.int/iris/bitstream/ 10665/255260/1/EMROPUB_2017_en_19632.pdf [26] WHO 2018a. Childhood Obesity Surveillance Initiative Highlights 2015-17. Factsheet. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/372426/WH14_COSI_factsheets_ v2.pdf?ua=1 [27] WHO 2018b. Evaluating implementation of the who set of recommendations on the marketing of foods and non-alcoholic beverages to children. Progress, challenges and guidance for next steps in the WHO European Region http://www.euro.who.int/__data/assets/ pdf_file/0003/384015/food-marketing-kids-eng.pdf?ua=1 [28] WHO 2018c. Fostering healthier and more sustainable diets - learning from the Mediterranean and New Nordic experience. http://www.euro.who.int/en/health-topics/ disease-prevention/nutrition/news/news/2018/5/fostering-healthier-and-more-sustainable- diets-learning-from-the-mediterranean-and-new-nordic-experience [29] WHO/FAO 2003. World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations joint expert consultation on diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases. WHO Technical Report Series No. 916. Geneva. https://apps.who.int/iris/bitstream/ handle/10665/42665/WHO_TRS_916.pdf;jsessionid=FCE67117DA19D8BA0A3C- 17252C2508E6?sequence=1
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125637 "Owoce i warzywa, świeże i..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH